Home / Chestiunea Jidănească / Torționarul din lagărul de la Zgoda refugiat în Israel

Torționarul din lagărul de la Zgoda refugiat în Israel

Dan Cristian Ionescu
Incorect Politic
Mai 14, 2020

Fragmente din Codul lui Lucifer, ed. V (pag. 275-276).

Foarte puțin cunoscut este faptul că după eliberarea lor, nu toate lagărele de concentrare naziste au fost închise. Unele dintre ele, puse de NKVD sub conducerea evreilor, și-au continuat activitatea “găzduind” germani, silezieni (considerați ca fiind germani) și chiar polonezi, supuși aceluiași regim de exterminare ca și cel nazist.

Cel mai cunoscut exemplu îl constituie lagărul de la Zgoda, lagăr de muncă nazist eliberat în decembrie 1944 și evacuat în ianuarie 1945, transformat între februarie și în noiembrie 1945 în lagăr NKVD condus de evreul Salomon Morel (1919-2007).

Aici, pe criterii exclusiv etnice, au fost închiși 6.000 bărbați, femei, bătrîni; au fost închiși, împreună cu părinții lor, copii între un an și jumătate și 7 ani. În mai puțin de un an de zile, numai la Zgoda și-au pierdut viața, oficial, 1.855 deținuți, cei mai mulți de tifos; cadavrele erau aruncate în gropi comune.

Deținuții nu primeau nici un fel de îngrijiri medicale și erau torturați sistematic, adesea de Morel personal. Lagărul de la Zgoda nu a fost o excepție, ci doar unul din “salba” de lagăre înființate după eliberarea Poloniei, cu centrul la Jaworzno.

În anul 1994, Morel a fost acuzat de Institutul Memoriei Naționale pentru crime de război și crime împotriva umanității (inclusiv 1.500 de prizonieri etnici germani, uciși din răzbunare).

Cînd cazul a fost făcut public în presa din Polonia, Germania, Marea Britanie și Statele Unite, Morel a fugit în Israel. În două rînduri, în anii 1998 și 2004, autoritățile poloneze au solicitat extrădarea sa, dar Israelul a refuzat de fiecare dată. Ultimul refuz, în anul 2005, a fost motivat oficial prin faptul că acuzațiile ar fi false, posibil parte a unei conspirații antisemite.

2 comments

  1. “Ultimul refuz, în anul 2005, a fost motivat oficial prin faptul că acuzațiile ar fi false, posibil parte a unei conspirații antisemite.”

    Așa cum am zis altă dată într-un comentariu despre “individualism”. Ei se susțin între ei, noi ne sabotăm și ne certăm ca proștii pentru o mie de motive de a fi divizați. și mă refer la orice neam, că sunt francezi, români, englezi, germani, etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *