Home / Educativ / Interviu cu Cătălin Zelea Codreanu, fratele „Căpitanului”

Interviu cu Cătălin Zelea Codreanu, fratele „Căpitanului”

Incorect Politic
Ianuarie 27, 2023

Interviu cu Cătălin Zelea Codreanu, fratele „Căpitanului”

Via Certitudinea:

Cătălin Zelea Codreanu s-a născut în anul 1911, la Huși și a murit la 24 aprilie 2002, la București, fiind înmormântat la Cimitirul Bellu din Capitală. A fost fratele lui Corneliu Zelea Codreanu, fiind deținut politic între anii 1948 și 1964. Este autorul volumului de evocări In memoriam apărut în 2002. Despre fratele său, mi-a vorbit într-un interviu telefonic realizat la 12 martie 1999, de la domiciliul său din București.

„Fratele meu a fost ca un trimis al lui Dumnezeu pe pământ”

– Bună ziua, domnule Cătălin Zelea Codreanu!

– Bună ziua, vă salut cu respect!

– După 1989, ați avut prilejul să vorbiți despre fratele dumneavoastră în mod public?

– M-au mai întrebat unii și alții despre viața Mișcării Legionare și despre Căpitan, dar sporadic.

– Unele surse documentare indică drept loc al nașterii lui orașul Huși, iar altele – Iași; care este adevărul?

– A venit pe lume la Iași; am vizitat locul din strada Sărărie unde s-a născut, care acum este înconjurat de un gard.

– Câți frați ați fost?

– Am fost șase; unul a murit de moarte naturală când era mic, iar ceilalți patru – în frunte cu Corneliu – Horia, Ion și Decebal, au fost asasinați.

– Surori ați avut?

– Da, Iridenta (soția lui Ion Moța) și Silvia, care a murit în mod suspect, pentru că, bolnavă fiind, nu a vrut nimeni să o primească în spital – am numele acestora (n.n. al medicilor).

– Există unele speculații referitoare la originea numelui Căpitanului…

– Numele lui adevărat a fost Zelea și la fel mă numesc și eu, că așa a fost de la început. Însă bunicului meu, care a făcut armata sub Franz Joseph, în Imperiul Austro-Ungar, i s-a transformat atunci numele din Zelea în Zelinski. Când a revenit în țară, și l-a schimbat, recăpătându-l pe cel adevărat.

– Am citit în mai multe locuri că, de fapt, neamul dumneavoastră ar avea, pe o ramură, ascendență evreiască; e adevărat?

– Nici vorbă! Mama mea era săsoaică din Bucovina și o chema Brauner – tatăl ei fusese Carol Brauner și bunicul său Adolf Brauner – , iar fratele ei a fost general de armată în Iugoslavia.

– Vă solicit o descriere a Căpitanului; cum arăta?

– A fost ca un trimis al lui Dumnezeu pe pământ – așa de frumos, de blând și de bun cu toată lumea era. Avea înălțimea de 1,83 metri, părul șaten, castaniu închis, iar tonul vocii era puternic – în orice caz, mai puternic decât îl am eu acum, la 88 de ani…

– Cum a început Mișcarea Legionară?

– În 1919, terminase liceul și se pregăteau în pădurea Dobrina, de lângă Huși, pentru cazul în care vor veni rușii peste noi; și s-au strâns acolo vreo 30 de elevi din ultima clasă a liceului, ca să vadă ce ar putea face. Pe urmă, a plecat la facultate, la Iași, și de aici a început toată lupta studențimii; mai întâi, în tabăra de la Ungheni, unde i-a cunoscut pe Constantin Pancu, pe Vladimir Frimu și pe ceilalți vechi luptători, patrioți naționaliști.

_______________________________

Corneliu Zelea Codreanu s-a născut la 13 septembrie 1899, la Iași și a fost asasinat la 30 noiembrie 1938, în Pădurea Tâncăbești, situată între București și Ploiești, neavând mormânt. A absolvit Liceul Militar „Nicolae Filipescu” de la Mănăstirea Dealu, Școala Militară de Infanterie din Botoșani și Facultatea de Drept a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. A fost căsătorit cu Elena Ilinoiu (14 iunie 1925) și a avut o fiică înfiată, Cătălina. Și-a început activitatea politică în postura de membru al Gărzii Conștiinței Naționale (din anul 1919). Împreună cu Alexandru C. Cuza, a fondat partidul Liga Apărării Naționale Creștine (1923), după care a înființat propria sa formațiune politică, Legiunea „Arhanghelul Mihail” (1927), cunoscută și sub denumirile de Garda de Fier (1930) și Mișcarea Legionară. Membrii organizației – legionarii sau „cămășile verzi” – i-au atribuit titlul „Căpitanul”. A întemeiat partidul Totul pentru Țară, expresia politică a grupării (1933), devenit Mișcarea Legionară (1940). A fost deputat de Neamț (1931) și de Tutova (1932). A scris mai multe lucrări, între care „Călăuza bunului român” (1923), „Scrisori studențești din închisoare” (1925), „Cărticica șefului de cuib” (1933), „Pentru legionari”, volumul I (1936), „Circulări și manifeste” (1937), „Însemnări de la Jilava” (1940) și „Circulări, scrisori, sfaturi, gânduri” (1951). Pe locul asasinării sale, a fost ridicată o troiță monumentală (11 septembrie 1999).
____________________________________

 

– Cum vă explicați maniera în care Mișcarea Legionară a reușit să prindă la popor în acea vreme?

– Pentru că la problemele grele prin care trecea țara a trebuit să caute cineva o ieșire, iar aceasta a putut fi găsită numai prin tineretul care urca și care a luat o poziție față de cele ce se întâmplau în țara românească.

– Care era pericolul numărul unu?

– În primul rând, cel rusesc, iar apoi invazia evreiască. Pentru că, de exemplu, aproape jumătate din populația ieșeană era alcătuită din evrei, în foarte mare parte comuniști.

– Ce reproșați Mișcării Legionare? A greșit undeva?

– Nu văd unde, pentru că mișcarea a mers pe o linie creștină, naționalistă și patriotică; alții ne-au făcut să greșim.

– Când l-ați văzut ultima oară pe Căpitan?

– La închisoarea Jilava, după procesul pe care i l-a intentat Nicolae Iorga, când îl condamnaseră la șase luni de detenție, înaintea celor zece ani de muncă forțată. M-am dus cu mama, dar mie nu mi-au dat voie să intru și am rămas în spatele sârmei ghimpate. Ea a intrat cu un pachețel și atunci l-am văzut pe Corneliu venind dinspre închisoare, însoțit de un civil și un militar; i-am făcut un semn cu mâna, dar el nu mi-a răspuns, fiind de o corectitudine extraordinară. Apoi, când a ieșit înaintea mamei, i-am făcut din nou un semn cu mâna; iar nu mi-a răspuns, dar s-a uitat lung la mine. A fost ultima dată când l-am văzut.

– Vă mulțumesc pentru aceste vii aduceri-aminte.

– Cu toată plăcerea.

2 comments

 1. Vesnica Pomenire din Neam în Neam, iubitului nostru Capitan Corneliu Codreanu!

 2. PENSIILE EUROPEI BLOCATE DE LOBBYISTII LUI BLACKROCK

  Pensiile Europei blocate-modificate necinstit de lobbyistii lui Blackrock= fond de investitii ptr pensii in competitie cu tarile EU(cu functionari inalti mituiti sa aprobe schimbarile noi, cu bani trimisi in off-shoreuri de catre lobbyisti) in sistemele supranationale nu exista contraputeri – care sunt absolut necesare pentru mentinerea echilibrului in fata marilor concerne si interesele lor !!!
  Ascultati-l pe Florian Philippot explicand jefuirea oamenilor prin prelungirea anilor de activitate pana sa aibe dreptul la pensie :
  Florian Philippot cere FREXIT !
  – “la violence de la réforme des retraites, poussée par un lobbying acéré et installé dans tous les pores de Bruxelles”

  – FINALUL VIDEOULUI CERE STOPAREA ESCALADEI RAZBOIULUI UCRAINEI CONTRA RUSIEI – CERE TRATATIVE PASNICE .

  TRIMITEREA TANCURILOR CATRE UCRAINA INSEAMNA COBELIGERENTA SI VA TRAGE FRANTA SI EUROPA IN RAZBOI CU RUSIA, PUTERE ATOMICA PRINCIPALA !

  « Nous allons vers la 3ème guerre mondiale ! » – Florian Philippot dans Le Samedi Politique
  « Nous allons vers la 3ème guerre mondiale ! » – Florian Philippot dans Le Samedi Politique

  titlul video:
  « Nous allons vers la 3ème guerre mondiale ! » – Florian Philippot dans …

  12,994 views Jan 28, 2023
  La menace de la guerre mondiale s’impose dans de plus en plus d’esprits. Après bientôt un an de conflit ouvert en Ukraine, les tensions entre l’Occident et la Russie deviennent criantes. Les annonces successives d’envois d’armes toujours plus lourdes à Kiev impliquent directement les pays occidentaux et tout particulièrement l’Europe voisine. Alors que les sanctions contre Moscou portaient déjà une atteinte lourde aux économies européennes, c’est désormais la menace de la guerre ouverte avec la Russie sur nos sols qui plane au-dessus de nos têtes. Un danger que les dirigeants occidentaux semblent ignorer, voire poursuivre. Une véritable folie meurtrière dans laquelle notre pays plonge malgré lui, avec un Emmanuel Macron capable désormais d’envisager l’envoi de chars de combat à l’Ukraine. Une décision qui mettrait définitivement un terme aux flottements autour de la cobelligérance de la France. Une stratégie kamikaze pour tout notre continent. Pendant ce temps, la situation interne en France n’est pas plus reluisante. L’inflation galope à l’instar des prix de l’énergie soumis aux règles ineptes du marché européen. De quoi pousser à la faillite de nombreuses petites et moyennes entreprises et pousser beaucoup d’autres à la délocalisation. A cela s’ajoute la violence de la réforme des retraites, poussée par un lobbying acéré et installé dans tous les pores de Bruxelles.
  Florian Philippot, le président des Patriotes, revient sur l’actualité brûlante avec une liberté de ton qui ne nuit en rien à sa gravité face aux dangers agités par… des agités ! ————————————————————————————————— 👉 TVL ne vit que du soutien de ses téléspectateurs ! 👉 Pour faire un don : https://www.tvl.fr/don ————————————————————————————————– Retrouvez-nous sur Odysee : https://odysee.com/@TVL:e Notre chaîne Rumble : https://rumble.com/c/c-1081443 Notre chaîne officielle Telegram : https://t.me/TVLofficiel Retrouvez-nous sur : https://www.tvl.fr/ https://www.facebook.com/tvlibertes/ https://twitter.com/tvlofficiel?lang=fr https://www.tiktok.com/@tvl_officiel https://www.instagram.com/tvlofficiel/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *