Home / Educativ / Universitatea Cluj este primul club încadrat complet în Legiune – 8 din 11 jucători au fost vechi luptători legionari

Universitatea Cluj este primul club încadrat complet în Legiune – 8 din 11 jucători au fost vechi luptători legionari

Incorect Politic
Martie 15, 2023

Universitatea Cluj este primul club încadrat complet în Legiune - 8 din 11 jucători au fost vechi luptători legionari

Universitatea Cluj este primul club încadrat complet în Legiune – 8 din 11 jucători au fost vechi luptători legionari

Via CasusBelli:

În numărul din 31 octombrie 1940 al Gazetei Sporturilor era anunțat faptul că Universitatea Cluj este primul club încadrat complet în Legiune.

Publicația legionară a lăudat inițiativa clubului de a se conforma noilor rigori ale statului și evidențiază că:” Este bine să se știe că 8 din cei 11 jucători ai primei echipe sunt vechi luptători legionari, oameni care au suferit direct atrocitățile prigoanei din cauza credinței lor în izbânda legionară”. De asemenea, în final Gazeta Sporturilor amintește că „studenții” vor arbora pentru prima dată insigna Gărzii de Fier în partida cu FC Brăila. Meci care a fost pierdut de „studenți” la limită cu scorul de 4-3.

One comment

  1. În București, un club al cartierului Obor = fief legionar al Bucureștiului, a ființat Unirea Tricolor, unde a jucat și apoi a fos tîn conducere comandantul Vică Negulescu. Președinte de club a fost la un moment dat chiar Nae Ionescu. Clubul din Obor a fost considerat clubul Miscarii Legionare. Era clubul reprezentativ al Bucureștiului (nu Venusul patronat de Gabriel Marinescu, prefectul poliției capitalei, unul dintre cei mai aprigi dușmani ai Gărzii de Fier), format în exclusivitate din români, cartierul Obor fiind la vremea aceea un cartier pur românesc.
    Așa se explică și furia cu care bolșevicii s-au năpustit asupra acestui club. Din cauză că s-a opus preluării de către MAI (alături de echipa Ciocanul), celebrul Ștefan (Fane) Cârjan, prieten cu Vică Negulescu și simpatizant legionar, a fost ridicat de-acasă în 1948 și aruncat în temniță vreme de 10 ani. La Unirea Tricolor, în acei ultimi ani ai clubului (practic desființat la data de 4 octombrie 1947), își făcea debutul Titus Ozon, poate cel mai mare fotbalist pe care l-a dat cartierul Obor și clubul bucureștean. Dinamo, echipa detestată a Miliției și Securității, s-a înființat, culmea ironiei, prin furtul a două echipe: una pur românească și legionară (Unirea Tricolor) și alta a comunității jidovești din cartierul Dudești, Ciocanul București.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *