Home / Educativ / Când curțile sunt pline de yesmeni sfârșitul e aproape

Când curțile sunt pline de yesmeni sfârșitul e aproape

Incorect Politic
Iunie 15, 2022

Când curțile sunt pline de yesmeni sfârșitul e aproape

Când curțile sunt pline de yesmeni sfârșitul e aproape

Via Dan Diaconu:

Cu peste 2000 de ani în urmă, în timpul dinastiei Qin, urmașul primului împărat a vrut să se bucure de viață, astfel încât a lăsat întreaga stăpânire a împărăției lui Zhao Gao, eunucul-premier. Văzându-se cu toată puterea în mână, Zhao s-a hotărât să-și păstreze doar sfetnicii total credincioși lui, recurgând la următoarea stratagemă: a adus un cerb și tuturor le-a spus că acela e un cal potrivit militarilor. În mod cât se poate de logic, oamenii din subordine s-au împărțit în două tabere: cei care-au spus precum premierul, fapt pentru care au fost înaintați în funcșie și cei care l-au tras de mânecă – care mai prietenește, care mai radical – spunându-i eunucul că ăla era un cerb și-atât. Aceștia din urmă au fost executați.

E limpede pentru oricine că de rămas în structurile puterii au rămas doar yesmenii, Zhao asigurându-și prin stratagema sa puterea deplină. Însă nu l-a ținut mult: în anul 208 i.Ch. Zhao și dinastia Qin sunt spulberați de la putere de revolta lui Liu Bang, cel care va deveni fondatorul dinastiei Han.

De ce v-am spus întâmplarea? E bine să știți că atunci când „curțile” sunt pline de yesmeni sfârșitul e aproape. Povestea dinastiei Qin e aproape necunoscută la noi. Însă, mult mai cunoscută e povestea „hainelor cele noi ale împăratului”. Același gen de absurd care îl aruncă pe atotputernicul zilei într-o situație hilară. Semn că niciodată devierea de la normalitate nu rămâne nepedepsită.

Leave a Reply

Your email address will not be published.