Home / Chestiunea Jidănească / Silviu Vexler propune o lege specială pentru înmormântarea iudeilor

Silviu Vexler propune o lege specială pentru înmormântarea iudeilor

Incorect Politic
Noiembrie 27, 2023

Silviu Vexler propune o lege specială pentru înmormântarea iudeilor“În România eu fac legea” – Silviu Vexler

Silviu Vexler propune o lege specială pentru înmormântarea iudeilor

Via Ziare.com:

Deputatul din grupul minoritatii evreiesti Silviu Vexler a depus la Senat un proiect legislativ care prevede ca jidanii vor putea fi inmormantati fara autopsie si imbalsamare, pentru a respecta traditia cultului mozaic, prin care persoanele decedate trebuie inmormantate in maximum 24 de ore.

“La evrei, mai exact traditia este imperativa ca persoanele decedate sa fie inmormantate in mai putin de 24 de ore. A fost un proiect care a fost adoptat anul trecut pentru a se putea realiza acest lucru, insa am descoperit ulterior ca mai era o problema, respectiv autopsia si activitatea de prosectura, imbalsamarea, cosmetizarea etc, lucruri care la noi sunt strict interzise. Proiectul vine sa adauge aceasta exceptie pentru evrei ca sa poata fi respectate traditiile religioase”, a declarat initiatorul propunerii legislative, deputatul FCER Silviu Vexler, pentru MEDIAFAX.

Proiectul de lege prevede ca persoanele decedate de religie mozaica sa fie scutite de autopsie, imbalsamare si cosmetizare, astfel incat sa poata fi inmormantate in maxim 24 de ore.

“Prin derograre de la prevederile (2) al art 8 si (1) al art 10 din Legea nr 104/2003 privind manipularea cadavrelor umane si prelevarea organelor si tesuturilor de la cadavre in vederea transplantului, republicata, persoanele decedate de religie mozaica sunt scutite de autopsie si activitatea de prosectura, la cererea familiei sau, in cazul persoanelor singure, a Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania-Cultul Mozaic, in conditiile in care nu exista suspiciunea unor implicatii medico-legale prevazute de lege. (…)

Aceasta propunere legislativa este neesara pentru asigurarea respectarii traditiilor Cultului Mozaic si a drepturilor credinciosilor evrei, avand in vedere situatiile intalnite de-a lungul timpului, in care diferite unitati sanitare au refuzat scutirea de autopsie si de activitatea de prosectura, in absenta unor prevederi legislative distincte si clare, a persoanelor de religie mozaica decedate”, prevede initiativa legislativa.

Initiatorul, deputatul Silviu Vexler, sustine ca proiectul respecta traditia iudaica, care interzice lasarea neinmormantarii peste noapte a unei persoane decedate.

“Potrivit traditiilor iudaice, inmormantarea persoanelor decedate si tratamentul corespunzator in pregatirea pentru inmormanatre sunt intelese ca una din cele mai importante porunci date poporului evreu de catre Dumnezeu. Aceasta obligatie se refera in primul rand la membrii familiei persoanei decedate, dar, in acelasi timp si la fiecare evreu in parte, in special in cazul persoanelor singure, care nu au pe nimeni care sa se poata ocupa de tot ceea ce implica ritualul de inmormantare. Este o porunca care are precedenta asupra tuturor celorlalte porunci pe care un evreu trebuie sa le urmeze. Tora (Pentateuh- primele cinci carti ale lui Moise din Vechiul Testament) interzice lasarea neinmormantata peste noapte a unei persoane decedate, traditie care provine din Deuteronom 21.33, fiind apreciat ca lipsa respectului acordat fata de corpul persoanei decedate cauzeaza o mare durere sufletului celui decedat”, se arata in expunerea de motive a proiectului legislativ.

Sivliu Vexler adauga ca religia mozaica este o religie recunoscuta in Romania.

“Unul din fundamentele Cultului Mozaic este credinta in eternitatea sufletului. Aceasta credinta se manifesta si prin tratarea corpului neinsufletit asemenea unuia viu, pana la inhumare. Inmormantarea fara intarziere si tratamentul corespunzator in pregatirea pentru inmormantare sunt una din traditiile deosebit de importante si sensibile pentru evreii din intreaga lume, condiserata drept obligatorie in acordarea respectului cuvenit pentru demnitatea persoanei decedate. Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania- Cultul Mozaic este Cult recunoscut in tara noastra, al carui statut a fost aprobat prin Hotararea Guvernului nr 999/2008, cu modificarile si completarile ulterioare”, se mai arata in expunerea de motive.

Senatul este prima Camera sesizata pentru acest proiect legislativ.

*

Această lege reprezintă încă o formă de tratament spceial de care beneficiază comunitatea idaică din România, venind în urma legii care legalizează măcelarirea animalelor în stil cușer.

5 comments

  1. Cam are față de unul căruia să-i fie încredințate micile economii.

  2. …nu vrea sa-i duca cu avionul in Palestina ocupata, pe banii romanilor?

  3. O inițiativă de AUR

    Intru totul de acord cu derogarea. Toți românii ar trebui sa se trezească și să ceară ce este al lor de drept adică să își ia înapoi țara, religia și tradițiile. Trebuie terminat colonialismul si reluată suveranitatea prin ieșirea din UE și din NATO.
    Libertatea lor religioasă întărește libertatea mea religioasă mai ales că ortodox fiind sunt membru viu al poporului ales de Dumnezeu și român fiind sunt membru al unui popor ales de Hristos prin apostolul Andrei.
    In același spirit al libertății religioase refuz categoric să îmi ucid semenii deci refuz serviciul militar și orice formă de abuz împotriva trupului dăruit de Dumnezeu. Adică, seruri, vaccinuri, donare de sânge sau organe.

  4. Dacă vor să rămână puri atunci să fie scoși automat de pe listele pentru transplant de organe (cei care sunt înscriși pe listele pt transplant de organe ).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *