Home / Educativ / La Moartea Mântuitorului

La Moartea Mântuitorului

Dan Cristian Ionescu
Incorect Politic
Mai 1, 2021

LA MOARTEA MÎNTUITORULUI

 

La această oră, cînd scriu rîndurile de mai jos, într-o zi de vineri din luna Nisan, Mîntuitorul își dăduse deja sufletul pe cruce. În nici un caz nu în anul 33, cum ar fi rezultat din cronologia stabilită în sec. VI de Dionisie Exiguul (cel smerit), născut în Sciția Minor. Conform lui Dionisie, Iisus s-a născut la 4 ani de la moartea lui Irod cel Mare, cel care vroia să-l ucidă! Din cauza unei greșeli de calcul, Dionisie a cam dat peste cap istoria omenirii, ceea ce nu l-a împiedicat pe Daniel ca, în anul 2008, să îl declare sfînt. Mă rog, nu este singura mea neînțelegere în această materie a bisericii, plină de curiozități inexplicabile.

Nostim este un lucru: în Larousse-urile mele (edițiile 1909 și 1915), în care se folosesc termenii de „înainte de Hristos” sau „după Hristos”, în cazul morții lui Irod cel mare se menționează anul 749 „ab urbe condita” (de la creearea Romei, adică anul 4 i.H).

Apoi, a pornit o ceartă stupidă între biserica creștină (în special cea catolică) și evrei.

Biserica creștină i-a acuzat pe evrei că L-au ucis pe Mîntuitor. Evreii s-au apărat spunînd că nu ei L-au ucis, ci romanii. Și iată de ce este cearta asta stupidă.

Din punct de vedere “tehnic”, evreii au dreptate – Mîntuitorul a fost răstignit de soldații romani, dar aceasta întrucît membrii sinedriului l-au convins (amenințat? șantajat?) pe Pilat să valideze condamnarea la moarte pe care ei o pronunțaseră. Adică, unui tipar cu care deja sîntem obișnuiți, eu te pun să ucizi, după care spun că eu sînt nevinovat, tu ești ucigașul.

Greșește însă și biserica. Mîntuitorul trebuia să se jertfească, fiindcă fără această jertfă nu ar fi existat Învierea, iar fără Înviere nu ar fi existat creștinismul. Era un dat, ceva ce trebuia să se întîmple.

Și acum ajung la altceva, cel mai important lucru, o minciună care transformă biserica în ceva ce de data aceasta mă abțin să precizez.

Vi s-a spus că Mîntuitorul s-a jertfit pentru a mîntui de păcate omenirea. Nu, s-a jertfit pentru a mîntui de păcate poporul evreu.

O spune foarte clar Evanghelia lui Matei (1.21): “Ea va naşte fiu, şi vei chema numele lui: Iisus; căci el va mîntui poporul său de păcate“.

Singurii păcătoși din lume erau doar evreii, întrucît doar aceștia primiseră poruncile. Aceasta o spune la fel de clar Sf. Pavel (Saul din Tars) în Romani 5.13: “Fiindcă, pînă la lege, păcatul era în lume, dar păcatul nu se socoteşte, cînd nu este lege“.

Într-adevăr, multe popoare ucideau, furau, mințeau, dar nu aveau conștiința păcatului întrucît nimeni nu le spusese asta. Evreii erau singurii cărora li se interziseseră păcatele.

Biserica a ajuns să ne împovăreze pe noi, creștinii, cu vini pe care nu le avem.

Din păcate, despre colaborarea bisericii cu dușmanii omenirii, sînt multe de spus. Dar deocamdată, ajunge.

Hristos a înviat!

Dan Cristian IONESCU

 

6 comments

 1. O tâmpenie de articol, ca mai toate scrierile lui Dan Cristian Ionescu. Acest site mi se pare tot mai dubios. Dacă sunteți creștini ortodocși, cum puteți publica asemenea elucubrații taman înainte de Paști?

  • Bravo, bine zis. Fura curent rau domnul Ionescu si nu de acum. Ma mir ca nu a comentat si nenea Vasilica alt nationalist care da in Biserica. Mare grija la astfel de specimene.

   • Ah, în sfărșit mai sunt și alții care au început șă observe. Cristos a înviat. Și Vasilică cică mai are și studii în teologie. Probabil în Talmud, că prea le ia apărarea jidanilor mereu…

 2. Articolul merita o dezbatere teologica serioasa. Eu nefiind teolog pot sa spun ca nu sunt de acord cu un aspect: IIsus a venit pentru a mantui doar poporul evreu. In acest sens am atasat mai jos pilda videcarii slugii sutasului, Matei (8:5-13), Luca (7:1-10):

  “Pe cand intra in Capernaum, s-a apropiat de El un centurion, rugandu-L, Si zicand: Doamne, sluga mea zace in casa, slabanog, chinuindu-se cumplit. Si i-a zis Iisus: Venind, il voi vindeca. Dar centurionul, raspunzand, I-a zis: Doamne, nu sunt vrednic sa intri sub acoperisul meu, ci numai zi cu cuvantul si se va vindeca sluga mea. Ca si eu sunt om sub stapanirea altora si am sub mine ostasi si-i spun acestuia: Du-te, si se duce; si celuilalt: Vino, si vine; si slugii mele: Fa aceasta,si face. Auzind, Iisus s-a minunat si a zis celor ce veneau dupa El: Adevarat graiesc voua: la nimeni, in Israel, n-am gasit atata credinta. Si zic voua ca multi de la rasarit si de la apus vor veni si vor sta la masa cu Avraam, cu Isaac si cu Iacov in imparatia cerurilor. Iar fiii imparatiei vor fi aruncati in intunericul cel mai din afara; acolo va fi plangerea si scrasnirea dintilor. Si a zis Iisus sutasului: Du-te, fie tie dupa cum ai crezut. Si s-a insanatosit sluga lui in ceasul acela.”

  Aceasta pilda demonstreaza ca IIsus a venit sa mantuiasca toata omenirea, nu numai pe evrei. Ca dovada Crestinismul a fost adoptat de romani, de greci, de samariteni, de sirieni, de daci..cel mai putin de evrei. In ceea ce priveste Vechiul Testament si Tora nu ma pricep si nici nu ma intereseaza, asa cum pe evrei nu-i intereseaza Noul Testament.
  Credinta mea nu este intarita de scrierile biblice ci de cei 2000 de ani de evlavie a poporului roman! Din dragoste si respect pentru inaintasii mei, pentru marii nostri voivozi, pentru martirii Brancoveni, pentru eroii nostri care s-au jertfit pentru tara rugandu-se lui IIsus.

 3. Vezi ce se intelege prin “poporul meu” in Evanghelii.
  Nu poti sa acoti din context pasaje din biblie si sa le interpretezi mot-a-mot

 4. Nu te poti apuca de interpretat biblia dupa mintea ta fara har. Asa au facu sectantii si au creat mii de secte. Dumnezeu este unul sfant. Deci si adevarul. Autorul are rataciri care ii contrazic pe toti sfintii nu numai biblia ortodoxa. Cu dragoste, va recomand sa aveti un duhivnic avansat, il alegeti dvs. Nu va faceti pacate precum teleologii Plesu su Liiceanu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *