Home / Evenimente / Eveniment 19 Ianuarie – Slujbă Pentru Eroii Rezistenței Anticomuniste din Dobrogea

Eveniment 19 Ianuarie – Slujbă Pentru Eroii Rezistenței Anticomuniste din Dobrogea

Incorect Politic
Ianuarie 18, 2019

Via Buciumul:

Asociatia „Gogu Puiu si Haiducii Dobrogei”‎ anunță : sâmbătă, 19 ianuarie, ora 10, la Constanța, Arhiepiscopia Tomisului, str. Arhiepiscopiei nr.23, va fi oficiată o slujbă religioasă de înmormântare pentru eroii Rezistenței Anticomuniste din Dobrogea

Cele trei dictaturi – carlistă, antonesciană si comunistă – pe care România le-a cunoscut începând cu anul 1938, au lăsat în urma lor, pe tot cuprinsul țării, gropi comune, pline de osemintele celor ce au refuzat să se lepede de Hristos, să își lepede identitatea. Numai în Dobrogea numărul eroilor anticomuniști uciși și aruncați în gropi comune este de ordinul miilor.

Gogu Puiu, frații Nicolae si Dumitru Fudulea, Stere Hapa, Tomoșoiu Gheorghe, Gogu Alexandru, Ion Pițigoi, Ion Puiu, Cociu Puiu, sunt doar câțiva dintre liderii mișcării de rezistență anticomunistă dobrogeană care au fost executați și aruncați în gropi comune.

Conștiința ne îndeamnă să nu rămânem pasivi și să facem tot ceea ce lumește este posibil întru veșnica odihnă a sufletelor lor. 
Pentru prima dată în istoria post-decembristă a României, se va oficia serviciul religios de înmormântare pentru acești eroi cunoscuți și, cei mai mulți, necunoscuți. Unii dintre ei, poate, noi mucenici ai Neamului.

Slujba va fi oficiată de către Înaltpreasfințitul Teodosie Arhiepiscopul Tomisului și un sobor de preoți, sâmbătă, 19 ianuarie. De la ora 08.00 se va săvârși Dumnezeiasca Liturghie, iar de la ora 10.00, slujba de înmormântare.

În veci pomenirea lor!

Buciumul:

EROILOR NEȘTIUȚI AI DOBROGEI. Slujba înmormântării luptătorilor anticomuniști fără de mormânt

Comunicat de presă

La inițiativa urmașilor unor luptători în rezistența anticomunistă din Dobrogea, căzuți în lupte sau executați sumar de fosta Securitate, și ale căror morminte nici astăzi nu sunt cunoscute, sâmbătă 19 ianuarie 2018, la catedrala arhiepiscopală din Constanța, str. Arhiepiscopiei nr. 25, se va oficia o slujbă religioasă de înmormântare, după rânduiala Bisericii Ortodoxe. După slujba Sfintei Liturghii, care va începe la ora 8, va avea loc slujba înmormântării, începând cu ora 10.

Între ținuturile românești greu încercate în timpul opresiunii regimului ateo-comunist, Dobrogea a dat un număr mare de martiri. Rezistența armată anticomunistă din Dobrogea este apreciată de istorici ca una dintre cele mai ample din România, ca număr de participanți și forță combativă. Regimul comunist, prin brațul său înarmat – Securitatea, a implicat în reprimarea mișcării de rezistență un aparat de represiune colosal, în condițiile în care ținutul Dobrogei adăpostea cea mai mare parte a trupelor sovietice de ocupație, fiind totodată prima regiune în care se experimenta, încă din 1949, colectivizarea agriculturii.

Un mare număr de combatanți și membri ai rețelelor de sprijin al acestora aveau să facă sacrificiul suprem, căzând în luptă cu unitățile trupelor de securitate ori fiind capturați și executați sumar de comuniști. Numeroși luptători, arestați și condamnați de justiția comunistă la pedepse grele de detenție, au fost masacrați în secret de Securitate în cadrul acelor transporturi ale groazei, cunoscute drept „trenurile morții”. Rămășițele pământești ale acestora nu au fost niciodată restituite familiilor, pentru a fi înmormântate creștinește, iar locurile unde au fost îngropați rămân și astăzi necunoscute, în ciuda eforturilor făcute de urmași și de Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului din România pentru găsirea lor. În cazul unora dintre ei au existat chiar controverse în privința morții lor cu ocazia ciocnirilor armate, urmașii sperând o reîntoarcere a lor din ilegalitate.

Astăzi, la aproape șapte decenii de la lichidarea ultimelor rămășițe ale grupărilor de gherilă anticomunistă din Dobrogea, urmașii celor căzuți, împreună cu clerul Bisericii Ortodoxe Române, au luat inițiativa unei slujbe de înmormântare, prin care toți cei căzui în condiții terifiante în lupte, executați sumar ori decimați în închisori și aruncați în gropile comune, să primească rânduiala strămoșească a înmormâtării lor.

Până când Dumnezeu va rândui ca investigații viitoare să facă posibilă aflarea rămășițelor lor pământești, mormintele lor neștiute rămân presărate pe tot cuprinsul țării. Astfel, întreaga Românie devine un uriaș mormânt colectiv al martirilor care s-au sacrificat pentru libertatea și demnitatea ei, sanctuar pe care se cuvine să îl cinstim și să îl apărăm, la rândul nostru. Nu le cunoaștem mormântul, dar îi recunoaștem în colțul ierbii și florile câmpului, în freamătul pădurii și susurul apelor, în rodul grâului și viei cu care ne cuminecăm. Căci ei s-au risipit în firea întreagă, sfințind-o și făcându-ne părtași de permanenta comuniune cu ei.

Dumnezeu să îi odihnească, iar pe noi să ne facă vrednici de amintirea lor.

Asociația Gogu Puiu și Haiducii Dobrogei

 

One comment

  1. Glorie martirilor eroi! o/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *