Home / Actualitate / EVENIMENT EPOCAL Protest 10 August Diaspora S-A SCRIS ISTORIE

EVENIMENT EPOCAL Protest 10 August Diaspora S-A SCRIS ISTORIE

Sterie Ciumetti
Incorect Politic
August 12, 2018

EVENIMENT EPOCAL Protest 10 August Diaspora S-A SCRIS ISTORIE

Salutare prieteni,

Haidem să vorbim despre proteste. Intrăm direct în pită:

Zece august. Protestul a început dupămasa devreme. Pe măsură ce piața se umplea au apărut și primele incidente, s-au aruncat cu obiecte contondente și cu recipiente care conțineau fecale și urină, iar jandarmii au răspuns cu gaze lacrimogene.

Trebuie mentionat faptul că majoritatea protestatarilor erau pașnici, manfiestația fiind formată din oameni de bună credintă, care s-au săturat de corupția generalizată. Printre ei se aflau și anarhiști, care, fie din dorința de a crea haos, fie urmând ordinele vreunei părți politice, au pus la cale o diversiune.

În urma primelor provocări, Jandarmeria Română a emis un comunicat prin care sfătuia protestatarii să nu vină cu copiii la manifestație. Mulți au ignorat acest comunicat și ulterior au apărut comentarii pe facebook despre copii gazați, comentarii preluate de televiziuni și țesute într-o narativă care să atingă coardele sensibile ale spectatorilor. Nu mă înțelegeți greșit, este regretabil că niște copii și adolescenți au fost prinși la mijloc și au avut de suferit de pe urma ciocnirilor, dar în primul rând nu îți expui copilul când ti se spune clar că este periculos, și în al doilea rând se remarcă strategia presei, parcă scoasă din manualele CIA, de manipulare emoțională a publicului prin prezentarea dramelor acestor copii care au fost prinși la mijloc.

Protestul a fost deturnat la scurtă vreme de elemente violente, anarhiști infiltrați, care au provocat neîncetat forțele de ordine, incitând oamenii la violență.

Instigarea la scandal a început cu mult dinaintea protestului, prin postări ascuțite de pe facebook și de pe reddit, culminând cu declarațiile Liderului Revoluționar Ovidiu Grosu care a prezis foc și fum în capitală, profetie împlinită în noaptea de 10 spre 11 august.

FAZELE PRINCIPALE

Au circulat imagini cu Jackie Chan de România care i-a dat un șut în cap la unul dintre jandarmi.

EVENIMENT EPOCAL Protest 10 August Diaspora S-A SCRIS ISTORIE

EVENIMENT EPOCAL Protest 10 August Diaspora S-A SCRIS ISTORIE

Răspunsul jandarmeriei la provocările oamenilor au fost jeturi de gaz lacrimogen care a semănat cu un al doilea Holocaust.

EVENIMENT EPOCAL Protest 10 August Diaspora S-A SCRIS ISTORIE

 

Înainte să se lase noaptea, cea mai brutală scenă din timpul zilei a fost linșarea unei jandarme care s-a pierdut de pluton.

Protestatarii au purtat-o de colo-colo într-o furtună de lovituri, au călcat-o pe cap și i-au furat pistolul, iar ulterior alți protestatari au intervenit să o protejeze. Unele voci spun că cei care au protejat-o au avut pregătire militară și erau defapt forțe de ordine în haine de civil.

EVENIMENT EPOCAL Protest 10 August Diaspora S-A SCRIS ISTORIE

Doamna jandarm a rămas cu o fractură la coloana cervicală, dar după recuperare se va întoarce la muncă.

Se lasă noaptea.

Focul se aprinde.

EVENIMENT EPOCAL Protest 10 August Diaspora S-A SCRIS ISTORIE EVENIMENT EPOCAL Protest 10 August Diaspora S-A SCRIS ISTORIE EVENIMENT EPOCAL Protest 10 August Diaspora S-A SCRIS ISTORIE EVENIMENT EPOCAL Protest 10 August Diaspora S-A SCRIS ISTORIE

ASEDIUL a început în jurul orei 11, când forțele de ordine au declanșat operațiunea de dispersare a protestatarilor, folosind gaze lacrimogene și tunuri cu apă. Unii oameni au ajuns la chirurgie în urma leziunilor, iar televiziunile se întreceau în narative. Anarhiștii au ars tomberoane și copaci ornamentali, au desprins borduri și au început un război cu jandarmii care ne aduce aminte de protestele din 2012 (pentru cine a urmărit situația din acea vreme).

EVENIMENT EPOCAL Protest 10 August Diaspora S-A SCRIS ISTORIE

EVENIMENT EPOCAL Protest 10 August Diaspora S-A SCRIS ISTORIE
ASEDIU, zero toleranță

Între timp știrea principală a fost că două pistoale de 9mm de la jandarmerie au fost furate de protestatari.

Înarmarea, următorul pas spre revoluție.

Reacțiile presei au fost care mai de care mai intense, fiecare televiziune țesând narativa proprie.

Antena 3 condamna violența protestatarilor și lua partea autorităților, rulând scenele în care anarhiștii aruncau cu obiecte în scutieri și băteau “cu bestialitate” pe doamna jandarm.

Realitatea TV lansa atacuri la adresa Antenei 3 și condamna violența forțelor de ordine împotriva protestatarilor.

Digi24 lansa tirade împotriva jandarmilor, folosind imagini dramatice cu oameni răniți și duși pe targă.

Postările de pe facebook zgândăreau coardele emoționale pentru cât mai multe distribuiri, circulând pe internet și alimentând furia poporului.

EVENIMENT EPOCAL Protest 10 August Diaspora S-A SCRIS ISTORIE

La un moment dat Vlad Gheorghe, membru USR, și-a luat marțiala de la un jandarm intelectual expert în argumentarea contondentă.

Un detaliu interesant: unii spun că în timpul luptelor de noapte, protestarii care se aflau în spatele celor câtorva provocatori au fost ținta atacurilor cu grenade lacrimogene din partea jandarmilor care nu au tras în provocatorii propriu ziși. Asta ar da sens teoriei conform căreia forțele de ordine doreau să sperie mulțimea și să o descurajeze de la alte proteste.

Punctul culminant a fost declarația președintelui Klaus Iohannis (făcută pe FB) în care condamna jandarmeria pentru intervenția fizică asupra protestatarilor.

EVENIMENT EPOCAL Protest 10 August Diaspora S-A SCRIS ISTORIE

Același tip de intervenție în forță, disproporționată în raport cu manifestările majorității oamenilor (jandarmi vs pensionari în cazul protestelor anti-Băsescu) a avut loc în 2012 (fără gaze și apă atunci, că era iarnă), dar furia populară era inexistentă acu 6 ani și tinerii nu răspândeau comentarii pe internet împotriva represaliilor dictatoriale (decât puțini).

Ion Cristoiu a lansat o explicație interesantă în care presupune de ce lui Iohannis i-ar fi convenit să fie măcar o victimă omenească, un deces în urma violențelor.

Explicația sa poate fi citită AICI

 

EVENIMENT EPOCAL Protest 10 August Diaspora S-A SCRIS ISTORIE

A DOUA ZI

După ce gazul s-a risipit, anarhiștii care nu au fost arestați cu o zi înainte au fost ridicați din mulțime înainte să se ajungă la un alt conflict de stradă.

Jandarmeria Română a făcut controale prin boscheții din zona pieței, ridicând bucăți de borduri și alte proiectile.

Violențele nu s-au repetat.

Oamenii au plecat spre casă pe la ora 11.

CONCLUZII

Cert este că protestul acesta a fost o lecție pentru mulți români, iar cei care au străbătut mii de kilometri ca să ridice vocea împotriva corupției vor fi mult mai pregătiți data viitoare.

EVENIMENT EPOCAL Protest 10 August Diaspora S-A SCRIS ISTORIE

Protestele puteau fi mai bine organizate și reacția oamenilor care s-au disociat de elementele violente putea fi mai fermă.

Toate acestea luate în considerare, dacă în viitor protestele ajung să degenereze într-un euromaidan după modelul Kiev, România are doar de pierdut. Clasa politică este viciată, îi cred în stare pe neoliberalii care susțin UE să ceară  să fim conduși de europeni, în cazul în care PSD ar câștiga în anticipate, ceea ce ar duce la o altă perioadă fanariotă.

În final poate nu va fi vreo diferență decât în viteza cu care ne înstrăinăm resursele în numele investițiilor străine și drepturile în numele progresului social. Agenda principală, impusă din afară și perpetuată de toate partidele, nu se va schimba.

Desigur, instabilitatea politică și efervescența civică va eroda încrederea în partide, îi va determina pe politruci să se mănânce între ei, dar momentan nu există o mișcare naționalistă dezvoltată și organizată care să le ia locul, deci am fi aruncați într-un scenariu de tipul “din lac în puț”.

Notă: Probabil am omis unele faze și sigur nu am acoperit toate teoriile, în zilele ce urmează vor fi mai multe păreri ale autorilor de pe Incorect Politic care să analizeze protestul diasporei.

În timp ce partidele actuale se canibalizează, o nouă generație de tineri interesați de soarta țării trebuie să se dezvolte.

Timpul e scurt, puneți mâna pe carte, căutați oameni care gândesc ca voi, întâlniți-vă, formați comunități.

 

8 comments

  1. eh, daca toti cei din piata purtau placarte ca fata din prima poza sustineam si eu protestul asta..

  2. Frumos articol, sfatul de la final e cel mai bun sfat ce se poate da in zilele astea.

  1. Pingback: La protestul din 10 August S-A SCRIS ISTORIE. Citeste acest articol pentru a afla adevarul despre slugile din spatele violentelor

  2. Pingback: REPORTAJ-BOMBĂ de la PROTESTUL din 10 august de la BUCUREŞTI. Adevărul despre care nu se vorbeşte nici la Bucureşti, nici la Chişinău. O mare lecţie pentru ROMÂNI – Basarabia Literara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *