Home / Internațional / 2020 ANUL RĂZBOIULUI – Trump Bombardează Bagdadul, Ucide un General Iranian

2020 ANUL RĂZBOIULUI – Trump Bombardează Bagdadul, Ucide un General Iranian

Sterie Ciumetti
Incorect Politic
Ianuarie 3, 2020

Toate semnele indică izbucnirea unui conflict major.

Ultima știre din Orient reprezintă un casus beli în acest sens.

Un general cunoscut în Iran și iubit de popor, Soleimani, a fost ucis într-un bombardament americano-israelit.

Qasem Soleimani se afla în apropiere de aeroportul internațional din Bagdad, când convoiul său a fost lovit de rachete. Potrivit Pentagonului, acțiunea a fost comandată chiar de președintele american, pentru a preveni viitoare atacuri iraniene și pentru a-i proteja pe cetățenii americani.

În 31 decembrie, Donald Trump amenințase că Iranul va plăti pentru atacarea ambasadei americane din Bagdad de către protestatari irakieni pro-Teheran.

Qasem Soleimani răspundea direct în fața ayatollahului Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului. A oferit sprijin pentru regimul președintelui sirian Bashar al-Assad, dar și pentru alte grupări pro-Iran din regiune.

Alături de generalul iranian Qasem Soleimani, șeful forțelor de elită Quds, în atac a fost ucis și comandantul unei miliții irakiene, Abu Mahdi al-Muhandis. „Inamicul american și cel israelian sunt responsabili pentru uciderea mujahidinilor Abu Mahdi al-Muhandis și Qasem Soleimani”, a declarat un purtător de cuvânt al Forțelor Populare de Mobilizare din Irak.

Irakienii au anunţat vineri că trei rachete au lovit aeroportul internațional din Bagdad, ucigând cinci membri ai grupărilor paramilitare irakiene și doi „oaspeți”. Rachetele au aterizat lângă terminalul de marfă, incendiind două vehicule, omorând și rănind mai multe persoane.

Cine este generalul Qasem Soleimani

Generalul Qasem Soleimani, în vârstă de 62 de ani, dobândise un statut de celebritate acasă și în străinătate, iar pentru iranieni este un erou național.

El a supraviețuit mai multor tentative de asasinat împotriva lui puse la cale de agențiile occidentale, israeliene și arabe în ultimele două decenii.

Forțele Quds, unitatea de elită condusă de generalul Soleimani, efectuează operațiuni dincolo de granițele Iranului.

Soleimani a devenit șeful Forțelor Quds în 1998, poziție din care a preferat ani de zile să nu iasă în evidență, timp în care a strâns legăturile Iranului cu gruparea Hezbollah din Liban, cu guvernul președintelui sirian Bashar al-Assad și cu milițiile șiite din Irak.

Începând din 2018, a exercitat o influenţă-cheie în negocierile politice vizând formarea unui guvern în Irak.

În locul generalului martir a fost numit Esmael Qaani.

Reacția lui Donald Trump

ANUL RĂZBOIULUI

Preşedintele Donald Trump a postat pe Twitter imaginea drapelului american, fără alte comentarii, la scurt timp după anunţul morţii generalului iranian Qasem Soleimani, în noaptea de joi spre vineri în timpul unui raid asupra unui convoi pe aeroportul din Bagdad.

Pentagonul a confirmat că Donald Trump a dat ordinul ca generalul iranian să fie ucis. „La ordinul preşedintelui, armata americană a luat măsuri defensive decisive pentru a proteja personalul american aflat în străinătate, ucigându-l pe Qassem Soleimani”, se arată într-un comunicat al al Departamentului american al Apărării.

Asta-i bună. Cum justifici bombardarea unui aeroport? Spui că a fost o măsură defensivă.

Intru peste tine în casă, a fost o măsură defensivă.

„Acest atac a avut drept scop descurajarea unor planuri viitoare de atac iraniene”, explică Pentagonul, care adaugă că SUA vor continua să adopte măsurile necesare pentru a-i proteja pe americani şi interesele americane pe glob.

Cred că efectul va fi invers, crescând șansele unui conflict.

Prețul petrolului a crescut

ANUL RĂZBOIULUI

Preţul petrolului a crescut vineri la bursele electronice din Asia în urma anunţului decesului generalului iranian.

Un baril de petrol brut West Texas Intermediate, criteriul american de referinţă pentru tranzacţionarea petrolul brut, a crescut cu 4,3% pentru livrările din februarie, ajungând la 63,84 dolari.

Petrolul brut Brent, criteriul european de referinţă, a crescut cu 4,4% pentru luna martie, ajungând la 69,16 dolari.

(surse: Agerpres, Mediafax, Digi24)

Reacții puternice din partea Iranului

Traducerea google a textului de mai sus: Purtătorul de cuvânt al Gărzilor Revoluționare: Au fost pregătite pregătirile pentru distrugerea Israelului.

De asemenea, declarația unui parlamentar iranian:

ANUL RĂZBOIULUI

Toată lumea știe că agresiunile din Orient reprezintă antagonismul intereselor sioniste care armează grupări teroriste cu scopul de a destabiliza țările vecine cu Israelul. Va mai ține figura încă o dată?

Sursele noastre din Iran raportează că urmează “un răspuns puternic” în următoarele 48 de ore și că există “șansă de război”.

Dacă Iranul face o mișcare împotriva Israelului și America răspunde, aceasta va determina o reacție din partea Rusiei și a Chinei.

Vom vedea o conflagrație de proporții continentale?

Se va realiza proiectul “Israel în România” de care vorbește domnul profesor Ion Coja?

Sau vor fi jidanii expulzați din nou, de data aceasta permanent?

Toate aceste întrebări vor primi răspuns în episodul 2020…

ANUL RĂZBOIULUI

10 comments

  1. Moarte americii!
    Moarte israelului!

    Sper ca Iranul sa se descurce si sa il razbune pe Soleimani.

  2. Basescu era azi la radio si dadea tare ca “UE trebuie sa inteleaga ca Iranul e dusman pentru ea, nu partener, si oy vey, Romania trebuie sa se ralieze punctului de vedere american”. Sper ca sunteti gata sa muriti pentru Israel, da? https://www.haaretz.com/misc/article-print-page/.premium-netanyahu-s-iran-dilemma-how-to-get-trump-to-act-without-being-on-front-line-1.7269100 Dilema lui Netanyahu privind Iranul: cum sa-l faca pe Trump să acționeze fără să pună Israelul în prima linie Mai 2019

  3. daca nici acum persanii nu retaliaza (altfel decat prin vorbe goale si steaguri rosii) inseamna (cu regret scriu)..ca jidanii au dreptate cand ii numesc “tigrii de hartie” pe saiturile infestate de hasbara trolls.

    • Eu unul i-as aprecia mai mult daca NU ar raspunde, cum de altfel nici nu cred ca or sa o faca. Una la mana, nu sunt nici pe departe capabili sa faca fata tehnologic unui razboi (armamentul lor e inferior pentru ca sunt nevoiti sa-si faca totul “in casa” din cauza sanctiunilor economice, in Iran isi construiesc si telefoane mobile productie proprie), doi la mana nu e sigur ca Rusia si China ar intra in razboi pentru ei (mai ales China care e un mare creditor al SUA), si trei, ar fi o imagine proasta si ar pica direct in plasa (((americanilor))) care folosesc aceeasi tactica dintotdeauna: provoci in fel si chip pana exasperezi victima si o determini sa te loveasca, dupa care tipi in gura mare “Vedeti, v-am spus ca e violent si agresiv”. Asemanarile cu al Doilea Razboi Mondial sunt absolut evidente. Roosevelt incepuse sa bage cetatenii americani de origine japoneza in lagare, inghetase conturile Japoniei in SUA si le restrictiona vanzarile de petrol, totul ca sa provoace un atac militar. Care de altfel s-a si produs (Pearl Harbor), dupa ce au avertizat ca o vor face (si bineinteles, Roosevelt si (((presa))) au pretins ca a fost un atac “miselesc si neanuntat”). Acum au inceput cu arestari si sicanari ale cetatenilor americani de origine iraniana la granita. Intr-un fel americanii le-au facut un bine. Sunt sigur ca erau destui in Iran care voiau “democratie”, asa cum in Bizant erau unii care credeau ca o sa fie mai bine sub conducerea otomanilor. Acum, e cam greu de crezut ca aia or sa mai aiba vreo priza. As mai adauga ca pana si Hitler a picat in plasa asta cand a invadat Polonia, cu atat mai mult cu cat era clar constient ca Anglia si SUA voiau razboi cu orice pret, le trebuia doar pretextul. Avand in vedere contextul cu lumea care a inceput totusi sa simta ca e ceva in neregula cu perciunatii, pana si in America, si atitudinea din ce in ce mai dezaxata a Washingtonului, cea mai buna reactie ar fi sa nu raspunda militar si sa-i lase sa se dea in stamba, ceea ce o sa “redpileze” destui. Oricum jidanii nu prea sunt in masura sa faca pe altii tigri de hartie cand ei fara America n-ar fi nimic. Un razboi nu ar folosi decat Israelului, ca si ala din Irak.

      • “Un razboi nu ar folosi decat Israelului”

        Tocmai de aceea va fi razboi, pentru ca asta doreste jigodiile asa-zis israeliene, pentru control global.
        Ortodocsii stiu ca urmeaza razboiul provocat de israelieni, inca din 22 mai 2019. Vedeti ce ne-a transmis Mitropolitul Ciprului. Romania, din cauza Deveselu, este ca si intrata in razboi. Vai de noi. Ce se va intampla in America in schimb, e infricosator.

        • E clar ca si-l doresc, dar de data asta nu cred ca o sa le mearga. In mod deliberat sau involuntar, Trump a dat pe fata influenta jidaneasca in America urat de tot. Cred ca tocmai prin slugarnicia aparenta sau intentionata si de-a dreptul tipatoare de care a dat dovada, a deschis ochii multora. Mike Pompeo, care e din sectantii aia americani (Evangelicals) care vor sa aduca sfarsitul lumii la propriu ca sa mearga in rai, se pare ca incearca sa traga Europa in razboi, dar a fost dezamagit de primirea “rece” care i s-a facut. In mod ironic, se pare ca generalii care i-ar fi sugerat lui Trump ca una dintre variante asasinarea lui Soleimani acum se spala pe maini si sustin ca ei n-au crezut ca o s-o faca. Eu nici acum nu sunt lamurit care e treaba cu Trump. Pe de o parte au iesit impotriva lui cu arme si bagaje, si a facut foarte multe lucruri bune (gen taiat finantarea rebelilor finantati de CIA in Siria) dar pe de alta parte, face si multe lucruri care te fac sa crezi ca lumea a luat plasa cand a votat cu el si ne-am ales cu alt Shabbos goy.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *