Home / Educativ / Oamenii de Știință Despre Pericolul 5G

Oamenii de Știință Despre Pericolul 5G

Incorect Politic
Noiembrie 4, 2019

Preluat de pe ScientificAmerican:

Industria telecomunicațiilor și experții lor au acuzat mulți oameni de știință care au cercetat efectele radiațiilor de pe telefonul celular de „promovarea fricii” cu privire la apariția tehnologiei wireless 5G. Întrucât o mare parte din cercetările noastre sunt finanțate public, credem că este răspunderea noastră etică să informăm publicul despre ceea ce ne spune literatura științifică cu riscurile asupra sănătății generate de radiațiile wireless.

Președintele Comisiei Federale de Comunicații (FCC) a anunțat recent printr-un comunicat de presă că comisia va reafirma în curând limitele de expunere la radiațiile de frecvență radio (RFR) pe care FCC le-a adoptat la sfârșitul anilor ’90. Aceste limite se bazează pe o schimbare de comportament la șobolanii expuși la radiații cu microunde și au fost concepute pentru a ne proteja de riscurile de încălzire pe termen scurt datorate expunerii la RFR.

Cu toate acestea, de când FCC a adoptat aceste limite bazate în mare parte pe cercetările din anii 1980, preponderența cercetărilor de tip peer-review, peste 500 de studii, au găsit efecte biologice sau asupra sănătății dăunătoare din expunerea la RFR de intensități prea mici pentru a provoca încălzire semnificativă.

Citând acest mare grup de cercetări, peste 240 de oameni de știință care au publicat cercetări peer-review cu privire la efectele biologice și asupra sănătății a câmpurilor electromagnetice neionizante (EMF) au semnat Apelul Internațional al Savanților EMF, care solicită limite de expunere mai puternice. Recursul face următoarele afirmații:

„Numeroase publicații științifice recente au arătat că FEM afectează organismele vii la niveluri mult sub majoritatea recomandărilor internaționale și naționale. Efectele includ riscul de cancer crescut, stresul celular, creșterea radicalilor liberi nocivi, daune genetice, modificări structurale și funcționale ale sistemului reproductiv, deficite de învățare și memorie, tulburări neurologice și impacturi negative asupra bunăstării generale la om. Daunele depășesc cu mult rasa umană, deoarece există dovezi tot mai asupra efectelor pentru viața plantelor, cât și pentru animale. ”

Oamenii de știință care au semnat acest apel constituie, în mod cert, majoritatea experților asupra efectelor radiațiilor neionizante. Au publicat mai mult de 2.000 de lucrări și scrisori despre FME în reviste profesionale.

Limitele de expunere la RFR ale FCC reglementează intensitatea expunerii, ținând cont de frecvența undelor purtătoare, dar ignoră proprietățile de semnalizare ale RFR. Odată cu modelarea și durata expunerilor, anumite caracteristici ale semnalului (de exemplu, puls, polarizare) cresc impactul biologic asupra expunerii. Sunt necesare noi limite de expunere care să permită aceste efecte diferențiale. Mai mult, aceste limite ar trebui să se bazeze pe un efect biologic, nu pe o schimbare în comportamentul unui șobolan de laborator.

Agenția Internațională a Sănătății pentru Cercetarea Cancerului (Organizația Mondială a Sănătății) a clasificat RFR drept „posibil cancerigen pentru oameni” în 2011. Anul trecut, un studiu de 30 de milioane de dolari realizat de Programul Național de Toxicologie al SUA (NTP) a găsit „dovezi clare” că doi ani de expunere la RFR pentru telefonul mobil a crescut cancerul la șobolani masculi și a deteriorat ADN-ul la șobolani și șoareci de ambele sexe. Institutul Ramazzini din Italia a replicat constatarea cheie a NTP folosind o frecvență de purtător diferită și o expunere mult mai slabă la radiațiile de pe telefonul mobil de-a lungul vieții șobolanilor.

Pe baza cercetărilor publicate din 2011, incluzând studii umane și animale și date mecanice, IARC a acordat recent prioritate RFR pentru a fi revizuite din nou în următorii cinci ani. Întrucât mulți oameni de știință EMF cred că acum avem suficiente dovezi pentru a considera RFR drept un cancerigen uman probabil sau cunoscut, IARC va îmbunătăți probabil potențialul cancerigen al RFR în viitorul apropiat.

Cu toate acestea, fără a efectua o evaluare formală a riscului sau o revizuire sistematică a cercetării privind efectele RFR asupra sănătății, FDA a reafirmat recent limitele de expunere ale FCC din 1996 într-o scrisoare către FCC, afirmând că agenția „a concluzionat că nu există modificări la standardele actuale” și că„ rezultatele experimentale ale NTP nu ar trebui să fie aplicate utilizării telefonului mobil ”. Scrisoarea a afirmat că„ dovezile științifice disponibile până în prezent nu susțin efectele adverse asupra sănătății la oameni din cauza expunerilor la sau în temeiul limitele actuale. ”

Cea mai recentă tehnologie celulară, 5G, va folosi valuri milimetrice pentru prima dată pe lângă microundele care au fost utilizate pentru tehnologii celulare mai vechi, 2G până la 4G. Având în vedere o rază limitată, 5G va necesita antene celulare la fiecare 100 până la 200 de metri, expunând multe persoane la radiații de unde milimetrice. 5G folosește, de asemenea, noi tehnologii (de exemplu, antene active capabile să formeze fascicul; tablouri în etape; intrări și ieșiri multiple masive, cunoscute sub numele de MIMO masive), care prezintă provocări unice pentru măsurarea expunerilor.

Valurile milimetrice sunt absorbite în câțiva milimetri de piele umană și în straturile de suprafață ale corneei. Expunerea pe termen scurt poate avea efecte fiziologice adverse în sistemul nervos periferic, sistemul imunitar și sistemul cardiovascular. Cercetările sugerează că expunerea pe termen lung poate prezenta riscuri pentru sănătate pentru piele (de exemplu, melanom), ochi (de exemplu, melanom ocular) și testicule (de exemplu, sterilitate).

Deoarece 5G este o tehnologie nouă, nu există cercetări asupra efectelor asupra sănătății, așa că “zburăm orbi” pentru a cita un senator american. Cu toate acestea, avem dovezi considerabile cu privire la efectele nocive ale 2G și 3G. Se cunosc puțin efectele expunerii la 4G, o tehnologie veche de 10 ani, deoarece guvernele au fost reținute în finanțarea acestei cercetări. Între timp, observăm creșteri ale anumitor tipuri de tumori la nivelul capului și gâtului în registrele tumorale, care pot fi cel puțin parțial atribuite proliferării radiațiilor telefonice. Aceste creșteri sunt în concordanță cu rezultatele studiilor de control de caz asupra riscului de tumoare la utilizatorii de telefonie mobilă grea.

5G nu va înlocui 4G; va însoți 4G pentru viitorul apropiat și, eventual, pe termen lung. Dacă există efecte sinergice de la expuneri simultane la mai multe tipuri de RFR, riscul general de daune cauzate de RFR poate crește substanțial. Cancerul nu este singurul risc, deoarece există dovezi considerabile că RFR provoacă tulburări neurologice și leziuni pentru reproducere, probabil datorate stresului oxidativ.

Ca societate, ar trebui să investim sute de miliarde de dolari instalând  5G, o tehnologie celulară care necesită amplasarea a 800.000 sau mai multe site-uri de antenă celulară în SUA, aproape de locul în care trăim, lucrăm și ne jucăm?

În schimb, ar trebui să susținem recomandările celor 250 de oameni de știință și medici care au semnat recursul 5G care solicită un moratoriu imediat privind desfășurarea 5G și să solicităm guvernului nostru să finanțeze cercetarea necesară pentru a adopta limite de expunere bazate biologic care să ne protejeze sănătatea și siguranță.

One comment

  1. https://www.informationliberation.com/?id=61195 Elvetia oprește instalarea rețelelor 5G din cauza riscurilor pentru sănătate și a opoziției populației

Leave a Reply

Your email address will not be published.