Home / Educativ / Pentru Români, 1 Aprilie nu este o zi de glume – Masacrul de la Fântâna Albă

Pentru Români, 1 Aprilie nu este o zi de glume – Masacrul de la Fântâna Albă

Sterie Ciumetti
Incorect Politic
Aprilie 1, 2024

Pentru Români, 1 Aprilie nu este o zi de glume – Masacrul de la Fântâna Albă

Suntem tineri și ne place să facem farse, să glumim, să facem poante, etc. 1 Aprilie este o zi care încurajează astfel de comportament, însă Istoria ne cere să frânăm impulsul ludic și să ne amintim de masacrul de la Fântâna Albă.

1 Aprilie este o zi tristă în memoria colectivă, căci comemorăm masacrul de la Fântâna Albă, unde jidovi bolșevizați au comis atrocități împotriva Românilor.

Via Descoperă:

Pe 26 iunie 1940, în urma semnării Pactului Ribbentrop-Molotov, Basarabia şi nordul Bucovinei au fost cedate Uniunii Sovietice. Astfel că peste noapte, aproximativ 3 milioane de români s-au trezit pe un teritoriu străin în care originile, tradiţia, cultura şi religia lor nu erau acceptate.

Împărţirea a avut loc într-un timp foarte scurt, astfel că multe familii de români au fost despărţite de graniţa impusă de sovietici. Conform estimărilor ucrainene, în primul an de ocupaţie sovietică peste 7.000 de români au căutat refugiu în România. Pentru a opri plecarea refugiaţilor către România, sovieticii au întărit patrulele de la graniţe şi au realizat liste cu familiile ce aveau rude în România. Aceştia au fost declaraţi ”trădători de ţară” şi deportaţi în lagărele de muncă forţată,

Pe 19 noiembrie 1940, 40 de familii din localitatea Suceveni (aflată acum în Ucraina) au încercat să treacă graniţa, dintre aceştia 3 persoane au fost ucise, iar alte 5 au reuşit să ajungă în Rădăuţi. Ca urmare a încercării de evadare, sovieticii au ordonat arestarea tuturor rudelor celor 40 de familii şi trimiterea lor în Siberia.

În ianuarie 1941, NKVDul (Comisariatul Poporului pentru Afaceri Interne) a lansat zvonuri conform cărora românilor le era permisă trecerea graniţei. Astfel că pe 1 aprilie 1941, într-o zi de Paşti, un grup mare de oameni din mai multe sate de pe valea Siretului s-au îndreptat către graniţa sovieto-română purtând un steag alb şi însemne religioase (icoane şi cruci din cetină).

Atunci când au ajuns la trei kilometri de graniţă în locul numit Poiana Varniţa, peste 3.000 de oameni au fost suprinşi de soldaţii sovietici ascunşi în pădure. La scurt timp, cea mai mare parte dintre ei au fost seceraţi de gloanţe, iar cei care au scăpat au fost spintecaţi de cavalerie.

„A fost un adevărat masacru, un genocid”

Unul dintre supravieţuitorii masacrului de la Fântâna Albă, profesorul Gheorghe Mihailiuc, a relatat scenele înfiorătoare în cartea sa ”Dincolo de cuvintele rostite”, apărută la Editura obştească “Vivacitas” (Hliboca, 2004).

„Peste sate se abătuse teroare bolşevică. Dacă nu făceai cârdăşie cu noii stăpâni, erai pierdut. În aceste condiţii insuportabile, o parte din populaţia română a ţinutului a hotărât să fugă din ţară ca să scape de prigoană.

La 1 aprilie 1941, câteva mii de români, chemaţi de dorul libertăţii, au pornit paşii spre Fântâna Albă, la frontieră. Dar pentru mulţi acest drum a fost fără întoarcere. Eram şi eu, împreună cu fratele mai mare, printre ei. Am fost martor ocular şi am văzut cum s-au desfăşurat lucrurile. A fost un adevărat masacru, un genocid.  Ucigaşii au aşteptat cu degetul pe trăgaci până când mulţimea a ieşit la luminiş. Era o acalmie prevestitoare de rele. Paşii greoi îi purtau pe oameni spre un sfârşit fatal. Tricolorul din faţa coloanei flutura mândru, demonstrând dragostea de neam şi ţară a românilor Bucovineni. Deodată, liniştea a fost spartă de groaznicul glas al armelor. Zgomotul morţii s-a răspândit, hăt, departe peste codri. Cineva din mulţime a strigat: «La pământ!». Şuvoiul neîntrerupt de foc ne ţinea culcaţi, cu respiraţia curmată.

În acea stare de încremenire, un bărbat din primele rânduri a strigat peste puterile sale: «Înainte, fraţilor, ei nu vor cuteza să ne omoare!». Dar chiar atunci a început măcelul.

Tragedia de acum jumătate de secol mă nelinişteşte până astăzi, deoarece nu sunt convins că-i imposibilă repetarea unor asemenea nenorociri. E greu de redat în cuvinte tot ce am văzut la Varniţa. Era un adevărat iad de la pământ până la cer. În ochii mei, un flăcău voinic, cu tricolorul în mână, s-a prăbuşit într-o baltă de sânge. Aud şi acum strigătele lui cu groaza morţii pe buze: «Fugiţi, oameni buni, eu rămân aici să mor pentru libertate!». În învălmăşeală m-am pierdut de fratele meu. Întregul câmp era o spaimă, oamenii cădeau ca frunzele de brumă”.

Conform mărturiilor altor supravieţuitori ai masacrului, răniţii au fost legaţi de cozile cailor şi târâţi până la cele 5 gropi comune săpate anterior, unde unele persoane au fost îngropate de vii.  Alţi ”fugari” au fost arestaţi de NKVD, după torturi inimaginabile, au fost duşi la cimitirul evreiesc din Hilboca, unde au fost aruncaţi de vii într-o groapă comună peste care s-a aruncat şi s-a stins var.

Numărul morţilor este necunoscut, însă conform datelor din arhivele sovietice 20 de persoane au fost ucise în timp ce încercau să treacă ilegal graniţa, printre aceştia aflându-se copii, femei şi bătrâni. Martorii locali, puţinii supravieţuitori ai masacrului, afirmă că peste 3.000 de români bucovineni au murit atunci

După masacru, în noaptea de 12 spre 13 iunie acelaşi an, 13.000 de români au fost deportaţi în Siberia şi Kazahstan.

9 comments

 1. Auziţi în schimb şi o mostră de anti-românism vărsat ieri de Primo Laurenţiu, membru al „Grupului Pentru România“, care se poartă ca un „clandestin“ deja şi pentru care sovieticii au fost doar nişte „ruşi“ asupriţi şi ucişi mişeleşte „fără nici un rost, fără nici o raţiune, fără nici o logică“ de către Armata Română (zice Primo; text de la minutul 48:35 din postarea sa video din 31 martie 2024 – linkul e mai jos, la final de comentariu):
  „Eu nu cred că o să ne mai ierte ruşii cum ne-au iertat după Al Doilea Război Mondial, când ne-am dus şi am omorât peste 200 de mii de civili ruşi, femei şi copii nevinovate… Trupele noastre româneşti. Spune istoria. Peeeeste două sute de mii de civili ruşi care n-au greşit cu nimic fată de România. Si am participat şi am fost forţa numărul 1, cea mai mare, la atacul Stalingradului, unde au rurit iar sute de mii de oameni, mulţi nevinovaţi, în blocada Stalingradului. Păi măi fraţilor, nu ştiu acum, da, sigur eu sunt român şi mă bucur că ruşii nu s-au răzbunat cumplit pentru chestiile astea, dar eu nu ştiu dacă scăpăm şi a doua oară, dându-le peste bot, fără să fim pedepsiţi.
  Că după al doilea război mondial noi nu putem spune că am fost pedepsiţi la câte ticăloşii a făcut armata română în Rusia.
  Sigur că o să fie unii care să nege, că nu-i adevărat, că trupele române s-au dus cu flori la rusoaice şi le-au iubit şi le-au cântat serenade. Sigur că da, sunt şi prostalăi din ăştia, care ştiu istoria măsluită. Eu vă spun istoria reală. Trupele româneşti în Al Doilea Război Mondial au omorât, au masacrat peste 200 de mii de civili ruşi, fără nici un rost, fără nici o raţiune, fără nici o logică.
  Păi măi fraţilor, noi avem acum tupeul să cerem tezaurul înapoi…?“
  Cu două zile înainte, la Luis Lazarus-Zeus Tv, Primo spunea că tocmai a vorbit telefonic cu un „foarte mare istoric român“ care l-a luminat. Cine să fie acel „mare istoric“? Vreun alt membru cu mai multe feţe al „Grupului Pentru România“?
  https://www.facebook.com/100047749073103/videos/281307241582758/

  • Acest Primo Laurențiu este un mare mister pt mine. L-am desoperit acum vreo zece ani să zic, la ,,Actualitatea românească” pe Nașul Tv. Am rămas siderat în naivitatea mea de atunci de adevărurile pe care le spunea, eu fiind multă vreme o victimă a sistemului de cenzură diabolic construit de aproape un secol în România. Impresionat, am încercat să mă înscriu în Meritocrația lui pt că premisele mișcării mi se păreau juste. Sun pe reprezentatul mișcării din orașul meu, un fost ofițer aflat în rezervă, numai că acesta îmi sugerează politicos că Primo e un gargaragiu, motiv pt care el, ofițerul rezervist, s-a retras de fapt din mișcare. Un al doilea semn de întrebare a apărut când Primo cu oamenii lui s-au alăturat mișcărilor de stradă de după Colectiv, pt a da jos guvernul Ponta. Că Ponta nu era ceea ce trebuia știam și eu, dar să-l dai jos ca să-l pui pe Cioloș?! La fel, la prezidențiale, Primo a fost sută la sută pro Iohannis. Normal că apoi s-a scuzat ,,Am fost amăgit”. Ultima ispravă s-a produs la Nașul tv recent, unde Primo și Moraru se contrziceau, Moraru spunând să boicotăm alegerile, Primo că trebuie să votăm naționaliștii, și fiecare avea parțial dreptate, publicul ieșind însă zăpăcit din această controversă cu jumătăți de adevăruri.
   Legat de ce spune acum Primo iar dv îl citați pot spune că tragedia ultimelor secole este aceea că națiunile se dujmănesc, intră în alianțe unele contra altora, se lovesc pe dedesubt – când lucrurile scapă de sub control se lovesc și la vedere – se omoară și sărăcesc, după care unii – aceiași de fiecare dată – trag foloasele. Pentru că, probabil Primo ne ținea prelegerea citată pt a ne reproșa că noi susținem financiar, până la sufocare prin îndatorare, Ucraina. Tot noi trimitem mercenarii locali, pe care putem să-i prostim cu bani, să moară luptând contra rușilor. Că aceste lucruri nu le facem eu sau dv și nici vecinii noștri, nu contează. Le fac Aurescu-Goldenberg, Iohannis, CTP, Mândruță, etc în numele nostru. Acum, dacă treaba se împute, cine vreți să plătească oalele sparte, Aurescu, Iohannis, etc? Nu domnule, ăștia vor da primii bir cu fugiții. Oalelel sparte le va plăti poporul român. Iar cei ca Primo vor jubila ,,V-am spus eu!”. AȘA SE SCRIE ISTORIA DIN NENOROCIRE.

   • Parca ar vrea sa o ingroape pe Diana S., daca vedeti pana la sfarsit ce spune. Ori nu gandeste cu adevarat.
    “Adevărurile pe care le spunea” Primo Laurentiu au fost la inceput plagieri. Nici acum ”ideile lui” nu sunt originale, ci luate, majoritatea, din spatiul public, vorbind direct ceea ce altii au scris. De cand s-a lansat public, ani de zile Primo a plagiat prin ceea ce spunea in videopostari, din articole publicate pe Justitiarul si de pe site-uri mai putin cunoscute, apoi si din cartile unor autori pe care ii trecea sub tacere, citind din ele in direct de pe laptop, dar prezentandu-le necinstit drept analizele sau informatiile sale.
    In concluzie, el nu respecta meritele altora si le prezinta drept meritele sale. Asta e o “meritocratie” originala in varianta lui, pentru el!
    Problema nu este in ceea ce spune, care sunt adesea lucruri adevarate, ci ca e impostor in privinta “meritelor” sale privind acele adevaruri spuse. Nevenind dintr-o gândire unitară se mai şi încurcă. Iar impostorii sunt oameni care inşala si la un moment dat chiar tradeaza.
    Si acum inventeaza sau se insala cand zice ca el sau numele lui ar putea aduce 1-2 % voturi la S.O.S.
    La un număr oficial de 19 milioane de votanţi în România, 1% înseamnă 190 de mii de votanţi, dar el are doar 21 de mii de urmăritori, care nu sunt neaparat si votanţi, căci cele mai bune postari ale sale au doar 5 mii de likeuri.
    Aceste 5000 de optiuni ”like” ar putea fi posibile voturi, dar ele nu vin neaparat pentru om, ci pentru informatiile prezentate, care nu ii apartin adesea, desi vrea sa induca aceasta idee.
    In plus, este extrem de probabil că cei care i-au dat lui likeuri sunt deja potenţiali votanţi S.O.S., cu sau fără el pe liste, el neavând astfel de unde să aducă voturi in plus, luate de la nehotărâţi sau de la electoratul sistemului.
    S.O.S. ar avea acum nevoie de 200 de mii de semnaturi ca sa mearga in alegerile europarlamentare, iar el spune că nu le obţine, deşi ar fi incercat sambata seara in restaurantul la care merge el in Brasov, căci nu vrea lumea să semneze din cauza Dianei. Pretinde ca i-ar zice lumea că e „mahalagioaica”, si de aceea nu ar semna, daca vedeti postarea lui de ieri pana la sfarsit. Deci tot pe ea arunca vina, sa nu se vada ca el e cel care n-are electorat propriu şi doar s-a lipit de ea.
    Aşa că de unde aduce el 1-2 procente voturi la S.O.S.?
    5 mii, cate likeuri ia intr-o zi buna, inseamna 0,026% din totalul electoratului român, foarte departe si de un procent.

  • @Zoro, va înțeleg revolta și o aprob. Cu mulți ani în urma i-am atras atenția lui Laurențiu Primo ca teoria politica pe care o vehiculează el – Meritocratia- nu-i apartine ci este foarte veche autor fiind celebrul filozof Confucius. Mai mult, ideile confucianiste s-au aplicat în Evul Mediu în Corea. S-a supărat pe afirmațiile mele. L-am iertat. E țigan și punct.

 2. The Untold Story Of Chateau Des Amerois – The Mothers Of Darkness Castle

  https://www.youtube.com/watch?v=puv7HZVBdfw&t=1235s

 3. Cinste acestor români martiri care au fost uciși mișelește de bolșevicii evrei!! Urmașii acestora vor sa ucidă prin tot felul de metode securiste clocite in laboratoarele lor , tot ce este românesc autentic , nesuferind nici pe românii care astăzi aduc la lumină adevărul istoric!! Pomenirea acestor martiri din neam în neam, Dumnezeu cred că i- a așezat în rândul sfinților să se roage pentru neamul românesc!!

 4. Și eu l – am auzit de multe ori pe Primo luându-le apărarea rușilor și condamand România, în clipurile lui. Plus multe alte acuze la adresa românilor, ca sunt neam de slugi, ca sunt prosti, maimuțe cu buletin și tot felul de jigniri de felul ăsta. Și asta în timp ce despre mafia evreiasca, care a invrajbit, de fapt, românii și a distrus aceasta tara sau despre românii jidaniți nu sufla un cuvânt. Ba chiar spunea ca nemții i-au omorât pe evrei și ca ăștia sunt de fapt victime. Deci omul asta nu e sincer și nu iubește acest neam, asta e clar!!!!

 5. Vesnica Pomenire fratilor români asasinati pe 1 aprilie 1941 la Fântâna Alba, de catre slugile sinagogii satanei !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *