Home / Educativ / Curiosul caz al României: Minoritățile dictează majorităților

Curiosul caz al României: Minoritățile dictează majorităților

Vlad Voicu
Incorect Politic
Iunie 12, 2021

Via Anonimus:

Victor Ponta, Dacian Cioloș, Sorin Grindeanu, Mihai Tudose, Viorica Dăncilă, Ludovic Orban și Florin Cîțu. Șapte premieri care sunt legați, în ultimii aproape 8 ani, de un singur om. Intangibil, imuabil și imbatabil. Este omul care, dacă ne luăm după diverse surse parlamentare și guvernamentale, ține actualul cabinet de la Palatul Victoria în picioare. Fără el, totul ar pica, iar PSD ar putea reveni la putere. Însă cine este omul-cheie, pe baza căruia se fac majorități și care ar putea duce la căderea guvernului?

Ajuns la 73 de ani, i-a fost consilier prezidențial lui Ion Iliescu, iar în guvern a fost adus de Victor Ponta, în 2013. Este decanul de vârstă al secretarilor de stat. Victor Opaschi, căci despre el este vorba, este total necunoscut pentru publicul larg, deși administrează un buget uriaș, de peste un miliard de lei, adică mai bine de 200 de milioane de euro, bani destinați cultelor oficiale din România. Victor Opaschi este secretar de stat la Secretariatul de Stat pentru Culte (SSC).

Însă, care este cheia succesului său? Răspunsul vine din partea parlamentarilor aflați acum la putere, dar și a unor surse din guvern: minoritățile! Conform surselor citate, minoritățile naționale îl susțin pe Victor Opaschi la SSC. PNL a obținut în portofoliul său SSC, dând la schimb Cancelaria prim-ministrului celor de la USR-PLUS. Căutat de politicieni, fie ei primari, fie parlamentari, pentru a primi diverse sume de bani pentru lăcașurile de cult, Victor Opaschi a devenit favoritul minorităților naționale.

Surse parlamentare au precizat că minoritățile ar fi condiționat susținerea lui Florin Cîțu ca premier de menținerea lui Opaschi în fruntea SSC. Asta deși din cauza lui, PNL a pierdut grav în 2020, în pandemie, când viața religioasă a fost profund afectată, iar libertatea religioasă a suferit atingeri nemaiîntâlnite în țara noastră. Liberalii ar fi avut nevoie să primească sfaturi de la Opaschi, fapt care nu s-a petrecut.

Se ridică o întrebare pe cât de logică, pe atât de simplă și importantă: cum se face că, pe de o parte, PNL-ul a pierdut foarte multe voturi la alegerile locale și parlamentare din cauza proastei comunicări publice pe tema restricționării vieții religioase, dar, în același timp, îl susține în continuare la Culte pe Opaschi, personaj adus de Victor Ponta și menținut de alți 3 premieri PSD?

Surse liberale au informat că Ludovic Orban a precizat că funcția de secretar de stat pentru culte a fost solicitată de către reprezentanții minorităților naționale, în special de deputatul evreilor, Silviu Vexler. La rândul său, Silviu Vexler a negat că ar avea un interes deosebit față de păstrarea lui Opaschi în guvern, dar s-a arătat mulțumit de faptul că acesta cunoaște ritualurile religioase evreiești. Cu alte cuvinte, nu PNL-ul îl ține pe Opaschi în guvern, nici USR-PLUS sau UDMR, ci cei 18 deputați ai minorităților naționale, care în algoritmul matematic al alianței de guvernare conferă siguranța unei majorități stabile.

Așa devine ciudat cazul României, o țară majoritar ortodoxă, în care minoritățile naționale ajung să impună secretarul de stat pentru culte. Adică, mai simplu spus, minoritățile dictează majoritarilor. Însă, o parte din ecuație o rezolvăm cu ajutorul cifrelor puse la dispoziție de către Secretariatul de Stat pentru Culte.

Din analiza preliminară făcută în intervalul 2013-2020, adică de când e Opaschi secretar de stat pentru culte și până în prezent, nu minoritățile religioase, în general, au fost miluite cu sume considerabile, ci doar unele dintre acestea. Conform legii, toate cele 18 culte religioase pot primi fonduri de la SSC în funcție de numărul de credincioși ai fiecăreia conform recensământului populației.

Astfel, Federația Comunităților Evreiești din România, al cărui președinte este deputatul Silviu Vexler, care are 3.519 credincioși conform Recensământului din anul 2011, a primit, de la SSC, aproape 17 milioane de lei în perioada 2013-2020. Doar în ultimii 3 ani a primit 4 milioane de lei pentru Sinagoga din Timișoara, oraș care oricum primește fonduri suplimentare din mai multe surse (inclusiv europene) pentru că este desemnat drept Capitală Culturală Europeană în anul 2023.

Comparativ, Biserica Evanghelică de Confesiune Augustană, biserica etnicilor germani, din care face parte și Klaus Iohannis, și care are mai mulți credincioși decât Federația Comunităților Evreiești, adică 5.399 persoane, a primit nu mai mult decât comunitatea evreiască, așa cum ar impune legea, ci de aproximativ 16 ori mai puțin. Nici comparația dintre Comunitatea Evreiască și Cultul Musulman, care are 64.337 credincioși, nu este în favoarea lui Opaschi pentru că, deși musulmanii sunt de 18 ori mai mulți decât evreii, nu au primit în intervalul 2013-2020 nici măcar jumătate din fondurile acordate evreilor.

Silviu Vexler, contestat de foarte mulți membri ai Comunității Evreiești din România pentru afinitățile sale explicite pentru PSD în trecut, a reușit, la finele anului 2020, să devină nu doar reprezentantul evreilor în Camera Deputaților, ci și șeful Federației Comunităților Evreiești. Din această postură, Vexler este practic șeful Cultului Mozaic din România și singurul membru al Grupului Minorităților Naționale din Parlamentul României direct interesat de dărnicia lui Victor Opaschi.

Guvernarea Cîțu pornește la drum ruptă de interese particulare care sunt, așa cum se poate observa, negociate până la ultimul leu. Și nu doar banii în sine sunt importanți, ci mai ales persoana care îi semnează. Nu este o guvernare strategică sau care să aibă principii democratice călăuzitoare. Nu e, poate, întâmplător nici faptul că noul program de guvernare votat la sfârșitului lunii decembrie a lui 2020 este primul program de guvernare de după Revoluție care ocolește complet Biserica. Nici Biserica Ortodoxă, nici celelalte culte, nu apar menționate în programul de guvernare.

11 comments

 1. Asta-i jaf la drumul mare !
  Dece nu reactioneaza institutiile platite de poporul roman ca s-o faca ?

  • Mineriada, vaccinarea
   Sa stinga toata suflarea
   Românului obidit
   Umilit, zdrobit, strivit

   Pai suntem civilizati
   Si ne lasam vaccinati
   Fost’am ieri crunt mineriti
   Astazi suntem sfredeliti

   PCR ul monolit
   A creat un nou partid
   Mai criminal, mai bandit
   Plin de asasini ce vor
   Sa’ntepe bravul popor
   Cu al lor vaccin-topor
   Prin izolete, alerte
   Prin urgente si demente
   Legi ce ne intemniteaza
   De nu mai iesim din casa
   Au inchis Biserica
   S’amuteasca predica
   Sa’L mascheze pe Iisus
   Care vede tot de sus
   Si rasplata fiecare
   Va primi, de’i mic sau mare
   Un presedinte plavan
   Sau un jandarm grosolan
   Un premier aiurit
   De Big Farma aurit
   Cu guwernu’i de netoti
   Sa ne rada cam pe toti
   Ne vad ca viermi si nerozi
   C’am ales niste irozi
   Satanizati si despoti

 2. Vasilică Militaru - Asociația Neamul Românesc

  Ceea ce nu știe autorul articolului despre fosila de la S.S.C. este faptul că Victor Opaschi a fost unul dintre membrii Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului, care a elaborat Raportul Final privind Holocaustul din România. Evreii l-au răsplătit regește pentru serviciile oferite. Totodată, să nu vă închipuiți cumva că ar sta acolo un secretar de stat al SSC fără acordul expres al Patriarhului Daniel.
  O să revin cu detalii.

  • Da, probabil ca si acest VO e tot un securist nenorocit si tradator de tara de neam si de religie din pleiada celor care au dat lovitura de stat din ’89, aflat sub obladuirea mitraliorului sef inalt prea nesimtitul daniel.

 3. La acest fiu al diavolului se duc cu jalba in protap clericii bisericii ortodoxe. Le zambeste si apoi da si mai multi bani cultelor minoritare,. Si face guverne doar din membrii cultelor minoritare care se inchina lui mamona.

 4. Curat murdar, Omule!

 5. De retinut:

  “Christianism was one of the earliest Jewish psyops against the Aryan people, it was designed specifically to weaken the Roman and Greek civilizations in order to make them more vulnerable to Jewish infiltration.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *