Home / Educativ / Globalismul ca formă de colonialism la începutul secolului XXI

Globalismul ca formă de colonialism la începutul secolului XXI

Incorect Politic
Februarie 13, 2020

Via IonCoja:

O carte publicată recent de către prof. univ. dr. Nicolae Iuga, cu titlul „Globalismul ca formă de colonialism la începutul secolului XXI” (editura Limes, Cluj, 2020), abordează critic o problemă sensibilă a lumii contemporane, anume în ce măsură o idee generoasă, precum aceea a globalizării, se poate transforma la modul pervers într-o nouă formă de colonialism, mai rafinat și mai intensiv în ceea ce privește exploatarea oamenilor și a resurselor decât colonialismul veacurilor anterioare.

Autorul începe cu un scurt istoric al colonialismului clasic, arătând că între secolele al XVI-lea – al XIX-lea unele țări europene au creat întinse imperii coloniale, în cele două Americi, în India, China și Africa, teritoriile altor civilizații străvechi și de o înaltă spiritualitate au fost ocupate prin războaie de cotropire și jaf, iar populațiile indigene au fost exterminate sau, în cel mai bun caz, au fost aduse la condiții de sclavie.

Miza a constituit-o acapararea bogățiilor locale: aur, pietre prețioase, sclavi, mirodenii, forță de muncă ieftină, stofe scumpe și alte produse exotice. Apoi aceste imperii s-au destrămat și au dispărut.

În carte se relevă că, în prezent, practicile vechilor imperii coloniale renasc camuflate sub pretextul globalismului. Autorul pleacă de la analizele lui W. Engdahl, politolog și consultant economic independent american, care descrie S.U.A. de azi ca fiind un tip de imperiu cu totul nou, care nu se bazează pe ocuparea militară a unui teritoriu, ci pe deținerea unor resurse vitale.

Un Imperiu care controlează finanţele mondiale, lanţul alimentar de bază, energia, petrolul, industria chimico-farmaceutică și în principiu poate aplica „sancțiuni” împotriva oricărui al stat de pe glob. Dar și acest super-imperiu, ca oricare alt imperiu din istorie, va avea un sfârşit, iar sfârşitul S.U.A. va veni – după Engdahl – exact din această tendinţă a sa, aceea de a controla totul la scară planetară[1].

——————————————-
[1] Sursa – https://www.sighet247.ro/s/prof-univ-dr-nicolae-iuga-globalism-sau-un-nou-colonialism/

2 comments

 1. Am voie să spun că mă doare undeva de “colonialism” și n-o să-mi cer scuze? Mă rog, o s-o spun oricum. Rezultatul celui de-al Doilea Război Mondial a fost că toate țările europene și-au pierdut dintr-un foc coloniile. A fost doar un alt pas în slăbirea albilor. Chestiile astea sună a propagandă marxistă. Acum ni se dă în cap cu “colonialismul” (și cu Holocaustul) ca să acceptăm “despăgubiri” pentru sclavie în SUA, și “imigranți fără număr” în Europa sub pretextul că “dacă n-ar fi fost colonialismul, Africa ar fi fost ca țara aia fictivă din Black Panther, super evoluată. Nu mai vorbesc că negrii au ajuns să susțină că toată civilizația albilor a fost de fapt creată de negri, (mă întreb de (((unde))) le-o fi venit ideea asta), dar cum “diavolii albi” sunt extrem de parșivi le-au falsificat istoria negrilor. Căutați pe Instagram memele share-uite de ăștia și vă luați cu mâinile de cap. Salvați memele astea și puneți-le pe site, link-urile dispar ușor.
  https://www.instagram.com/p/B6UCuO0JNce/ we wuz inventors and shiiet
  https://www.instagram.com/p/B2WzBl0HLNY/ we wuz orthodox saints too
  https://www.instagram.com/p/B2WyOL3H_-X/ we wuz orthodox saints 2
  https://www.instagram.com/p/B2ExzgQn2qK/ we wuz Jesus
  https://www.instagram.com/p/B2FMSFJHZn1/ We wuz the prophet Daniel

 2. https://www.instagram.com/p/BOiiNIsF1FU/ We wuz comredz, Marx was a black man too. Îmi pare rău că am uitat de asta.
  Stop being stupid, și mă refer la noi, nu la ei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *