Home / Actualitate / BREAKING NEWS: Dispare Limita de Rezervă a Băncilor

BREAKING NEWS: Dispare Limita de Rezervă a Băncilor

Plutarch Mendiceanu
Incorect Politic
Martie 16, 2020

Rezerva Federală a anunțat recent că va reduce limita de rezervă a băncilor la 0 procente. Ce înseamnă limita de rezervă? Limita de rezervă înseamnă că atunci când tu depui 1000 de lei la bancă, iar limita de rezervă e 50%, atunci banca poate da maxim 500 de lei din banii tăi (da, ai tăi) ca împrumuturi altora.

De obicei, băncile au suficienți bani în rezervă ca să te plăteasca când îți vrei banii înapoi; de ex. sunt alți zece oameni care au 1000 de lei în bancă, așa că deși banca are doar 5000 de lei lichizi (în loc de 10’000, suma totală a conturilor), îți poate da întreaga sumă de 1000 de lei.

Însă dacă i se dă voie băncii să aibă rezerva la zero procente (efectiv, nemaifiind obligată să aibă suficienți bani să ții dea înapoi), se poate ajunge într-o situație de panică bancară, când o persoană nu mai poate să își retragă banii – așa că toți oamenii încep să își retragă banii, ducând toate băncile în insolvență.

Acest lucru e acum un risc în SUA. Din fericire, în România, aceste restricții încă se aplică, dar o panică bancară în SUA va provoca o recesiune care ne va afecta și pe noi

One comment

  1. Eu stiam de rezerva fractionara ce functioneaza pt credite: daca banca a primit de la deponenti 1000 unitati monetare poate da credite de 8000 unitati monetare – rezerva este de 1/8 din valoarea creditelor; practic, bancile pot crea astfel bani din nimic! Creditele pot fi folosite atat pt plati prin virament, cat si pt plati in numerar (cash).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *