Home / Evenimente / SIBIU: Protest anunțat pe 18 septembrie pentru înlăturarea statuii lui Samuel Brukenthal, guvernatorul Transilvaniei care a reprimat în sânge revolta Românilor

SIBIU: Protest anunțat pe 18 septembrie pentru înlăturarea statuii lui Samuel Brukenthal, guvernatorul Transilvaniei care a reprimat în sânge revolta Românilor

Incorect Politic
Septembrie 16, 2021

Mai multe asociații naționaliste au anunțat un protest în Sibiu, pe 18 septembrie,  Sâmbăta, la ora 16:00, la statuia baronului Samuel Brukenthal, baronul care a reprimat în sânge revolta românească și a permis asasinarea eroilor români Horea, Cloșca și Crișan. Iată mai multe informații:

SIBIU: Protest anunțat pe 18 septembrie pentru înlăturarea statuii lui Samuel Brukenthal

Ce a declanșat mobilizarea la protest?

Via ActiveNews:

Klaus Iohannis îi era dator contelui Samuel de Brukenthal, cu o statuie la Sibiu. Totul este o afacere săsească. Întreaga avere a lui Brukenthal a ajuns pe mâna FDGR-ului și a Bisericii Evanghelice, în vremea mandatului de primar al lui Iohannis. La limita sau prin interpretarea abuzivă a legii.

Muzeul Brukenthal a fost restituit Bisericii Evanghelice, dar statul român s-a obligat să plătească salariile angajaților Ministerului Culturii, să se ocupe de renovarea clădirii, în timp ce profitul adunat ajunge în buzunarele preoților sași.

În același timp, Liceul Brukenthal, parte a moștenirii baronului, a ajuns tot în proprietatea evangheliștilor, care primesc o chirie zdravănă de la Primărie Sibiu.

De asemenea, sediul FDGR din Piața Mare, este parte din moștenirea baronului Brukenthal, tot în urma unei retrocedări dubioase. Brukenthal scria în testamentul său, că bunurile sale sunt donate comunității sibiene, indiferent de etnie, religie sau stare socială. FDGR nu reprezintă, în niciun fel intersele românilor din Sibiu.

Amintim fapul că toate clădirile care au aparținut lui Samuel Brukenthal au trecut în proprietatea Grupului Etnic German, în vremea celui de-al doilea război mondial, care, apoi, au fost confiscate de statul român, în baza tratatelor internaționale care condamnau nazismul. Precizăm că Liceul Brukenthal a fost centrul de educație nazistă a tineretului săsesc din Sibiu și din împrejurimi.

Dar, întreaga avere a lui Brukenthal a ajuns în proprietatea organizației FDGR și a Bisericii Evenghelice, fără să să se țină cont de legile românești și internaționale, existente. Totul s-a făcut prin acte controversate de retrocedare, în vremea când Iohannis era primar al Sibiului.

Via ActiveNews:

Apelul Românilor patrioti:

Într-o țară ocupată, statuile Voievozilor sunt dărâmate iar în locul lor sunt ridicate cele ale cotropitorilor. Într-o țară ocupată istoria universală are biblioteci în manuale, iar Istoria Națională jumătate de pagină ruptă. Cu jumătate de pagină nu poți ridica un Popor. Reacția urgentă, pe termen scurt, este predarea Istoriei în Piața Mare a Cetății.

Acum trei ani, la Oradea, statuiile lui Mihai Viteazu si Emanoil Gojdu au fost înlăturate din oraș. Dărâmarea unui popor începe cu demolarea conștiinței de Neam. Pentru ca Efigia lui Mihai Viteazu să poată fi legată cu frânghii de-un camion și scoasă afară din Cetate, trebuia mai întâi ca Voievodul să fie scos, fie si parțial, din sufletul unui popor. De aceea mai întâi Voievozii au dispărut din manuale, de aceea mai întâi s-au confecționat istorici de carton ce dărâmă laurii de oțel ai Eroilor, de aceea piața media scoate la foc automat pe tarabe ”modelele” pensate ale acestor vremuri anti-eroice. Pentru ca resursele acestui Pământ să cadă în mâna străinilor, pentru ca Libertatea să cadă atât de spectaculos la bursa valorilor de astăzi, trebuia mai întâi să cadă din conștiința poporului, Istoria sa. Să cadă Eroii și Sfinții, să cadă Martirii și Luptătorii, pentru a lăsa Baricada fără Steag, pentru a putea ieși din cotloane, steagurile false, trădătorii, agenții de influență ai Vestului și Estului deopotrivă. Pentru a face loc străinilor si a frâna Reacția Națională. Avem de a face cu cel mai puternic război hibrid.

De aceea, cel mai puternic protest împotriva ocupantului este repunerea pe soclu a Efigiilor, repunerea Timpului Eroic al Istoriei în fiecare bătaie de inimă de român. Degeaba ne mirăm că lumea nu reacționează, că nu umple Piața de protest, zadarnic facem alte strategii sau dăm exemple străine. Un popor iese masiv în stradă să dea piept cu ocupantul doar atunci când are Conștiință Națională, nu când îi arăți imagini de la demonstrațiile din Germania sau când îi pui muzică de Pink Floyd. Acestea îl lasă rece. Cine îndeamnă la luptă dar ia în derâdere manifestările ce țin de Cultul Eroilor, ori nu întelege nimic din ceea ce înseamnă poporul român, ori este rău voitor. Atunci când ai o Conștiință de Neam, la orice fel de agresiune împotriva Libertății, implicit a Identității Naționale, căci nu poți avea identitate dacă nu ai libertate, ”strada” se umple aproape de la sine. Altfel, strigăm în gol, căci strigarea nu este receptionată de popor.

Avram Iancu în întreaga sa luptă, nu a avut ca reper o revoluție universală, ci a fost călăuzit de Lancea lui Horea. Avram Iancu nu numai că nu s-a aliat cu Kossuth, ci a luptat cu dârzenie împotriva lui, căci Iancu nu urmărea ”marile” idealuri ale revoluției universale, ci idealurile Națiunii Române, întelegând perfect viziunea profund anti-românească a revoluționarului maghiar. Astăzi, la 149 de ani de la urcarea la Cer a Craiului Munților, se găsesc în schimb români care privesc ca la un soare către Viktor Orban, doar pentru că acesta se pronunță corect în unele aspecte (si Kossuth se pronunța corect în unele aspecte) dar cum oare trecem atât de usor cu vederea, că si Viktor Orban, asemenea lui Kossuth, vrea ca Transilvania să fie anexată de Ungaria. În urmă cu să spunem 20 de ani, asemenea opinii printre români, erau de neconceput, dar iată că astăzi se întâmplă, tocmai din cauza slăbănogirii conștiinței naționale, lipsei de viziune românească și politică. Așa am ajuns să fim conduși de străini, să nu avem o clasă politică cu adevărat românească, așa s-a ajuns ca în centrul Sibiului să troneze statuia lui Brukenthal.

Așa a căzut legat în funii Mihai Viteazu pe remorca unui camion.

Dați jos ocupanții, ridicați Voievozii, acesta este singurul protest românesc care le include pe toate!

Pe 18 septembrie mergem la Sibiu!

Mihai Târnoveanu pornește atacul!

Frați si surori, suntem împreună în prima linie, fiecare dintre noi, cei care vom fi prezenți fizic la Sibiu, ne punem la bătaie bugetele personale, timpul si efortul pentru organizare. Haideți să fim împreună ca de fiecare dată. Nu este posibil ca acești străini, să poată batjocori Memoria Martirilor, fără să primească o replică puternică din partea noastră. Aveți cuvântul meu si al camarazilor mei, că reactia va fi puternică, căci ochii lui Horea si ai lui Cloșca si ai lui Crișan nu vor fi în Piața Mare din Sibiu pentru a-l privi pe baron, doar sâmbata asta. Privirea Martirilor nu va fi îndreptată doar spre guvernatorul ce a reprimat în sânge de român Răscoala pentru libertate națională, ci poate mai ales, către toți românii din Sibiu care nu au voie să uite oasele frânte pe roată.

Ridicarea statuii baronului în prezența președintelui României este un act încărcat de o simbolistică ritualică. Este semnul cel mai clar că suntem sub ocupație străină. Acesta este mesajul, transmis de la cel mai înalt nivel al statului român…al unui fel de stat ”român”, un mesaj profund, ce nu poate fi sters de superficialitatea propagandei pentru ”adormire”, care acționează pe două căi, una axată pe ”cultura” de opere de artă pe care Samuel B. a oferit-o Transilvaniei și alta pe ideea că baronul nu a avut niciun rol în condamnarea la moarte a conducătorilor răscoalei. Prima cade lesne, căci, oricum există un muzeu în buricul târgului cu numele acestuia, unde doritorii de artă pot privi cât e ziua de lungă colecția de tablouri, asadar, de ce ar mai fi nevoie si de o statuie pentru acest lucru, iar a doua linie de propagandă este si mai subțire, căci operațiunea de reprimare a Răscoalei lui Horea, Cloșca și Crișan nu putea fi efectuată fără acordul, comanda, Guvernatorului Transilvaniei, adică a baronului Brukenthal. Misiunea lui dată de imperiu nu a fost de a colecționa opere de artă ci de a guverna Transilvania, cu toate implicațiile inerente. Individul, nu numai că executa ordinele de la ”centru”, ci încă a făcut si exces de zel, căci atunci când împăratul Iosif al II-lea a emis o conscripție militară prin care iobagii care se înrolau în armată dobândeau anumite drepturi, marele om de cultură Samuel Brukenthal, a anulat-o, dezvăluindu-și astfel sentimentele lui ”culturale” față de iobagii români.

Așadar, ridicarea statuii respective în centrul unui oraș atât de important din Transilvania, nu înseamnă un act de recunoastere a unei contribuții culturale universale, ci înseamnă un act prin care ni se transmite că suntem sub ocupație, sub dominație străină.

Refuzăm dominația, refuzăm ocupația, rămânem cu Eroii, Sfinții și Martirii Neamului. Oricare pas împotriva noastră, fiecare încercare de intimidare, fiecare mecanism de dezinformare si manipulare, ne vor întări si mai mult. Logica voastră nu poate înțelege lucrurile acestea.

Noi mergem cu Dumnezeu înainte, deși va fi enorm de greu, dar vom birui, căci suntem liberi.

Întăriri din partea Societății Avram Iancu:

De pe site-ul IonCoja aflăm că societatea cultural-patriotică Avram Iancu a anunțat prezența la protest.

PROTEST AL SOCIETĂȚII AVRAM IANCU

ÎMPOTRIVA DEZVELIRII STATUII LUI SAMUEL  BRUKENTHAL LA SIBIU

Membrii Consiliului Național al Societății Cultural-Patriotice Avram Iancu din România, întruniți în sedință festivă la Tebea cu prilejul manifestărilor de comemorare a eroului național Avram Iancu, au adoptat prezentul protest împotriva dezvelirii statuii baronului Samuel Brukenthal la Sibiu, în 11 septembrie 2021.

Consiliul Național al Societății Avram Iancu din România consideră că dezvelirea statuii baronului Samuel Brukenthal în Sibiu nu se justifică prin nici o faptă mareață realizată de acesta în favoarea românilor, locuitorii majoritari, dintotdeauna, ai Transilvaniei. Dimpotrivă, baronul Samuel Brukenthal a interzis stabilirea românilor în toate cele 7 orașe săsești ale Transilvaniei, și a refuzat recunoașterea națiunii române ca națiune egală cu națiunile săsească secuiască și ungurească. În perioada guvernării sale asupra Transilvaniei românii au suferit cea mai grea opresiune din toată istoria, aspirațiile și lupta lor pentru libertate și dezrobire fiind pedepsite aspru prin uciderea barbară a conducătorilor răscoalei de la 1784, a eroilor Horea, Cloșca și Crișan.

Nicăieri în lume, popoarele oprimate care și-au cîștigat prin luptă și jertfă libertatea și demnitatea, nu au ridicat statui opresorilor. Numai în Romania este posibil acest lucru prin incultura, ignoranța și lipsa de patriotism a celor aleși să conducă. Numai în România este posibil să li se ridice statui celor care au luptat împotriva romanilor, au ucis și schingiuit locuitorii Transilvaniei, au înăbușit năzuintele lor de libertate, egalitate și dreptate. Astăzi avem statui închinate acelor generali ai armatei maghiare care au luptat împotriva românilor în revoluția de la 1848, statui închinate criminalului Vass Albert și baronului Samuel Brukenthal!!

Iar personalități marcante ale românilor precum Avram Iancu, Gheorghe Lazăr sau mitropolitul Andrei Șaguna nu își găsesc locul în piețele publice ale orașului Sibiu, primăria refuzînd amplasarea statuilor.

Oricit de europeni, de buni creștini și iertători am fi, nu putem accepta această absurditate pentru că ea este în afara oricărei logici, a moralei, a bunului simț, a educației în spiritul dreptății și demnității umane.

Din aceste considerente, solicităm primăriei Sibiu, retragerea statuii baronului Samuel Brukenthal din Piata Mare a orașului și protestăm cu fermitate împotriva oricăror tentative de a glorifica personalități care nu au avut nici o contributie pozitivă în istoria sau viața românilor.

 Adoptat azi, 11 septembrie, la Țebea

Va rog sa-l distribuiti si dumneavoastra la membrii si simpatizantii Societatii si la presa locala.

8 comments

 1. Pe vremuri, începutul decadei 1950, la răscrucea de drumuri din Rondul Podgoriei arădene, pe axa centrală ce străbate orașul (din cartierul Aurel Vlaicu, gara Arad, întreg centrul orașului, până la ieșirea către comuna Șag, Vinga, Timișoara), la răscrucea sau piața din Rondul Podgoriei, unde în anii din urmă s-a construit noua catedrală ortodoxă a Aradului, acolo, atunci, exista o mare STATUIE A SOLDATULUI SOVIETIC ELIBERATOR, construită în primii ani ai guvernului de trădare absolută, condus de licheaua intrată în istorie sub numele de ”Doctor Petru Groza”. Guvernul respectiv a fost, într-adevăr DE GROAZĂ. ca și cele de azi!
  Între timp, obișnuindu-ne cu groaza tot mai mare, am ajuns insensibili, nu mai suntem cum am fost, adică oameni. Oameni, pur și simplu! Am ajuns APROAPE OAMENI! – fără cap, fără minte, fără bărbăție, Diana Iovanovici Șoșoacă fiind, cum zic unii, ultimul bărbat întreg printre Românii mutilați, schilodiți, vaccinați și injectați cu toate otrăvurile medicinei criminale, din zilele noastre. Dacă degenerarea continuă, din aproape în aproape, am putea ajunge aproape trans-oameni, adică, probabil, un fel de mutre cu chip de om, precum arătările ce s-au lăsat infectate, microbizate, virusate și otrăvite prin injectare, în Piața Obor, din București, pentru doi-trei mititei, o sută de lei și ce va mai veni, pentru bieții DACĂ NU CADE, PICĂ!… – împinși, săracii de ei, să cadă și să pice cu ”binecuvântarea” diavoleacă, de acum, a fostei lor biserici, a foștilor preoți și ierarhi, deveniți politrucii lui Dracu, probabil. Altfel ai cui? Teologii freacă țiparul, în loc să explice chestia asta.
  Prin 1974 sau 1975, STATUIA SOLDATULUI SOVIETIC (din Piața Podgoriei, de astăzi), a fost dărâmată de regimul Ceaușescu, care a făcut, deși nu se mai spune, și lucruri bune. Chiar foarte bune !
  De ce a fost dărâmată STATUIA SOLDATULUI SOVIETIC ELIBERATOR?
  Statuia respectivă a fost dărâmată pentru că la fiecare pompoasă aniversare a MARII REVOLUȚII DIN OCTOMBRIE (!), țăranii din satele Podgoriei arădene (Mândruloc, Sâmbăteni, Cuvin, Covăsânț, Șiria, Pâncota și altele) depuneau la picioarele mărețului soldat sovietic, sau chiar îi agățau de automatul său (model AKM, căci Kalașnicovul încă nu exista) câteva CĂLDĂRI PLINE CU CĂCAT! CĂCAT PUR, ROMÂNESC, CARE ÎNCĂ EXISTĂ, CĂCI MULTE ALTELE NU SE MAI FABRICĂ ÎN FOSTA ROMÂNIE, AJUNSĂ ROABA ȘI CADÂNA PEDOFILILOR DE LA BRUXELLES ȘI DE AIUREA.
  Procedeul ar putea fi reînviat în cazul CĂLĂULUI SAMUEL BRUKENTHAL și al complicilor lui contemporani, samueliști și ei, bineînțeles, care au finanțat construcția și inaugurarea insultantei statui, o rușine pe obrazul Sibienilor, în primul rând, apoi al tuturor Românilor, de ieri, de azi, de mâine, din totdeauna! Rușine!
  Unii vor spune că Samuel Brukenthal a fost un om de cultură. Răspundem: în ce constă cultura tovarășului Samuel? Frumosul lui prenume biblic este act de cultură? Care este descoperirea cultural-științifică, istorică sau de altă natură, pe care omenirea i-o datorează? Tovarășul SAMUEL a adunat bani cu carul, ca și Bill Gates, Rothschilzii, Rockfellerii și alți șase case de astăzi. Poate că ar fi cazul să facem și noi un gest talibanic, dacă nu chiar dacic, ștergând, pe cât posibil, această rușine de pe obrazul celor ce se cred urmașii lui Horia, ai lui Cloșca, ai lui Crișan, ai lui Mihai Viteazul și ai atâtor Români adevărați, nu pigmei vaccinați.
  Samuel Brukenthal a fost unul dintre politrucii lui Iosif al II-lea și ai Imperiului Austriac, așa cum, astăzi, mulți intelectuali trăzniți sau neterminați, medici-călăi, profesori-mincinoși, preoți parjuri, magistrați, polițiști, militari și alți funcționari-trântori-certați-cu legea-și-cu-omenia sunt tot politruci ai diverselor imperii străine sau organizații internaționale criminale, între care, nu în ultimul rând, Organizația Națiunilor Unite, Organizația Mondială a Sănătății (de fapt a Morții, a Uciderii și Exterminării Omenirii), fără să mai vorbim de NATO și de multe, foarte multe altele…
  Pentru că am degenerat, probabil pe cea mai de jos treaptă încă omenească, pentru că am devenit EPIGONII PIGMEI ȘI DE RUȘINE AI LUI HORIA, CLOȘCA ȘI CRIȘAN, pentru că în venele noastre nu mai curge sângele eroilor de altă dată, nici măcar al eroilor-talibani de azi, pentru că am ajuns simplii rumegători de colivă și gumă de mestecat, am putea cel puțin să găsim zilnic câteva CĂLDĂRI DE CĂCAT PROASPĂT, PENTRU A LE DEPUNE, ÎN SEMN DE OMAGIU, LA PICIOARELE TOVARĂȘULUI SAMUEL…
  ACESTA AR FI SINGURUL ACT, ÎNTR-ADEVĂR DE CULTURĂ, nu numai biologică, cu care strănepoții lui Horia, Cloșca și Crișan au datoria sfântă de a-l onora pe guvernatorul-călău și de căcat!
  Să fie clar: un astfel de gest nu costă bani! El poate și trebuie să fie realizat prin fonduri proprii, fără aprobare, nici fonduri europene, de la bandiții din Bruxelles.
  ALTFEL CUM SĂ NE APĂRĂM, VORBA POETULUI, SĂRĂCIA, NEVOILE ȘI NEAMUL?

 2. Statuia sasalaului macelar de romani sa fie reamplasata in curtea casei in care locuieste acum Ghiolbanis. Cu fata catre geamurile de la bude, sa scape rinjitul de coinstipatie.

 3. Tare mă râmă să dau o fugă și până la Sibiu să văd marele protest anunțat! Mă gândesc totuși să nu iau plasă cum am luat ieri la Curtea de Apel cu avocații lui Vasile Zărnescu. Mâine am planificat și adunare de prune. Cred că trebuie să mă potolesc cu zvâcnirile astea patriotarde și să-mi înec amarul din producția de țuică din anii precedenți.

  • Vasilică Militaru - Asociația Neamul Românesc

   @ Pixelu Albastru Rămâi la prună și la țuica din ogradă. Pe vremuri, mă apuca din când în când o efuziune patriotardă și mergeam în chilia bătrânului Iustin Pârvu cu o nouă propunere. De fiecare dată, bătrânul mă liniștea și-mi spunea blând, dar hotărât: “Vasile, uită-te bine în jur. NU AI CU CINE!”. Iar el era vizitat la acea vreme și de o mie de românași pe zi!!! Abia după moartea lui am înțeles mai bine că nu am cu cine.

   • Mă bucur că am fost la cules de prune și nu la statuia lui bucival! Îmi strica ziua priveliștea cu șoșoaca. Evenimentul a fost ceva excepțional și organizat serios (prezența copiilor din Covasna a ținut jandarmii departe), dar va mai dura mult și bine să ținem paraziții departe!

 4. Prea multe vorbe…. doborata cu un camion care are defectiune la “transmisie”…. cel mai bine, o vidanja plina ochi …
  … acusica vine ziua cand oamenii NORMALI, SANATOSI la trup si la minte nu vor mai avea voie sa iasa din casa si nici un protest nu va fi de ajutor.
  De parca asculta cineva de proteste sau schimba “bataia” sistematica data romanilor cu catzul, arafatul si plavanu!?!

 5. Azi Brukenthal,mâine Ștefan cel Mare că a avut sclavi și a fost curvar. Bravo. /sarc

 6. Vasilică Militaru - Asociația Neamul Românesc

  Felicitări pentru cei peste 200 de români care au avut curajul să ia atitudine publică față de amplasarea statuii baronului Samuel von Brukenthal.
  https://www.turnulsfatului.ro/2021/09/18/video-foto-protest-la-statuia-lui-brukenthal-cu-veta-biris-si-gheorghe-funar-rdquo-sa-renuntam-la-statuile-stapanitorilor-straini-rdquo-184870

Leave a Reply

Your email address will not be published.