Home / Educativ / De la două tabere… la doi Dumnezei

De la două tabere… la doi Dumnezei

Ioan Roșca
Incorect Politic
Mai 1, 2021

De la două tabere… la doi Dumnezei

-Provocarea lui Dan Cristian Ionescu-

Poate că detaliile despre drumul parcurs în viaţă de domnul Ionescu ar arunca lumini lămuritoare asupra evoluţiei perspectivei sale despre condiţia umană, care l-a condus de la lupta împotriva farsei postdecembriste şi a degenerării justiţiei la problema  temeliilor transcendente ale ciocnirii continui dintre armatele Binelui şi Răului. Cred, de exemplu, că experienţa confruntării cu dosarele Contrarevoluţiei, Feseniadei, Tranziţiei Criminale, a contribuit hotărîtor în a forţa un răspuns la întrebarea tragică: pe ce baze ne opunem mişeliilor sistemice/sistematice, de unde tragem chemarea/puterea de a ne irosi într-o luptă la care nu ne obligă nimeni- dimpotrivă?

Eu însă nu voi intra în astfel de consideraţii aici, pentru a folosi eficace spaţiul redus, întru a semnala provocarea unuia dintre acei gînditori neconvenabili, pe care actuala maşinărie de cultivare a popularităţii îi face să rămînă veşnic necunoscuţi. Şi asta, pentru că problema pusă de Ionescu în „Codul lui Lucifer” (lucrare publicată în mai multe ediţii , acoperite de ne-mirabilă tăcere) este esenţială, pentru orice om care-şi investighează temeliile conştiinţei (sondează epistemologia eului): pot fi atribuite monumentalele succese drăceşti perspicacităţii unor copii/îngeri decăzuţi ai unicului Dumnezeu, sau ele demonsteză existenţa a doi Dumnezei, care se înfruntă bipolar la scara cosmosului, cu reflexii pe scena istoriei?

Evident că nu convine de loc (celor ce vînează sporii potenţiali ai antisemitismului mai dihai decît tulpinile de Coronavirus), ideea domnului Ionescu (demnă de un fost procuror), de a studia chestiunea pornind de la contrapunerea dintre spiritul nemilos al Vechiului Testament cu cel răsturnat, din cel Nou.  Aşa că observaţiile/argumentele domniei sale, privind caracterul invers al celor două straturi ale Bibliei nu sunt combătute , ci lăsate să piară în oceanul de reziduuri intelectuale în care se varsă textele noastre (de unde nu se prea ridică vreun circuit similar apei…).  Am constatat că subiectul acesta noduros nu convine nici creştinilor, care îl eludează cu speculaţii inconsistente, despre o transfigurare de sens… care nu apare în texte. Trimisul Dumnezeului unic ar fi ajuns pe cruce pentru că a venit să ne pună în gardă că i-au fost traduse greşit indicaţiile, în Vechiul Testament. Şi astfel, adoptatorii unor perspective contrare privind menirea umană (contradicţie reflectată pregnant de-a lungul istoriei) se pot raporta… la acelaşi Dumnezeu.

Faţă de o astfel de complacere în paradox (care se pretinde fundată teologic, dar pare a ascunde o laşitate), mi se pare mai verosimilă ipoteza domnului Ionescu, că ne aflăm sub sceptrul a doi Dumenzei, de sens contrar, care se luptă pentru sufletele noastre. Ştiu că monopolizarea mistică a declarat asta o erezie. Dar numai aşa s-ar mai putea apropia de religie unul ca mine, care nu poate considera omniprezenţa Răului un epifenomen, nu poate recurge la artificiile tipice prin care se ascunde hîdoasa realitate: nu ne (mai?) aflăm de loc în faţa unei frumuseţi covîrşitoare (care să-l reveleze pe Dumnezeu) ci a unui adevărat iad pe pămînt, pe care Demiurgia Bună nu l-a putut concepe.  Nefiind vorba aici numai de nedreptate şi cruzime, ci şi de zădarnicie, derizoriu, absurditate. Şi e de-a dreptul schizofren să concedem că urîţenia asta e doar vina noastră, că nu ne-am ridicat la înălţimea misiunii date de unica divinitate.

Modelul vinovăţiei noastre faţă de Demiurg (şi nu invers) nu ne-a dus prea departe. Nici menţinerea sub sceptrul aceluiaşi Tată cu cei care ne consideră resurse, utilizabile întru bunăstarea lor (…aşa cum şi noi considerăm celelalte vietăţi). Dacă trebuie să aleg între aceste mistici (nu discut aici alternativa scepticismului- la care toate acestea pot conduce), prefer deci modelul unui Tată bun , care e pe cale de a pierde lupta cu Celălalt- poate şi din cauza slăbiciunii fiilor săi. De care tot el e responsabil.

Provocarea domnului Ionescu nu are nevoie de originalitate, pentru a fi majoră. Dimpotrivă, e cu atît mai meritorie cu cît exprimă o criză clasică, ascunsă.

http://www.miscarea.net/controversa-sionului-douglas-reed.htm

7 comments

  1. Vasilică Militaru - Asociația Neamul Românesc

    Domnule Ion Roșca, să fiți sigur că Dumnezeul lui Israel era însuși Satana. Ca teolog, după ani de întrebări, am lămurit definitiv acest aspect. Cu toate oprobriile, îmi asum mărturisirea acestui adevăr. Oficialii Bisericii au prea multe de explicat pentru a recunoaște acest adevăr. Prea ușor le cad în plasă muștele credincioase, pentru a se mai complica cu astfel de subțirimi teologice!

    • Ei insisi recunosc asta, ca domnul lor e lucifer. . Paradoxul e ca inimile curate interpreteaza in sensul bun duhovnicesc vechiul testament, pentru ca si Iisus i a invata pe evrei sensul in care trebuie intelese poruncile VT. Vt e ca o arma cu doua taisuri, unii o folisesc pt paine altii pentru crima. Totul e felul in care interpretezi, tot ce a invatat Hristos are corespondent in legea veche si prooroci. Nu exista sfant sa fi spus de legea veche ca e de la diavol, dar toti spun ca Hristos a innoit legea veche.

  2. Adevarat spune Dl. Militaru!

    Puteti sa va explicati de ce se apuca cineva de studierea Diavolului?
    … asta fac si hindusii, si toti cei care se “apuca” de Yoga.

    Eu cred ca e foarte bine ca nu este citita adunatura de ganduri lovite de curiozitate bolnava si umpanata cu ideile “venite” din unica sursa a minciunii, de la Satana.
    Imi amintesc de un cantec, zice Johnny Cash …, ca l-a impuscat pe unul (cel despre care era cantecul…) doar ca sa-l vada pe bietul om cum moare…
    Cred ca si in cazul autorului… – imi pare rau pentru el, dupa ce si-a distrus echilibrul sufletesc in mizeria inselarii para-intelectuale, … nu poate sa-si gaseasca linistea decat tragand si pe altii dupa el, provocandu-i sa “gandeasca”, … asa, … ca el…. necinstit.
    Asa, fara sa-L cunoasca pe Dumnezeu, ca daca L-ar cunoaste putintel, s-ar feri de Diavol si de orice gand/idee care ii va fi tulburt mintea…

    Din pacate, directia este certa, … stim ca cine nu merge la duhovnic, merge la psihiatru – confunda sufletul cu mintea fiindc VREA SA STIE, nu vrea sa iubeasca, sa se teama, sa faca ascultare.

    Cum zic stanistii? FA CE VREI!
    Nu cumva sa faca ce se CUVINE, ce este “cuminte” – cum ne invatau bunicii, e fiecare data, fara sa ne dea explicatii savante; din iubirea lor am crescut, nu din pacalelile lui G. Bruno, Einstein, Marx, Darwin s.a.

    Doar o vorba, … nu poti alege intre doi … demiurgi ca e doar Unul!. chiar daca duhuri mai aprige s-au facut – pentru rataciti – dumnezei.; poti doar intoarce spatele Unicului, Tatalui, Dumnezeului tuturor.
    Si nu ai de ce te teme de Dumnezeu, cum ne temi de copil decat sa nu faci zgomot sa-l trezesti… e teama din iubirea pe care n-o vrei umbrita…, nu e cea din invidie, rautate, ciuda, razbunare…

  3. Nu sint 2 tabere; este un Adevar si o multime, o serpuiala de minciuni, o hazna de ispite, provocari, inselari.
    E simplu de ales.

  4. i-auzi dom’le cine e de vina pentru aia cu masca in biserica….”responsabil”….

  5. jocurule foamei

    nu mai timp de care pe care la religie ca lucrurile sunt clare, Hristos e singurul Dumnezeu Inviat, restul sunt idoli.

    WEF ne anunta sa ne pregatim pentru Jocurile Foamei
    https://twitter.com/i/status/1388393996037332992

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *