Home / Chestiunea Jidănească / Stereotipul este bazat pe realitate, Maia Morgenstern confirmă – “Mă simt rănită” spune ea după ce este numită Jidancă

Stereotipul este bazat pe realitate, Maia Morgenstern confirmă – “Mă simt rănită” spune ea după ce este numită Jidancă

Sterie Ciumetti
Incorect Politic
Martie 23, 2021

 Maia Morgenstern "Mă simt rănită

O știre de acum 4 zile ne-a fost semnalată de către un cititor fidel, protagonista este Maia Morgenstern care a demonstrat că stereotipul jidanului care strigă după ajutor în timp ce te lovește reflectă comportamentul real al lor, la fel de actual azi ca și acum două sute de ani.

Spiritele unor personalități din cultura și istoria română au fost prezenți la o întrunire de directori de teatre și instituții publice de cultură, sub genericul “Vocea teatrului licean bucureștean”, poate chiar Mihai Eminescu a fost cel care a inspirat pe unul din participanți să rostească cuvîntul cu J.

G4media:

Maia Morgenstern acuză că la o întrunire pentru directori de teatre și instituții publice de cultură, sub genericul „Vocea teatrului licean bucureștean”, a fost rostită o replică antisemită.

„Și iată ce-mi aud urechile: „Hai s-o facem așa, jid…” – ooops, eu n-am voie să scriu cuvântul acela (că-mi șterge FaceBook postarea), este permisă doar pronunțarea…”, a scris actrița pe Facebook.

Cuvîntul Jidan devine un fel de Nigger, în sensul reacțiilor ridicole generate de pronunțarea lui.

Șefa Teatrului Evreiesc din București mai spune, în postarea sa, că, deși a atras atenția, replica a venit relaxat: „Hai, nu te mai supăra. Am spus așa în glumă…”.

Maia Morgenstern termină postarea spunând că nu acceptă așa ceva și că se simte rănită, mai ales că replica antisemită a venit din partea unor oameni de cultură iar nimeni nu a părut să fie deranjat.

Postarea integrală a Maiei Morgenstern:

„Sunt felul de om care reacționează post traumatic. Ce-o mai fi însemnând și asta.
Ce vreau să spun este că paralizez în momentul șocului. O fi bine, o fi rău… cine mai știe?
Concret, am fost invitată oficial la o întrunire pentru directori de teatre și instituții publice de cultură, sub genericul „Vocea teatrului licean bucureștean”.
Lucru mare, oficiali. Chestiuni importante la ordinea zilei.
Ajung cu câteva minute mai devreme.
Directori, consilieri, reprezentanți: autoritățile.
Pășesc zâmbitoare către colegii mai mari, să-i salut, să le dau binețe.
Și iată ce-mi aud urechile: „Hai s-o facem așa, jid…” – ooops, eu n-am voie să scriu cuvântul acela (că-mi șterge FaceBook postarea), este permisă doar pronunțarea…
Am încremenit. Ce-ați spus?
Răspunsul a venit promt, relaxat: „Hai, nu te mai supăra. Am spus așa în glumă…”
Nu, nu pot să nu mă supăr! Nu când îl pronunță oameni de cultură. Nu când este pronunțat într-un cadru oficial.
Și nimeni n-a părut deranjat.
În afară de mine, căci am ajuns, normal, să mă simt eu deplasată că m-a lovit o scîrbă fără margini.
Nu. Nu accept! E grav. E urât. Sunt rănită.
Tremur.”

Stereotipul este bazat pe realitate

Ia uite ce spune Goebbels, cum a nimerit-o.

După eveniment, mai mulți neomarxiști din teatru și film au ieșit în apărarea Maiei Morgenstern.

Regizorul Victor Ioan Frunză şi-a arătat solidaritatea şi a scris: „Doamna Maia Morgenstern a fost azi victima unei ofense rasiste inacceptabile. Îi transmit artistei solidaritatea mea şi compasiunea mea afectuoasă şi vă îndemn şi pe voi să faceţi la fel. E mare nevoie!”.

Un cuvânt rostit în glumă este innaceptabil. Nu mai avem voie să glumim, cel puțin nu cu boborul ales, mutilatorii de copii ai căror practici barbare de tăiere împrejur sunt tolerate și apărate de asociațiile și ONGiștii care pretind că luptă pentru drepturile omului.

Marius Manole a adăugat: „Sunt alături. Nu am toleranţă pentru nicio formă de rasism”.

Oana Pellea: „Subscriu din toată inima! Orice atitudine rasistă, orice jignire rasistă, orice manifestare rasistă este absolut de neacceptat şi de condamnat!”.

Regizorul Laurenţiu Damian: „Maia! De ce nu îţi aminteşti tu replica lui Pintilie din Clopotele…:deschide ochii, inchide ochii, nu le răspunde, lasă-i să moară proşti!!”.

„Şi de asta vă iubesc. Pentru cum sunteţi, pentru cum v-ar plăcea să fie lumea, pentru tot ceea ce ne cereţi prin mărturisirile pe care le faceţi public. Mai e puţin până când şi o crimă va fi încadrată la “glumă”. O naţie de laşi şi bădărani. În loc să spui public “îmi pare rău”, “iertare” te scoţi cu “a fost o glumă”. Singura soluţie e cea pe care o faceţi. Să nu lăsaţi în tăcere”, a scris Chris-Simion Mercurian.

Teza că de la o glumă se ajunge la crimă este un vechi argument folosit pentru a instaura cenzura. A mai fost folosit în 2018 când William Totok a denigrat bunul nume al acestei publicații, susținând că vorbele se pot transforma repede în fapte, că de la o memă se ajunge la pictarea casei memoriale Elie Wiesel. Se face presupunerea periculoasă că de la niște opinii formulate online sau glume spuse pe skype mai este un pas până la violență fizicăsugerându-se subtil că opiniile incorecte din punct de vedere politic ar trebui cenzurate ca să nu ajungem la vandalizări sau crime. O inepție îngrozitoare, dar Românii nu se mai lasă prostiți de teatrul ieftin pe care-l joacă cei de teapa Maiei Morgenstern.

Maia Morgenstern, portret 2D

19 comments

 1. Vasilică Militaru - Asociația Neamul Românesc

  Să țineți minte că a jigni un evreu nu mai este antisemitism, ci este rasism. Deci evreii sunt o rasă separată de rasa noastră. Postarea doamnei Morgenstern, este o probă excelentă pentru justiție. Poate că și alții se vor trezi la realitatea că sunt discriminați pe motive rasiale. În curând vine o mare surpriză!!!

  • Jidoafca asta sa se ducã in Israel in tara ei de origine .Mam sâturat de atata ,politicall corect,, Jos cu jidanii .Dacà se simt asa ,,discriminați,, în Romãnia de ce nu se duc la ei în Israel acolo .?? Din pâcate suntem conduşi de jidani de 31 de ani

 2. Ion di la Vidin Petrov

  Bineînțeles, putem glumi. Din păcate, mai ales la noi, glumele se cam termină în bășcălie. Totuși, în dosul multor glume cu un anumit iz, se ascunde un adevăr. Dacă acest adevăr rămâne necunoscut, glumim pe banii noștri, ca să nu spun prostește. Cunosc o astfel de glumă, ce nu mai face pe nimeni să râdă, astăzi, deși, în urmă cu un secol, când o auzeau, savanții fizicieni și matematicieni din lume, inclusiv cei de origine ”J” (de la jumară, vreau să zic, nu de la juif, juden, jamaican sau jusque/là), râdeau cu gura până la urechi; chiar și englezii, a căror familie regală este binișor jamaicanizată, jumărită, unii zic satano-reptilizată, pentru a evita cu orice preț litera a zecea din alfabet, care are valoarea cabalistică ”1”, ca și ”a”. Pentru inițiați, valoarea cabalistică ”1” se reduce la ceea ce logica numește principiul identității. Gluma, în chestiune, a fizicienilor și matematicienilor, consta în afirmația, foarte serioasă, că tânărul Einstein este autorul teoriei relativității, nu răposatul francez Poincaré, mort în 1912, care o publicase încă din 1906, în Revista Academiei de Fizică din Berlin. Totuși, gluma a prins, mai ales la cei ce rămân călare pe bășcălie. Deși se spune, nu cred că, repetată de o mie sau un milion de ori, orice minciună devine adevăr. În cazul Maiei, problema se reduce la a ști ce este ea, de nu trebuie nimeni să-i spună că este ceea ce este? Cum am putea cunoaște acest este, ce nu vrea să i se spună că este? La urma urmei, ce este acest este? Întrebarea se pune nu doar în cazul lui Einstein sau cel al Maiei! Până și Biblia vorbește de Cineva care este Cel ce este.

 3. Totusi ce rau a facut Maia Morgenstern? Nu o cunosc, de aia va intreb, rau ca s-a nascut jidanca?
  Imi aduc aminte totusi ca la Rosia Montana, a aparat interesele Romanilor facand acea reclama anti-exploatare.

  • Cu Roșia Montană a reprezentat strict interesele lui Soroș împotriva lui Steinmetz, nu ale neamului nostru.

   De de nu vă gândiți că, în condițiile în care românii sunt paria în propria țară acești alogeni fără a avea activitate antiromânească(ca Jude &co.) și chiar având un talent real, totuși ei parazitează cultura și nu lasă loc băștinașilor și culturii lor autentice. Unde ajungeau Hariclea Darclè și Constantin Notarra dacă erau români și nu greci? Ajungea Rifka asta mai sus de vânzătoare de bilete, dacă nu era jidancă?

   • Bine, bine Riga, si totusi ce rau a facut jidanca asta, ca asta am intrebat?
    “…acești alogeni fără a avea activitate antiromânească”
    Aha, deci nu a facut nici un rau, doar a avut nenorocu sa se nasca jidanca.
    As vrea sa te vad in fata Lui Dumnezeu cum iti argumentezi ura asta…”Da Doamne, nu a facut nimic rau, da’ vezi tu, nu ne lasa jidanii sa jucam si noi in teatre”

    Cum reprezinti interesele lu Soros daca opresti sa-ti fie furat aurul de catre straini si sa-ti fie transformate sate Romanesti intregi in lacuri de cianuri?
    Ciudat, multumesc Soros in acest caz!

  • Dacă tu numeșți a împiedica Romănia sa-și exploateze bogăția fabuloasă care e la Roșia Montană “a-i face un bine”…

   • Firma straina din Canada* sa exploateze aurul Romanilor si sa-si bata joc de noi inca o data, lasand in urma o mare de cianuri.

  • Stii ce este cel mai grav? Ca este o nerecunoscatoare jidanca, si are si atata tupeu. Ne pune pumnul in gura la noi in tara? Pai ea este vedeta la noi in tara pe spinarea noastra, practic, de ce nu este vedeta in Israel? O duce bine pe spinarea noastra si face atata scandal, ca cineva vorbeste corect romaneste? Are tupeul sa ne cenzureze limba? Si sa vezi si reactiile slugilor, mi-e sila de atatea gunoaie.

 4. Benjamin Franklin

  WASHINGTON, GEORGE, în Maxims of George Washington de A. A. Appleton & Co.

  „Ei (evreii) lucrează mai eficient împotriva noastră decât armatele inamice. Sunt de o sută de ori mai periculosi pentru libertățile noastre și pentru marea cauză în care suntem angajați … Este foarte regretabil că fiecare stat, cu mult timp în urmă, nu i-a vânat ca dăunători societății și cei mai mari dușmani in calea fericirii Americii.”

  Profeția care urmeaza a fost facuta de Benjamin Franklin în „Chit Chat Around the Table While Intermission”, la Convenția Constituțională din Philadelphia din 1787.
  Această declarație a fost înregistrată în jurnalul lui Charles Cotesworth Pinckney, un delegat din Carolina de Sud.

  „Sunt pe deplin de acord cu generalul Washington, că trebuie să protejăm această tânără națiune de o influență insidioasă și de penetrare.

  „Amenințarea, domnilor, sunt evreii. În orice țară evreii s-au stabilit într-un număr mai mare, moralitatea a decazut ; s-a depreciat increderea comercială; s-au separat și nu au fost asimilați; au batjocorit și au încercat să submineze religia creștină pe care se întemeiază aceasta națiune, reclamand preceptele sale; au construit un stat în interiorul statului; și, când ne-am opus, au încercat să sugrume financiar țara până la moarte, asa cum au facut cu Spania și Portugalia.

  „De peste 1.700 de ani, evreii și-au plâns soarta tristă prin faptul că au fost exilați din patria lor, așa cum numesc Palestina. Dar domnilor, chiar de le-ar fi dat lumea tara pe gratis pur si simplu, ar găsi imediat un motiv pentru a nu se întoarce. De ce? Pentru că sunt vampiri, iar vampirii nu trăiesc intre vampiri. Nu pot trăi doar între ei. Ei trebuie să subziste printre creștinii și alți oameni care nu aparțin rasei lor (de la care sug sange).

  „Dacă nu îi excludeți din aceste State Unite, dîn Constituțiile lor, în mai puțin de 200 de ani vor fi roit aici într-un număr atât de mare încât vor domina și devora pământul și vor schimba forma noastră de guvernare, pentru care noi americanii avem ne-am vărsat sângele, ne-am dat viața, ne-am consumat esenta și ne-am pus în pericol libertatea.

  „Dacă nu îi excludeți, în mai puțin de 200 de ani descendenții noștri vor lucra pe câmp pentru a le furniza resursele, în timp ce ei vor sta in birourile de contabilitate frecându-și mâinile. Vă avertizez, domnilor, dacă nu excludeți evreii pentru totdeauna, copiii voștri vă vor blestema si din mormint. ”

 5. Sa-mi fie scuzata ignoranta dar sunt curios jidani li se spune kazharilor sau tuturor evreilor ? .
  Ma gandesc ca totusi sunt semiti deci oarecum precum arabii ca infatisare. Eu nu am vazut arab roscovan sau cu tenul alb de aceea banuiesc ca termenul se refera la cei care doar au aderat la credinta (Al treisprezecelea trib: Khazarii). Asa imi spune intuitia , sau gresesc ?

 6. Asa ceva numai în România, cãci în toatã lumea se spune Jidan! Franta este Juif, Germania Jude, America Jew, Spania Judio, Portugalia Judeu ect. dece numai în România este înterzis sã spui jidan?!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *