Home / Actualitate / Ziua Infamiei Și a Trădării

Ziua Infamiei Și a Trădării

Costinel Petrache
Incorect Politic
Februarie 16, 2019

Ziua Infamiei Și a Trădării

 

Pe 11 februarie 1866, la ora 5 dimineața, un grup de ofițeri cu pistoalele în mâini, pătrunde în palatul domnesc al lui Al. I. Cuza, îl scoală din somn și îl obligă să semneze actul de abdicare de pe tronul României.

Faptul  era de o gravitate fără precedent, căci ofițerii respectivi juraseră credință Domnului țării, parte din ei fiind chiar din garda palatului. Așadar, 11 februarie 1866 este o zi a infamiei și a trădării.

Dau spre știință și rușine veșnică numele celor ce l-au trădat pe Cuza Vodă: col. N. Haralambie, col. I. Călinescu, col. D. Crețulescu fratele primului ministru în funcție, maior. D. Lecca,  cpt. C. Pilat, cpt. A. Berindei, cpt. Al. Candiano-Popescu, cpt. A. Costescu și care, cu toții, vor face carieră de generali sub domnia lui Carol I.

141 de ofițeri ai armatei române, de la sublocotenenți la colonei, au scris lui Carol I, tot în 1866, un memoriu cerând ca trădătorii să fie pedepsiți.

Cu o aroganță câinească specifică unui prusac primitiv și incult, Carol I ignoră memoriul, pe  Al. Candiano-Popescu și-l face aghiotant regal, pe ceilalți generali, iar pe Cuza Vodă îl va urmări cu o ură neagră până la moarte.

Nu faptul că  Al. I Cuza a fost detronat e de condamnat, căci însuși Cuza Vodă declarase în decembrie 1865 că e gata să părăsească tronul, ci modul cum s-a înfăptuit și de către cine. După abdicare, Cuza e ținut prizonier 48 de ore în locuința unui dușman personal, C. Ciocârlan,  iar pe 13 februarie 1866 e urcat într-o caleașcă și escortat la Brașov, apoi în Austria.

Înainte de a părăsi țara declară: ”Să de Dumnezeu să meargă țării mai bine fără mine decât cu mine! Trăiască România!”

Se stabilește la Viena, apoi la  Florența unde își cumpără două mici proprietăți. În 1867 scrie o scrisoare lui Carol I, prin care îl roagă să-i dea voie să vină în țară ca să trăiască la Ruginoasa.

Carol I l-a refuzat. La doar 53 de ani, pe 15 mai 1873, Cuza Vodă moare în Germania, la Heildelberg.

Regele Italiei, Victor Emanuel își exprimă durere și tristețea pentru moartea marelui Domn,  în timp ce  Carol I n-a trimis niciun mesaj. Trupul este adus în țară și înmormântat la Ruginoasa, sute de mii de țărani plângându-i moartea răpuși de o cruntă durere.

Al. I Cuza a iubit din toată ființa sa România pe care a slujit-o cu credință, devotament și loialitate toată viața, fiind pentru poporul român o adevărată icoană morală, cât și pildă de urmat întru slujirea Patriei.

*

Mihai Eminescu:  „Nu e tot astfel cazul cu d.general Leca. Gura care ar fi putut să-l ierte e închisă pentru totdeauna; mâna care i s-ar fi putut întinde cu prietenie și milă, ca odinioară, se preface în țărână. Să se țină bine minte  că Vodă Cuza a iertat prin viu grai și în scris tuturor… absolut tuturor, numai colonelului Leca și altor cîtorva nu; nu pentru el personal, ci pentru pata pe care acesta a pus-o pentru vecii vecilor pe steagul țării.

E unicul caz în istoria românilor. Au căzut Domni prin rebeliune fățișă a poporului sau a armatei, au căzut prin amicii lor fățarnici…niciun Domn român, absoluit nici unul n-a căzut prin trădarea strajei domnești; orice strajă, chiar adversară Domnului, pe cît era strajă au privit în unsul lui Dumnezeu pe oaspetele credinței ei, și oaspeții sunt sfinți chiar pentru popoarele cele mai barbare, necum pentru cele civilizate.

(…)

Ei sînt afară de cercul omenirii, precum a fost Cain, a cărui faptă e o copilărie pe lângă cea din 11 fevruarie. Dacă acest d. ar fi  avut curajul pe care pretinde a-l avea azi, cînd orice ființă viețuitoare îl dispensează de răspundere, ar fi sfârșit de-a doua zi după 11 fevruarie cu sine însuși… ~ Timpul, 18 martie 1881

NOTĂ:  Maiorul Dimitrie Leca era, la 11 februarie 1866,  şeful gărzii palatului domnesc 

3 comments

 1. http://www.glasulstramosesc.ro/blog/a_i_cuza_unirea_masoneria_si_secularizarea_averilor_manastiresti/2017-01-24-292

  Las-o mai moale cu eroul care-si iubea tara dar ura credinta neamului.
  A calcat in picioare testamentel romanilor care au sustinut Biserica, orinde au dorit sa fie “inchinat” asezamantul: putea taxa sau limita administrativ libertatea de actiune monahala, nicidecum sa jefuiasca Biserica si sa o alunge de langa credinciosi.
  In alte epoci ar fi fost lichidat repejor, asa…. ahuzurit in preacurvie umilondu-si sotia sa ingrijeasca bastardul amantei.
  A preacurvit mai rau decat Carol al II-lea si a aruncat Principatele in mizeria materialista, secularista.
  … nici o tradare nationala – romanii si-au ales domnitorii si nu pe viata, ci pentru cat timp erau vrednici, ceea ce Cuza nu a reusit, ceva bine institutional este prea putin fata de raul organic, masonic adica satanist.
  Dumnezeu sa-l ierte!
  CU el nu se putea obtine Independenta, Domnia sa fiind sub suzeranitate otomana.

 2. Dan Cristian Ionescu

  In lipsa informatiilor credibile, este greu de spus daca A. I. Cuza a fost un inger (cum apare din text) sau un demon (cum il prezinta “Gheorghe”). Este cert ca datorita lui s-a realizat Unirea din 1859 si modernizarea Principatelor Unite. In acelasi timp a fost insa un curvar si un cartofor. L-a adus in tara pe “belgianul” Cezar Librecht, partenerul lui de pocher dar si de curve, pe care le imparteau. Ajuns in fruntea postelor si telegrafelor, belgianul (de fapt evreu) a devenit primul mafiot care a infiintat un serviciu de informatii folosit in scop de santaj. Despre Librecht am scris acum multi ani intr-o carte a mea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *