Home / Educativ / 7 decembrie 1957. Arestarea lui Iosif Capotă și Alexandru Dejeu, liderii grupului de Rezistență din zona Huedin

7 decembrie 1957. Arestarea lui Iosif Capotă și Alexandru Dejeu, liderii grupului de Rezistență din zona Huedin

Incorect Politic
Decembrie 8, 2021

 

Arestarea lui Iosif Capotă și Alexandru Dejeu

Preluat de pe canalul telegram al Fundatiei Ion Gavrilă Ogoranu:

7 decembrie 1957. Arestarea lui Iosif Capotă și Alexandru Dejeu, liderii grupului de Rezistență din zona Huedin

Timp de 11 ani trăise în clandestinitate, numărându-se printre oamenii cei mai căutați de Securitatea comunistă. În acest timp, organizase o structură clandestină de rezistență în regiunea Huedin din județul Cluj. Se numea Iosif Capotă și era medic veterinar.
În noaptea de 6 spre 7 decembrie 1957, un batalion de Securitate de la Florești este tranferat la Brăișor, înconjurând satul. O echipă de intervenție s-a deplasat la casa familiei Borțig Ioan, unde existau informații că ar fi ascuns Iosif Capotă. Luat prin surprindere, acesta a încercat să se sinucidă prin otrăvire, dar a fost imobilizat de forțele de Securitate.

În seara următoare, de 7 decembrie, a fost arestat și Alexandru Dejeu, celălalt lider al grupului de rezistență, împreună cu soția sa, din locuința sa din Cluj.

Supus la tortură, Alexandru Dejeu a reușit să reziste până când s-a convins că toți cei implicați în grupul de rezistență sunt arestați și că au făcut deja mărturisiri complete, după care a vorbit și el în fața anchetatorilor, expunându-și crezul: „M-am hotărât să declar tot adevărul, convins fiind că negația în continuare nu-și mai are rost. N-aș face acest lucru fără să fiu convins de cele afirmate mai sus și țiu să declar că rostul negării de până acum a fost nu diminuarea răspunderii personale, ci limitarea persoanelor arestate. Mă refer la număr. Aș vrea să arăt de la bun început că nu regret tot ceea ce am făcut și dacă istoria s-ar repeta, în fond aș face la fel, aș modifica însă profund forma”.

Procesul lotului „Capotă-Dejeu” în mai-iunie 1958 la Tribunalul Militar al Regiunii a III-a Militare din Cluj s-a desfășurat procesul format din aproximativ 50 de persoane, în trei grupuri distincte. Procesul a fost public, iar Iosif Capotă a invocat clemență pentru oamenii incriminați în dosar. Alexandru Dejeu a făcut un dur rechizitoriu la adresa regimului comunist. La 8 iulie 1958 au fost condamnați la moarte și executați prin împușcare la Penitenciarul Gherla, în 2 septembrie 1958, după ce, în prealabil, le-a fost respins recursul de comutare a pedepsei la muncă silnică pe viață.
(ACNSAS, Fond Penal, dosar nr. 86, vol. 8A, f. 28.).

One comment

  1. Dumnezeu sa-i ierte!
    “… dacă istoria s-ar repeta, în fond aș face la fel, aș modifica însă profund forma”
    Adica nu iesi in strada cantand folk si facand selfie ca un idiot… ci cu ce poti sa apuci: topor, coas, sabie, lant, funie (cu sau fara sapun), … gaz in sticle cu festila si chibrit… orice poate scoate din lupta agresorii “fiarei” – cei inarmati care nu [mai] slujesc poporul roman!
    Vremea visarii iudeo-democratice nu a ajutat iar secularistii din Justitie nu au timp de om si de dreptate ci despre cum sa protejeze talmudistii si slugile lor luand libertatea si banii romanilor.
    ================
    Iata ce am gasit:
    https://www.rooshv.com/corneliu-zelea-cordreanu-revolutionary-or-saint
    Corneliu Zelea Cordreanu: Revolutionary Or Saint?

    prezentat si aici (acelasi administrator de site/blog):
    https://www.rooshvforum.com/threads/corneliu-zelea-cordreanu-revolutionary-or-saint.41028/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *