Home / Educativ / Cultura dominantă

Cultura dominantă

H.P.

Incorect Politic
Septembrie 15, 2022Cultura dominantă

Cultura dominantă

Via HoratiuMP:

Cultura dominantă este o operațiune psihologică uriașă, fabricată și întreținută, menită să controleze oamenii și să alimenteze mașinăria de oprimare a acestora.

Nu, nu ești deloc obosit; totul este într-adevăr la fel de fals și de lipsit de gust pe cât pare. Dacă citești asta, probabil că este rezultatul unei căutări personale a adevărului care te-a condus la o dezmembrare treptată a minciunilor din care este alcătuită societatea noastră. Ochii tăi au găsit probabil acest text pentru că ești genul de persoană care încearcă să dea un sens lumii în mijlocul unui ocean de propagandă și înșelăciune, ceea ce duce adesea la un dezgust.

Această experiență este foarte comună pentru oameni ca tine și este foarte comună pentru că provine dintr-o percepție clară a realității. De la bun început, civilizația umană a fost construită pentru a servi interesele celor puternici, de la religie la filozofie, de la arte la drept. Pe măsură ce lumea s-a micșorat și a devenit posibilă fabricarea artificială a culturii prin mass-media, aceasta a luat proporții și a devenit doar mai mare.

Iată motivul pentru care cu cât înveți mai multe despre lume, cu atât civilizația noastră arată mai falsă și mai proastă. Știrile noastre, divertismentul, afacerile, sistemele noastre juridice, politice, sistemele noastre educaționale, sistemele noastre financiare, monetare, economice și comerciale; modul în care întreaga noastră civilizație este structurată și organizată nu are nimic de-a face cu ceea ce este adevărat și bun; dimpotrivă, are totul de-a face cu menținerea sistemului în mișcare, menținerea angrenajelor Capitalismului și a unui Imperiu în faliment, în stare de funcționare.

Cultura dominantă este o operațiune gigantică concepută pentru a controla oamenii care alimentează mașina de oprimare. Nu din cauza unei mari conspirații – deși sunt multe – ci pentru că creatorii și răspânditorii de ,,cultură,, au un interes personal în păstrarea status quo-ului nesănătos. Mass-media nu este deloc democratică ci este deținută de aceeași plutocrați care au un interese personale să se asigure că tot ceea ce publică susține status quo-ul imperial pe care sunt construite subregatele lor periferice. Pentagonul are mai multă influență la Hollywood decât oameni ca tine sau ca mine o vom avea vreodată.

Lucrurile sunt aduse la niveluri disproporționate de atenție și influență de către oameni care au bogăția și puterea de a le promova. Și vor promova mereu lucruri care le servesc interesele lor, nu ale noastre! Ei produc consimțământul pentru status quo-ul pe care se bazează bogăția și puterea lor, nu pe lucruri care le dăunează intereselor, nu pe informații sau abordări care extind conștiința de clasă sau care expun depravarea imperiului centrat pe SUA.

Astfel, cultura dominantă prezintă o imagine frauduloasă a realității. Este în codul a tot ceea ce este produs în masă – nu doar în prelegerile Universității Prager despre relele socialismului sau în rapoartele de propagandă despre armele de distrugere în masă, ci în sitcom-uri, reclame, mărci de îmbrăcăminte, muzică pop, manuale, în tendințe și mode.

Când nu este un mesaj constant că sistemul funcționează bine și lumea este ordonată într-un mod mai mult sau mai puțin sănătos, este vorba de manipulări menite să ne modeleze valorile și opiniile pe care le avem despre noi înșine, stima de sine. Dacă demaschezi această fraudă omniprezentă, nu este pentru că te izolezi de restul societății, nu, este pentru că devii mai intim cu ea. Aveți o cunoaștere mai precisă, mai intimă despre asta. Te apropii foarte mult, atât de aproape încât poți vedea piulițele și șuruburile mașinăriei ascunse.

Deci, dacă vi se întâmplă acest lucru, nu vă faceți griji. Nu devii un fel de ticălos obosit, doar vezi înșelăciunile așa cum sunt ele de fapt. Desigur, o respingere a culturii mainstream poate fi pur și simplu un comportament de rahat condus de ego-ul „uită-te la mine, ce specială sunt”, dar nu este cazul dacă te muți sincer să te apropii și să privești mai aproape de țesutul psihologic al civilizaţiei actuale.

Despre asta vorbea Terence McKenna când a spus „Costul sănătății mintale în această societate este un anumit nivel de alienare. Și asta sublinia Jiddu Krishnamurti când a spus: „Nu este o măsură a sănătății să fii bine adaptat la o societate profund bolnavă”. O percepție lucidă a realității de astăzi va fi în mod necesar însoțită de mirosul omniprezent de putregai.

Și nu e vina ta. Nu e vina ta că te-ai născut în această lume în care atât de multe sunt greșite și stupide. Așa că fii blând cu tine însuți în sentimentul tău de alienare. Și alină-ți sufletul știind că și alții văd ceea ce vezi tu… Sub toate mecanismele de inginerie socială și de control în slujba puterii, există o întreagă viață pământească, care este mult, mult mai veche și mult, mult mai puternică decât minciunile mașinăriei. O poți vedea trosnind peste tot, chiar și în cele mai dense părți ale matricei.

În realitate, acest sentiment de alienare este doar o fază delicată de tranziție între acceptarea lumii viselor imperiului și o intimitate profundă cu umanitatea, așa cum este cu adevărat sub toate înfățișările neplăcute. Dincolo de repulsia în fața păpușilor falși, ceva vechi, autentic și exuberant dansează. Și este mai real și mai adevărat decât dezgustul nostru pentru această civilizație.

Aruncă o privire mai atentă și vezi frauda. Privește și mai de aproape și vezi ce este real. Sentimentul tău de alienare este în întregime valabil și întemeiat pe adevăr, dar nu trebuie să lăsăm lucrurile așa. Adevărul ne face semn să mergem înainte. Și acele cuști mentale pe care le-au construit pentru noi nu sunt suficient de puternice încât să ne mai țină mult timp închiși.

sursa: Caitlin Johnstone

2 comments

  1. Interesant că zice despre muzica pop, pentru că există și muzică pop cu un mesaj asemănător:

    “Costul sănătății mintale în această societate este un anumit nivel de alienare.”

    https://invidious.projectsegfau.lt/watch?v=vkiyW0vqat8

    https://www.paroles.net/odino/paroles-desenchantee

    “Je n’ai trouvé de repos
    Que dans l’indifférence”

    “Și nu e vina ta. Nu e vina ta că te-ai născut în această lume în care atât de multe sunt greșite și stupide.”

    https://invidious.projectsegfau.lt/watch?v=oltptNDHocw

    https://www.paroles.net/jean-jacques-goldman/paroles-envole-moi

    “J’ai pas choisi de naître ici
    Entre l’ignorance et la violence et l’ennui”

    etc.

  2. textu nu depaseste limitele materialismului….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *