Home / Internațional / Arnaud Dimeglio: „Regulamentul DSA recunoaște platformele ca având puterea de a face legea”

Arnaud Dimeglio: „Regulamentul DSA recunoaște platformele ca având puterea de a face legea”

Carolina Gunderode
Incorect Politic
Septembrie 23, 2023

Arnaud Dimeglio: „Regulamentul DSA recunoaște platformele ca având puterea de a face legea”

Arnaud Dimeglio: „Regulamentul DSA recunoaște platformele ca având puterea de a face legea”

 

ÎNTREȚINERE ESENȚIALĂ – Regulamentul european digital (DSA – Digital Services Act) a intrat în vigoare pe 25 august. Me Arnaud Dimeglio își prezintă analiza acestui text complex, cu o lungime de 93 de articole, care intenționează să lupte împotriva dezinformarii pe internet.

Avocatul din Montpellier, specializat în drept digital, ne explică faptul că regulamentul european permite platformelor să ștearga conținut pe baza propriilor condiții generale, ba chiar dă dreptul Comisiei de a interveni asupra publicațiilor atunci când consideră că Uniunea Europeană este în stare de criză.

Cu excepția X-Twitter, condițiile generale ale platformelor respectă codul de bune practici privind dezinformarea emis de Bruxelles. Această putere în creștere a GAFAM prezintă un risc de coluziune cu Comisia Europeană.

Alte țări încearcă în schimb să limiteze hegemonia giganților digitali asupra circulației informațiilor. În Statele Unite, Texas și Florida încearcă să adopte o lege care ar forța platformele majore să elimine doar conținutul care a încălcat legea și numai legea. Administrația Biden a contactat și Curtea Supremă, care se opune intrării în vigoare a acestui proiect.

Me Dimeglio avertizează: „Trebuie să fim în permanență capabili să-i criticăm pe cei de la putere, mai ales în caz de criză” și ne atrage atenția asupra importanței menținerii unei contra-puteri față de autoritatea platformelor și a Comisiei.

Sursa: https://www.francesoir.fr/videos-l-entretien-essentiel/dimeglio-dsa-le-pouvoir-de-faire-la-loi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *