Home / Educativ / 1/2 februarie 1958. Cumplita moarte a fraților Șușman. Au ars dar nu s-au predat Securității

1/2 februarie 1958. Cumplita moarte a fraților Șușman. Au ars dar nu s-au predat Securității

Incorect Politic
Februarie 3, 2023

1/2 februarie 1958. Cumplita moarte a fraților Șușman. Au ars, dar nu s-au predat Securității

Via Buciumul:

În noaptea de 1 spre 2 februarie 1958, ultimii combatanţi ai grupării de rezistenţă armată din masivul Vlădeasa – Munţii Apuseni, mor într-o încercuire a forţelor de represiune, în satul Traniş din comuna Valea Drăganului.

Ca urmare a informaţiilor obţinute prin intermediul unui agent infiltrat în apropierea fraţilor Şuşman, în dimineața de 2 februarie

1958, efective ale Ministerului de Interne și trupe de Securitate au descins în Traniș. Organele represive au percheziţionat casa, grajdul şi şura Romul Florea, unde se bănuia că sunt cei doi.
Romul Florea și soția sa, Floarea, au fost anchetați ore întregi, fără a divulga însă locul unde erau ascunși partizanii. În jurul orei 8,30, femeia a fost dusă în grajd şi anchetată din nou, strigând că nu se sperie de ameninţări. Este cmomentul când securiştii ordonă unei trupe să pătrundă din nou în pod și să dea tot fânul jos.

Ajunsă la gura podului, echipa a fost primită cu foc. Schimbul de focuri a durat aproape două ore, fraţii Şuşman fiind somaţi în mai julte rânduri să se predea. O echipă de şoc a Securităţii a încercat, în câteva rânduri, să pătrundă prin forţă, atacurile fiind respinse de fiecare dată.

Pentru intimidarea celor doi partizani, s-a dat foc la o căpiţă din spatele grajdului, fiind ameninţaţi că, dacă nu se vor preda, va fi incendiată construcţia, fapt care s-a şi întâmplat. În timpul incendiului, echipa de şoc a încercat din nou, de trei ori, să pătrundă, în speranţa că-i va captura pe luptători, dar risposta acestor aa continuat cu aceeaşi intensitate, deşi erau în flăcări.
A doua zi s-a efectuat identificarea cadavrelor de către gazde şi s-a făcut autopsia cadavrelor carbonizate, stabilindu-se oficial că „în urma autopsiei s-a stabilit că bandiții au ars de vii”. Ceea ce atrage atenţia însă la acest caz este, pe lângă dârzenia celor doi care, nu numai că au rezistat în continuare, în flăcări, nepredându-se dar nici sinucigându-se, este poziţia în care au încremenit cele două cadavre carbonizate, ceea ce i-a făcut pe foarte mulţi să creadă că au murit arşi de vii în poziţii de rugăciune (în genunchi, cu braţele împreunate şi ridicate), ceea ce ar putea constitui un exemplu de martiraj creştin rar întâlnit.

Prin moartea lui Avisalon și Teodor jr., grupul „Șușman” a încetat să existe, însă alte zeci de persoane au fost arestate şi condamnate sub acuzaţia de a-i fi susţinut pe partizani.
Material redactat pe baza usurselor on-line și îngrijit de Florin M. Dobrescu

Vrei să contribui la promovarea memoriei Rezistenței anticomuniste, supusă cenzurii de astăzi? Alătură-te nouă! www.ogoranu.ro

[pune si poza]

One comment

  1. Doamne, ce grozavie de neinchipuit !

    Oare cum nu se rascoala o tara intreaga sa pedepseasca dusmani ca astia, pana nu e prea tarziu !

    Dusmanii sunt aceiasi !!!

    Iata-i ca ne napadesc din nou din toate directiile !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *