Home / Educativ / Știați că Israelul nu are o Constituție?

Știați că Israelul nu are o Constituție?

Incorect Politic
Mai 29, 2024

Proiecție a culorilor Israelului pe Opera Națională din Cluj-Napoca

Știați că Israelul nu are o Constituție?

Via R3Media:

Nu acesta a fost planul inițial. Declarația de Independență a Israelului cere în mod explicit o Constituție, iar primul Knesset, ales la 25 ianuarie 1949, trebuia să creeze una.

Deliberările au durat multe luni, dar discuțiile au ajuns într-un impas. „A devenit rapid clar că nu va fi adoptată nicio constituție; în schimb, Knessetul va promulga o serie de legi fundamentale care, în timp, vor fi combinate într-o Constituție”, a scris istoricul Anita Shapira în cartea sa, „Israel: A History” (p. 182).

De ce nu are Israelul o Constituție?

Iată câteva motive:

David Ben-Gurion, primul prim-ministru al Israelului, „a recunoscut importanța unei Constituții ca simbol central al unui stat care își educă cetățenii să recunoască statul de drept și principiul egalității în fața legii”, dar el credea în regula majorității neîngrădite: „Oamenii noștri ar fi de acord cu o situație în care șapte judecători pot anula legile pe care oamenii le doresc? Numai națiunea determină Constituția; adică o Constituție este ceea ce poporul vrea și decide după o anchetă deschisă și un vot.”

Lipsa unei Constituții era în interesul politic al Partidului Mapai, de guvernământ, și a lui Ben-Gurion. „Nu a vrut să reducă din puterile guvernului său. Amintiți-vă că Mapai, partidul lui Ben-Gurion, a deținut puterea timp de 40 de ani. O Constituție ar fi introdus restricții majore la propria sa putere.”

Majoritatea jidanilor nu erau încă în Israel. “Ar fi fost neînțelept să creăm o Constituție fără implicarea poporului”, a susținut Ben-Gurion.

Ben-Gurion a vrut să evite o mai mare diviziune între partidele religioase și cele seculare. Partidele religioase au susținut că poporul iudeu avea deja o „Constituție”, Tora, și nu era nevoie de alta scrisă de ființe umane.

Unii membri Knessetului au pus la îndoială necesitatea unei constituții. Potrivit lui Aeyal Gross, profesor de drept constituțional la Universitatea din Tel-Aviv, unii dintre membrii Knessetului pur și simplu nu credeau că este necesară o Constituție. Sistemul a fost construit pe sistemul britanic și „Regatul Unit nu avea o constituție scrisă, așa că s-a pus la îndoială că ar fi fost necesară”.

11 comments

 1. Din cîte știu eu, Constituția stă la baza organizării statale Republicane.
  Este Israelul o Republică ?

  În schimb, statul numit România are o Constitutie, însă aceasta este un simulacru , la fel ca și democrația pe care aceasta pretinde a o apăra .

  Vorbe mari, pline de pompă, ce ascund doar deșertăciune și minciună .

 2. Nu are Constitutie si nici granite reglementate, deoarece fura pamanturile din Cisiordania, asa ca nu putem vorbi despre un stat normal, ci de un stat terorist condus de o banda de teroristi sionisti, care beneficiaza de sustinerea SUA si a unor tari din Europa (Germania, Franta, Marea Britanie…). Un proiect colonialist al Marii Britanii nu poate fi considerat ca fiind “o tara”. Marea Britanie a luat un teritoriu si a decis ca acolo sa fie infiintat un stat. E ca si cum Marea Britanie ar decide ca ungurii sa isi faca o tara Transilvania. Cazul Kosovo e similar cu al Israelului.

 3. Suntem satuli de minciunile “poporului ales!”..
  Fuga din Egipt care nici macar nu se stie cu precizie in ce perioada s-a intamplat (undeva intre secolul XV – XII i.e.n.) a fost condusa de Moise sub indrumarea lui Iahve. In Tora ni se spune ca au plecat 600.000 de evrei din Egipt, in “Tara Fagaduintei”. Unde au disparut toti evreii, daca in anul 970 i.e.n. David a intrat in Ierusalim cu doar 30.000 de evrei?
  Iar “Tara Fagaduindei” nu era un teritoriu nelocuit, rezervat special pentru evrei! Acolo locuia o populatie pasnica, muncitoare, cinsitita. Tara se numea Filistia si locuitorii ei care se numeau filisteni, iar acestia au aparut din nord sau din insula Creta. De aici vine si denumirea de Palestina. Evreii au venit in tara lor si-au vrut sa se faca stapani acolo asa cum se intampla si acum in Palestina si asa cum o sa se intample si la noi in tara dupa ce vor veni cateva milioane in cele 3 milioane de locuinte pregatite pentru ei.
  Dupa numeroase lupte, evreii au reusit sa ramana in Iudea si filistenii pur si simplu au disparut din istorie, undeva prin secolul VI i.e.n. Imprejurarile sunt neclare, dar Tora ne spune ca Iahve le-a promis evreilor ca-i omoara pe toti filistenii si pe toti care vor sta in calea poporului ales. Alti istorici vin cu teoria ca intr-un final filistenii i-au acceptat in tara lor si chiar au inceput sa faca afaceri cu ei.. Dar cum nimeni nu poate face afaceri cu evreii fara sa iasa in pierdere, au fost ruinati si au fost nevoiti sa-si paraseasca tara. Da, principala afacere a evreilor a fost atunci, ca si in ziua de azi, camataria.
  Ei n-au fost in stare sa creeze o civilizatie bazata pe stiinta, arta, arhitectura, inginerie si nici macar pe forta militara.. niciodata! Ei s-au ridicat doar prin negot, (dar nu cu lucruri produse de ei, ci prin intermedieri), inselaciuni si prin camatarie.
  Daca tot trebuie sa le invatam istoria, pai hai s-o invatam pe cea adevarata!
  Iar in ceea ce priveste religia, domnilor preoti, mai usor cu vechiul testament si cu Iahvita-Aghiuta. Dumnezeu Tatal este Creatorul Cerului si Pamantului, nu crudul si razbunatorul Iahve care are in grija doar poporul ales, iar pe ceilalti ii omoara fara mila.
  Si Iisus n-a fost evreu!
  A fost esenian sau poate chiar din neamul getilor, din acest motiv evreii l-au omorat si nu l-au recunoscut ca fiind Mesia, iar crima au pus-o pe spinarea lui Pilat din Pont, care chiar s-a zbatut sa-l salveze pe Iisus. Prin sec VI e.n. au aparut niste scrieri in acest sens, care bineinteles au fost considerate apocrife de catre Vatican.
  Si nici miturile cu facerea lumii, cu gradina Edenului, cu potopul din Tora sau Vechiul Testament nu apartin evreilor. Ele provin de la sumerieni, si aveau deja la data scrierii Torei (sec. IV-III i.e.n) 2000 de ani vechime.

 4. O democratie are nevoie de o cinstitutie care trebuie sa fie si respectata. La noi, se spune ca suntem o democratie si constitutia noastra este legea suprema, care afirma ca suveranitatea apartine poporului. Dar poporul a votat un parlament unicameral format din 300 de parlamentari, cred ca sunt deja 10 ani. Si glasul poporului n-a fost inca ascultat. Deci, nu suntem o democratie si nici o lege aprobata de parlamentul bicameral, format din 420 de membri, nu este legala, fiindca incalca constitutia. Deci, cand va ajunge la putere un guvern responsabil, va putea sa stearga fara nici o grija toate legile antinationale luate de parlamentele bocamerale aflate in conflict cu constitutia.

 5. Pentru domnii: Ana, Roexit, Malus Dacus și Călin Kasper.
  Toți aveți dreptate și meritați felicitați pentru cele scrise.
  Mi se pare, dar așa și este, cel mai complet răspuns este
  al dlui Malus Dacus. Sunt de acord cu dl. Malus Dacus și
  îl felicit din inimă ! Am trăit între ei și le cunosc metehnile!
  Ministerul Educației să facă bine, să scoată din programa
  școlară Istoria kazarilor ( evrei ) ! Elevii să învețe Istoria
  Românilor, o istorie cu adevărat istorie a neamului românesc,
  de la începuturi și până în prezent. De la Daci și Romani elevii
  au ce învăța, deschizându-le interesul și dragostea față de țară,
  față de frumoasa Românie, apărând-o !
  Mă gândesc că acum cu ocazia alegerilor românii să fie destul
  de informați și să aducă la putere acel guvern care să fie
  responsabil, să fie un guvern românesc fără amestecuri, un
  guvern sănătos fără vicii și să fie patriot ! Altfel România nu
  v-a mai exista ! Românii nu sunt antisemiți, sunt prea buni și
  prea îngăduitori cu străinii !!!

 6. ji’dovii ar fi trebuit sa scrie in constitutia aia si ceva despre goyim.i, explicit.

 7. Nu are o constituție SCRISĂ! Constituția este norma fundamentală de organizare și funcționare a unui stat cu instituțiile sale, dar nu este neapărat să fie codificată; de exemplu, prima formă scrisă a constituției republicii romane(și care introduce votul în scris) este cea modificată de Sulla prin reformele sale; spre deosebire de lumea greco-romană, în multe culturi predominant orale memorarea și recitarea în public a legilor era ceva obișnuit.

  Universalizarea constituțiilor scrise aparține modernității talmudo-masonice, la fel egalitatea în fața legii, codul civil, cetățenia și dreptul de vot pentru oricine, etc.. Ori statul sionist militar-teocratic nu are nimic de a face cu statul modern impus goyimilor și nu se supune organismelor transnaționale create de ei, nu există nici măcar căsătorie civilă și înmormântare fără ceremonie religioasă, exact ca în monarhiile islamice din vecinătate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *