Home / Problema Țigănească / IRONIE ISTORICĂ – Țiganii Distrug Casa lui Vasile Alecsandri

IRONIE ISTORICĂ – Țiganii Distrug Casa lui Vasile Alecsandri

Sterie Ciumetti
Incorect Politic
Ianuarie 10, 2019

Vasile Alecsandri a susținut “emanciparea țiganilor”.

Historia:

Vasile Alecsandri a scris Istoria unui galbân sau Vasile Porojan și a fost printre primii boieri care și-au eliberat robii.

Antena3:

Ideea emancipării ţiganilor a fost îmbrăţişată şi susţinută prin diferite articole sau studii la începutul secolului al XIX-lea de reprezentanţi de seamă ai iluminismului românesc printre care: Mihail Kogălniceanu, Cezar Bolliac, Alecu Russo, Ion Heliade Rădulescu, Vasile Alecsandri Gheorghe Asachi.

După activitatea sa dedicată dezrobirii țiganilor, astăzi țiganii scuipă pe contribuția lui și își întind hainele în fața ruinelor casei memoriale Vasile Alecsandri, din care își mai iau materiale de construcții ocazional și pe care o vandalizează periodic.

Asta este o ironie istorică.

Activenews:

iganii Distrug Casa lui Vasile Alecsandri

Nepăsare este cuvântul care poate defini cel mai bine atitudinea autorităților, dar și a celor care locuiesc acolo unde, în urmă cu 192 de ani, se năștea poetul Vasile Alecsandri.  La Bacău, pare că doar natura se mai bucură că Bardul de la Mircești s-a născut aici. Pentru că imaginea casei unde a copilărit Vasile Alecsandri, ajunsă o ruină, este una dezolantă. Iar la ea contribuie, pe lângă chichițele legislative, și ignoranța și lipsa de respect a oamenilor.

Deși are nevoie de ajutor pentru a rămâne în picioare, casa în care s-a născut Vasile Alecsandri, cea mai veche clădire din urbe, împărtășește soarta altor case memoriale ale unor români celebri.

iganii Distrug Casa lui Vasile Alecsandri

Clădirea a fost cumpărată, în 2000, de un italian, care voia s-o dărâme dar, pentru că este inclusă pe lista monumentelor istorice categoria ”A” n-a putut face acest lucru, ducând locul, voit, spre moarte. Acum, casa ”Bardului de la Mircești” e acoperită de haine puse la uscat.

Vasile Alecsandri (1821-1890), cel mai mare poet român de până la Mihai Eminescu, a moștenit casa din Bacău de la tatăl său, vornicul Vasile, locuința – considerată a fi, astăzi, cea mai veche din urbe – făcând parte dintr-un ansamblu mai mare.

Data nașterii viitorului ”Bard de la Mircești” nu este cunoscută cu exactitate, dar 1821 este anul unanim acceptat, deși se vorbește și despre 1818 ori 1819. Alecsandri avea să afirme, în dese rânduri, că este născut acolo, făcând clar această precizare în 1856. Mai mult, arhitectul primăriei locale, Mihai Climescu, fixează drept proprietatea poetului imobilul dn zilele noastre. Aflată în vecinătatea Casei de Cultură, aproape de locul considerat a fi Kilometrul 0 al orașului, casa a intrat în mentalul colectiv drept ”Casa Vasile Alecsandri”, scrie a1.ro.

După 1948, a devenit grădiniță, dar autoritățile comuniste și-au dat seama de importanța clădirii, așa că la 1976, ”tovarășul arhitect Nistor propune trecerea sa pe lista Oficiului de Patrimoniu Cultural”.

Șase ani mai târziu, în 1982, Florica Urziceanu, fiica generalului Dragomir Badiu, ultimul proprietar al Casei, scrie către Oficiul Județean pentru Patrimoniul Cultural: ”Confirm că fosta mea locuință din Bacău, strada Alexandru cel Bun, nr.3, împreună cu grădina și curtea ce-o încojurau, pe o suprafață de circa 2500 m2, au aparținut pe timpuri poetului Vasile Alecsandri. În memoria marelui poet, tatăl meu, împreună cu dnul Veniamin Gheorghiu, în anul 1919-1920, a pus bazele primului așezământ de cultură din orașul Bacău: Casa de Sfat și Citire <>”.

Odată cu evenimentele din 1989, începe degradarea masivă a locului. Vreme de 10 ani, autoritățile locale anunță că vor achiziționa casa, spre a o transforma într-un centru cultural. În 2000, locul este vândut către firma ”Info-Terra”, societate condusă de către italianul Mario Maggi. Acesta nu este interesat de activitatea poetului ”Pastelurilor”, așa că intenționeză să dărâme întregul ansamblu și să construiască altceva acolo.

Locu-i bun, poziția ideală. Dar Casa e încadrată ca imobil de patrimoniu, Categoria A, și nu se poate demola. Ca și în alte cazuri faimoase – Moara lui ”Assan”, Casa ”Miclescu” ori fosta locație a Ziarului ”Adevărul” din București – italianul și-a propus să aducă clădirea la un stadiu în care nu se mai poate face nimic din ea. Așa că  în 2007, cere un milion de euro pentru a o ”retroceda” Statului Român. Apoi, anunță că i se pare o pacoste și vrea doar 250.000 de euro. Afirmă că atunci când a cumpărat-o, nu știa că este o clădire de patromoniu. Aduce tot felul de indivizi prin zonă, care încep să întindă, fix în fața Casei Memoriale ”Vasile Alecsandri”, rufele la uscat.

Toate geamurile sunt sparte, tâmplăria este furată în totalitate, se iau cărămizi pentru diferite construcții și dispar chiar și câțiva stâlpi de suținere. Apoi pune un anunț, mare, cu ”De Vânzare!”.

Pozele realizate aici în ultima perioadă, dor enorm. Niște oameni „de bine” sparg chiar și panoul pe care scria că acolo s-a născut cel mai mare poet al nostru de până la Eminescu și că vorbim despre o casă memorială cu o valoare istorică și culturală imensă. Zeci de personalități din oraș critică situația, mai mulți poeți și oameni de cultură merg să se fotografieze în fața imobilului, pentru a trage un semnal de alarmă, dar, degeaba. Imaginea care rămâne este a unei case bombardate în fața căreia, pe ”cumpănă”, odihnesc două perechi de chiloți, la uscat, și un trening mov.

CONCLUZIA

De peste un secol și jumătate, acești subdezvoltați adunați în șatre și ghetto-uri care alcătuiesc un neam parazitar și infracțional nu s-au putut adapta societății românești. Mai mult, ingrații manifestă dispreț chiar și pentru cei ce i-au susținut de-a lungul istoriei.  Cine crede că ei vor fi astăzi recunoscători românilor pentru orice este retardat.

Lectia e una simplă, trebuie să scăpam de ei.

Ori castrare chimică, ori programul “primul bilet dus spre India” pentru toate familiile țigănești din țară și confiscarea tuturor clădirilor construite de aceștia și averilor furate.

Conviețuirea cu țiganii nu mai e suportabilă.

22 comments

 1. Credeti ca tiganii chiar stiu cine “i-a sustinut de-a lungul istoriei” ??
  Țiganii sunt țigani! Și punctum! https://ioncoja.ro/tiganii-sunt-tigani-si-punctum/

  • Asa-i,dar Guvernul Veoricai-Dragnea e tot Guvern de tzigani si de puchcariabili ?O simpla OUG si totul ar intra in normal .Sau nu stiu ce inseamna NORMAL in viata unei societati ?
   Plangem mioritic ?

 2. pentru primele 10 familii de țiagani mă ofer să plătesc eu biletul de avion!

 3. în urmă cu câteva luni am asistat la un schimb de replici în care o țigangă i-a replicat unei românce: ”nu mai avem loc de voi nici în tramvai!”

 4. O conluzie foarte ciudata! Se denota numai ura, pura ura! Cand, defapt, unicul reponsabil este statul roman! Casa se darama pt CA statul este total incompetent! Si, si de altfel, tomate masurile luate in convitiurea si adaptarea interculturala a tiganilor e un total esec!

 5. Tiganii nu au aproape nicio vina in problema asta. Vina e a italianului care a lasat casa sa cadă din picioare si a statului roman care i-a vandut-o. Ca nu au respect pentru Alecsandri, ce sa ne mirăm? Nici altii cu pretenții nu stiu ce a scris si ce a facut Alecsandri.

 6. Haide băi, Latrina şi ActiveNews?!
  Deci.
  Orişicine o fo’ la şicoală ştie CĂ CAsa lui Alexandri este mai încoloşa, la Mirceşti, în Roman. Unde ESTE casa memorială.
  Despre casa asta.
  Primăria retrocedează casa, apropitarii o vând ‘talianului, ăsta, fiind de patrimoniu şi neputând-o demola, cazează nişte unii acolo, aşteptând să cată în mod naturel, dar romii ie divină CĂ CAde casa?!
  Dacă şi asta mai e presă…

  • Bai tzarane, mai abtine-te de la comentarii, ca nu stii despre ce vorbesti. Casa e a lui Alecsandri. Cu “cs” se scrie, incultule!

 7. Și pe mine m-au șocat concluziile, dar apoi, amintindu-mi tot felul de lucruri cu și despre țigani, mi-a trecut socul. Cu ochii mei am văzut la televizor, nu foarte demult, cum un țigan urla ca fac mulți copii ca să devina majoritari și să-și ia înapoi tara, pentru ca, zicea el, sa ne fie clar, România e tara lor. Asta cum o mai comentezi, Anca? Poate ne vor castra ei chimic și ne vor goni în lume atunci, ce zici de asta?

 8. Și totuși o soluție se poate găsi!. O firmă, un magazin, un sediu de poliție chiar și sediul unei primării putea să ocupe această construcție și azi nu arăta așa!

 9. Dupa parerea mea nimeni altul decat statul este principalul responsabil , nu vad ce treaba au tiganii cu degradarea acestui imobil. Insusi titlul acestui articol jignestste imaginea marelui poet, Vasile Alecsandri.

 10. Cred ca o biblioteca era binevenita in locul nasterii marelui Alessandri!Statul e de viña,dar si locuitorii localitatii,caci “omul sfinteste locul”!

 11. Bineînțeles că statul a trebuit sa ia sub aripa să acest monument istoric. Gard bun, reparată casa, curtea îngrijită…și ținuta că muzeu! Localitatea are primar, cum se poate să-și bată joc cineva de așa frumusețe istorică? De ce primarul a fost indiferent la așa acțiuni? Trebuia să anunțe organele oficiale, culturale…să ceară că în localitatea lui să nu se facă așa fărădelegi! E mare necaz indiferenta! Dar cu țiganii…o pacoste pe capul romanului! Din ei nu faci cetățeni cinstiți in vecii vecilor!

 12. Dă-l mă in m……i mA__ii că dacă era la el în Italia și făcea un roman așa ceva ne acuza pe toți că suntem distrugători de țară . Atâta jignire adusă marelui poet …. Drept dovadă că statul se ca_ca pe marii artiști când ies din uz ! Cum apare unul mai bun celălalt nu mai e bun . Nu mai zic că există păreri personale care consideră că a fost chiar cel mai bun . Cu țiganii e de înțeles , lipsa de educație și acceptul autorităților care sunt foarte tolerante încurajează astfel de infracționalități . Pun pariu că dacă se urca mâine și se c_ca pe statuia Libertății nu ii arestează nimeni . Atâta timp când indivizi că Băsescu le botează familiile și indivizi că Dragnea sunt păziți de ei că gărzi de corp . Locul nostru in societate va fi parazitar și neînsemnat . Mai era un nebun că Vadim care mai urla , acum culmea că a murit și ultimul strigat de disperare ! Fereasca-ne Doamne ! Căci urmează și mai multă umilință adusă poporului român !

 13. Alecsandru Streinu

  Nu mai dati vina pe tigani!Sunt multi “romani verzi” care habar nu au ca boierul Vasile Alecsandri a fost un sustinator al legii privind dezrobirea tiganilor!. Cred ca nici autoritatile locale din Bacau, membrii consiliilor locale, oamenii de cultura din municipiu, cetatenii din Bacau nu au stiut si nu stiu mare lucru despre Vasile Alecsandri, valoarea lui ca scriitor, poet si diplomat, politician roman! Nu cred ca autoritatile locale au stiut sau stiu ce inseamna un imobil (lucrare de arta) de patrimoniu, ce implicatii presupune detinerea unui asemenea imobil sau lucrare de arta! Si cred ca nici nu-i intereseaza!Pe ei ii intereseaza afacerile imobiliare! Cand s-a vandut acel imobil s-au eliberat unele documente din care ar fi trebuit sa se inteleaga interdictia demolarii cladirii si a faptului ca pe terenul adiacent nu se poate construi. Dar s-a mers pe principiul “merge si asa, vedem noi cu o rezolvam pe urma” , banu’ sa iasa! Va mai aduceti aminte cum in guvernul tehnocrat , “excelenta sa” dl senator Vlad Alexandrescu( USR-ist fost la Cultura) impreuna cu premierul Ciolos au incercat sa ne faca sa cumparam pe o suma mare in euro o statuie a lui Brancusi(aflata in colectie personala) care era in patrimoniu si nu putea fi scoasa din tara? Gigi Becali a aratat toata “manaria” planificata, i s-a cerut sa faca o oferta cat mai mare(10 milioane euro) pt ca statul roman reprezentat de “cinstitul” CIOLOS sa propuna cumpararea statuii! Numai ca Becali a fost un roman bun si a zis ca el nu face nici-o oferta, ca nu este nebun sa dea milioane de euro pe o “piatra” care nu poate fi scoasa din tara! Asa ca indiferent de partid “banu'” e pe primul loc, ce patrimoniu, au distrus tiganii cladirea cu rufele puse la uscat?!.

 14. Alecsandru Streinu

  Eu nu sunt tigan, nu sunt rasist si nici tampit! Cred ca saracia si lipsa de educatie duc la producerea unor fapte antisociale indiferent de etnie, rasa , religie, sex si varsta! Boierul (aici nu este vorba de poet) Vasile Alecsandri si alti boieri moldoveni au fost de acord cu dezrobirea tiganilor, era si “un trend” in Europa in acel timp! Dar nu au facut un lucru esential: nu s-au ocupat de integrarea lor in societate, sa-i stabileasca, sa le dea de lucru, sa se ocupe de educatia lor! I-au eliberat si gata, plecati, sunteti liberi, ei nici nu stiau unde sa se duca, cine va avea grija de ei! Pana la dezrobire boierul s-au manastirile(care aveau multi robi tigani) aveau grija de ei, le dadeau mancare,ii imbracau dar dupa dezrobire au fost liberi dar erau ai nimanui!. In povestirea lui Alecsandri despre eliberarea prietenului sau din copilarie ,tiganul Porojan, se arata o situatie cand la auzul faptului ca vor fi eliberati, tiganii spun ” si unde mergem boierule!?”. Statul roman a avut o mare obligatie de care nu s-a achitat atunci si nici mai tarziu. Asa cum actualul stat roman nu este interesat de integrarea in societate a celor care si-au executat pedepsele privative de libertate! Acum se cauta sa se rezolve “efectele” si nu “cauzele” faptelor antisociale ale celor eliberati! Daca ati sti cate carti de criminologie si de sociologie au fost si sunt scrise despre acest subiect(educarea si integrarea detinutilor), cate lucrari de doctorat fara finalitate au fost scrise( pt care se primesc bani de autorii lor), dar concret nu se face nimic pt punerea lor in practica!

  • E ca in ’90,s-a dat pamantul taranilor inapoi dar nu si utilajele.E ca si cum nimic nu ar fi primit.Acum au ramas fara el..
   De ce nu da tziganilor si educatie ? Ca sa ramana tot tzigani ? Fara educatie ,multi dintre cei care nu-s tzigani au devenit tzigani…
   Cine sa le dea ?Guvernul tarii daca exista ! Sau este Guvernul unei majoritato rezultata din minoritatea politica ce-i voteaza ? Aici est “buba ” !
   Expressis verbis ?

 15. Palosul lui Voda

  o sa se rezolve.
  internetul, televizorul si banii ii educa pe tgani fara interventia statului, deci toate ajutoarele sociale date aiurea sunt inutile pentru integrare. tot ce face statul pentru ei e sa-i incurajeze sa se inmulteasca iar asta e clar o politica stabilita de jidanii care ne conduc si care sunt rude de sange cu tiganii.
  In cativa ani tiganii vor fi aidoma jidanilor, semeti, isteti, bagareti, bogati iar tara o vor face prastie pentru americanii evrei care le-au dat lumina.
  Nu vedeti ca prostii de la tara nici nu mai cunosc tiganii si isi dau copiii sa se casatoreasca cu tigani…vina e doar a romanilor care nu merg la biserica, altfel ar fi invatat ca tiganii sunt dusmanii lor si ai lui Hristos (exceptiile sunt minuni) si ca neamul tiganilor e blestemat si nu se mantuieste ca si cel evreu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *