Home / Actualitate / Situație Coronavirus: Medic Șef de Secție RUPE TĂCEREA

Situație Coronavirus: Medic Șef de Secție RUPE TĂCEREA

Incorect Politic
Martie 13, 2020

Primit pe emailul redacției:

Este isterie generala. In toata lumea si, in particular, in Romania.

Departe de a minimaliza importanta situatiei determinata de apariria acestui nou virus sau de a face abstractie de necesitatea luarii masurilor de precautie pentru a preveni contractarea virusului, consideram totusi ca starea de panica generala este total exagerata.

De altfel, chiar faptul ca aceasta tulpina de coronavirus a fost supranumita “virusul ucigas” face parte din tabloul general creionat de mass-media. Este ca si cum prezenta acestui virus ar fi asociata fara discutie cu moartea persoanelor infectate. Si nu este de loc asa. O spun statisticile, nu o spunem noi. De altfel, decesul bolnavilor se poate produce, ca si in cazul gripei sau a altor patologii virale, doar daca pacientii au afectiuni grave preexistente, probleme de imunitate, varsta avansata.

In orice caz, desi in Romania au inceput sa se inregistreze primele cazuri si s-au luat deja unele masuri pentru limitarea circulatiei virusului, totusi, ca de obicei, nu suntem deloc pregatiti pentru a face fata unei eventuale explozii de cazuri de imbolnavire. Abia acum se deruleaza procedurile de achizitie a materialelor sanitare necesare: echipamente de protectie, masti, substante dezinfectante.

Nu mai vorbim de amenajarea unor spatii de izolare corespunzatoare si cu conditii “omenesti” pentru ca, din unele materiale difuzate in spatiul public, rezulta ca cei bolnavi sau suspecti sunt tratati ca niste leprosi. Acum putin timp, primarul municipiului Buzau a afirmat ca, daca situatia va lua amploare , „Doamne ferește,ne gândim să pregătim un cămin din ăsta abandonat pentru așa ceva”. Subliniem faptul ca in Buzau s-a confirmat deja un caz de infectie cu COVID-19.

In alta ordine de idei, intre timp, companiile farmaceutice profita la maximum de starea de panica a populatiei si se pregatesc sa dea un tun nerusinat odata cu aparitia vaccinului pe piata. De moment au scumpit doar mastile.

La fel si supermarketurile. Imaginile cu rafturi goale nu sunt “facaturi”, sunt reale. Populatia, ingrozita de anunturile “in rafala’ facute de la cel mai inalt nivel si prezentate in mod “corespunzator” de jurnalisti cu fete impietrite, a dat navala in magazine. Profit maxim.

Sunt multe domeniile afectate de epidemia de coronavirus. Criza de ofertă, care era previzibilă de când boala era izolată în China, începe o metamorfozare într-un șoc de cerere. Factorul frică ajunge la consumatori, care își schimbă comportamentul.

Coronavirus a devenit o criză globală cu implicații individuale, societale, economice, politice și, deși nu încă evidente, geopolitice. Criza este încă departe de a fi limitată și, mai ales, înțeleasă în toate dimensiunile și implicațiile ei.

Dr. Trancă Marinela (DSP Buzau/medic specialist epidemiologie si boli infectioase)

2 comments

  1. “In orice caz, desi in Romania au inceput sa se inregistreze primele cazuri si s-au luat deja unele masuri pentru limitarea circulatiei virusului, totusi, ca de obicei, nu suntem deloc pregatiti pentru a face fata unei eventuale explozii de cazuri de imbolnavire. Abia acum se deruleaza procedurile de achizitie a materialelor sanitare necesare: echipamente de protectie, masti, substante dezinfectante.”
    Nu-i nimic, în Franța aveau stoc de măști făcut si ministra de la sănătate l-a vândut chinezilor. Ghici ghicitoarea mea ce etnie era? https://democratieparticipative.me/penurie-de-masques-de-protection-la-juive-buzyn-a-revendu-le-stock-strategique-a-la-chine-tandis-quelle-appelait-les-francais-a-ne-pas-en-porter/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *