Home / Actualitate / Bozgor Slinos Denigrează Simbolul Mihai Viteazul

Bozgor Slinos Denigrează Simbolul Mihai Viteazul

Sterie Ciumetti
Incorect Politic
Noiembrie 7, 2018

Bozgor Slinos Denigrează Simbolul Mihai Viteazul

Activenews:

La Târgu Mureș a avut loc premiera spectacolului „Mihai Viteazul”, al dramaturgului de origine maghiară Szekely Csaba, iar afișul spectacolului prezintă România sub forma unei bucăți de carne pe grătar.

Avem nevoie de o listă.

Lista Grătarului.

Cu antiromâni pe care să-i punem pe grătar după ziua eliberării.

Spectacolul își propune să „rescrie istoria omului, nu a eroului Mihai Viteazul, și propune alături de regizorul Ándi Gherghe un spectacol-demitizare despre motivațiile și căutările sale, despre cine a fost și de unde a pornit, într-o tentativă de umanizare și înlăturare a emfazei patriotice, omniprezentă în manualele școlare”, scrie Decât o Revistă.

Deci un spectacol de teorie critică aplicată pentru deconstrucție culturală, în care se folosește bășcălia să desacralizeze icoana lui Mihai Viteazul, să ducă patriotismul în derizoriu și să banalizeze Centenarul Unirii.

Am mai văzut asta undeva. Prin divertisment, filme Hollywood, sitcomuri jidănești și tot felul de clovni care-și spun comici, s-a dus o campanie de desacralizare a creștinătății vestice care a avut succes.

Bozgor Slinos Denigrează Simbolul Mihai Viteazul

Rețeta a ajuns și la noi. Cine e patriot și naționalist este imediat etichetat comunist ceaușist, făcut retrograd, înapoiat mintal, etc.

Acum e Mihai Viteazul.

În ianuarie a fost Mihai Eminescu, denigrat de Medeea Iancu.

Cine urmează?

Piesa prezintă personajele istoriei într-o formă caricaturală, folosind, nu de puține ori, un limbaj obscen. Într-o scenă, „Mihai Viteazul” are un dialog imaginar cu bunica lui, care este „o ghicitoare” și în care se exprimă astfel: „Ce tărâțele mele pișate mă tot luați cu Voievodu’ Valahiei aici, buni?”. Iată cum arată un dialog între „Mihai Viteazul” și „Doamna Stanca”, ambii interpretați de actori români:

Bozgorul slinos o face pe bunica lui Mihai Viteazul țigancă și o mână de actori români cerșetori sclaveți își umilesc națiunea dansând ca măscăricii de la curtea împăratului, după cum cântă stăpânul.

Autorul nu uită nici de Transilvania și sugerează că se vorbea numai maghiară pe vremea lui Mihai Viteazul: scenele din Ardeal se joacă în maghiară, supratitrate în română, iar scenele din Praga, de la curtea împăratului german, se joacă în germană, supratitrate în română și maghiară.

Mă obosesc să scriu antiromânesc dar nu găsesc cuvânt mai precis pentru a descrie exact ce este acest “spectacol”.

În aceste condiții, nu este de mirare că scenariul acestui spectacol a fost premiat în Ungaria în 2013, iar în 2015 a primit premiul de piesa anului în țara vecină.

Nu ne miră că tot ceea ce este denigrator la adresa României este premiat.

Ca de exemplu “pelicula” lui Radu Jude.

Din fericire, marile instituții de cultură ale Târgu Mureșului nu au dorit să se asocieze cu piesa, așa că spectacolul s-a jucat inițial într-o sală foarte mică din Sinagoga Ortodoxă din oraș. Deocamdată, nici la Cluj sau Arad, spectacolul nu a fost bine primit.

Sinagogă?

Bozgor Slinos Denigrează Simbolul Mihai Viteazul

Portalul finanțat de BRD Societe Generale, Scena 9, recomandă acest spectacol cititorilor săi. Scena 9 s-a poziționat de mai mult timp împotriva valorilor naționale și a celor creștine, mai multe asociații protestând față de politica BRD în acest sens.

Regizorul spectacolului a anunțat că „pregătește un meta-spectacol despre Centenar, care va fi jucat chiar de 1 decembrie la Sfântu Gheorghe”.

Pariază cineva că va fi un spectacol în care, printr-un umor de veceu, se flegmează țara în care trăim?

Deputatul PMP Marius Pașcan a cerut retragerea afișului piesei „Mihai Viteazul”, considerând-ul o „bătaie de joc”.

„Încă o bătaie de joc la adresa României, în acest an al Centenarului Marii Uniri! Teatrul Național din Târgu-Mureș anunță punerea în scenă a piesei dramaturgice ,,Mihai Viteazul”, de Szekely Csaba. Pe afișul de promovare a spectacolului, afișat pe panotajul oficial de la intrarea în Palatul Culturii, putem ,,admira” o Românie conturată ca o bucată de carne însângerată, o fleică numai bună de pus, probabil, pe grătarul încins al iredentismului”, afirmă deputatul PMP.

E bine că dezavuează domnul deputat, dar face ceva să oprească toate bătaile de joc?

Dacă tot e deputat, zic și eu, poate propune un proiect de lege, poate inițiază constituirea unui grup parlamentar antiiredentist, poate elaborează un program concret de combatere a antiromânismului, sau măcar face o donație unei asociații care apără identitatea neamului, în orice caz poate să facă mai mult decât să sesizeze verbal existența unei probleme.

Marius Pașcan, deputat de Mureș, mai spune că „exprimările și expresiile artistice sunt libere, însă trebuie întemeiate pe ponderație și bun simț, pentru că propria libertate de exprimare ține până la granița exprimării celuilalt iar limita trebuie să fie întotdeauna bazată pe respectul reciproc”.

Domnule deputat, noi știm cum stă treaba cu libertatea de exprimare:

Se aplică pentru toate obscenitățile și este permisă când ordinea și moralitatea se răstoarnă, dar nu se aplică atunci când se pun întrebări în legătură cu Holocaustul sau se emană opinii politice negative la adresa unei anumite etnii.

Aici se vede oportunismul și ipocrizia politrucilor ce critică antiromânismul și din declarații susțin libertatea de exprimare…iar între timp, pe plan concret, votează cu legea lui Vexler.

Cu vorba…mari români.

Cu fapta…slugoi ordinari.

Performerii politici, le spun performeri pentru că sunt niște actori profesioniști care mimează diferite stări și indignări din oportunism, ar face bine să se adune și să acționeze.

Altfel ajung pe Lista Grătarului.

Bozgor Slinos Denigrează Simbolul Mihai Viteazul

 

3 comments

  1. Ma intreb si eu ce ar fi patit aceste fiinte daca aveau acest comportament inainte de 89?

  2. măcar dacă ai avea curajul să îți asumi cu semnătură dejecțiile pe care le reverși pe aici. așa cum au făcut-o autorii spectacolului despre care scrii fără ca măcar să îl fi văzut. nu știu cine ești dar așa cum poți să faci asta pot să ăți dau un sfat: dacă o ai mică asumăți fără să găsești vinovați peste tot pentru problemele tale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *