Home / Educativ / Carte Legionară nou apărută: „O istorie a exilului Legionar”

Carte Legionară nou apărută: „O istorie a exilului Legionar”

Incorect Politic
Septembrie 10, 2020

O istorie a exilului Legionar”

Via Buciumul:

Celor interesați de istoria recentă și de lupta anticomunistă le semnalăm recenta apariție a cărții “O istorie a exilului legionar. Revista Țara și Exilul“, avându-l ca autor pe neobositul cercetător Sorin Olariu. Același care, în urmă cu patru ani, publica un amplu compendiu al centrelor de cultură și presă din exilului legionar.

Structurată în 2 volume, lucrarea sintetizează toate articolele apărute, timp de 28 de ani (1964-1992) în revista “Țara  si  exilul. Curier informativ al Mișcării Legionare”, prezentate, evident, într-o ordine cronologică a apariției acestui periodic. Cercetătorii, ca și publicul larg, găsesc aici o oglindă vie a ceea ce a însemnat secțiunea legionară a exilului anticomunist românesc de după 1945. Studiul este împărțit pe mai multe capitole, în funcție de domeniul articolelor apărute în revistă: documentare, editoriale, situația internaională, știri din țara subjugată sau din exil, personalități legionare, precum și literatura exilului.

Pe lângă migăloasa muncă de cercetare a tuturor numerelor revistei “Țara și exilul”, întinsă pe ani de zile, marele merit al autorului este și tenacitatea cu care, de trei decenii încoace, a investit timp și resurse financiare proprii necesare atâtor și atâtor deplasări în țările unde au trăit reprezentanți de seamă ai exilului legionar, colecționând fiecare număr identificat din publicațiile apărute într-o jumătate de veac de pribegie și culegând informații la prima mână despre tumultuoasa viață a exilului românesc.

Sorin Olariu, alături de Nae Roșca și Mircea Dimitriu, la Majadahonda (Spania), în preajma anului 2000.
Sorin Olariu, alături de Nae Roșca și Mircea Dimitriu, la Majadahonda (Spania), în preajma anului 2000.

Sorin Olariu este unul dintre primii tineri din România care, imediat după Revoluția din Decembrie 1989, a luat legătura cu căpeteniile exilului legionar din Occident, devenind un colaborator apropiat al unora dintre ei, precum Mircea Dimitriu din Germania (secretar general al Mișcării Legionare), Dumitru Crețu din Franța (președintele Consiliului Politic al ML din exil) ori Nicolae Roșca (secretarul Senatului ML din exterior).

Rugat să spună câteva vorbe despre noua sa lucrare, Sorin Olariu ne-a declarat:

“Aș vrea să dedic această realizare editorială tuturor celor care, au trăit și au murit departe, la sute și mii de kilometri distanță de patrie, luptând de acolo împotriva comunismului. Colecția integrală a revistei “Țara și exilul” am reconstituit-o de-a lungul a trei decenii, identificând fiecare număr, până la cele mai rare din ele. Din câte știu nici o bibliotecă din România sau din lume nu deține această colecție completă. Ea constituie o adevărată carte de istorie, literatură, politică și spiritualitate româneasca, fiind foarte puțin cunoscută după evenimentele din Decembrie 1989, ori după moartea lui Horia Sima, din 1993.

Numai munca de redactare a durat patru ani, iar cercetarea – din 1990 până în prezent, incluzând  deplasări în multe țări și studierea multor arhive ale “exilului amar” din Germania, Spania, Elveția, Canada, Serbia, Franța, Austria, Serbia și toată România. Multe relatari cuprinse în carte vor surprinde prin realismul lor, iar multe adevăruri vor deranja poate unele instituții sau vor pune într-o altă lumină personaje din țară și din exil, din acea perioadă, cărora li s-a fabricat o imagine surpadimensionată. Dar lupta pentru adevăr și considerația pe care o port multor legionari din exil, pe care am avut onoarea să îi cunosc, iar unii dintre ei m-au și  ajutat să scriu această parte de istorie a exilului anticomunist.”

Sorin Olariu, alături de Mircea Dimitriu, secretarul general al Mișcării Legionare

În carte sunt sintetizate și comentate articole aparținând colaboratorilor revistei din cele aproape trei decenii de apariție regulată, între care: Horia  Soma, Gheorghe Costea, Ana  Maria  Marin, Ion Halmaghi, Alexandru Silistreanu, Nicu Iancu Păltinișanu , Traian Popescu, Ilie Vlad Sturdza, Brustus Coste, Ovidiu Țârlea, Alexandru Șuga, Dan Boghiu, Chirila  Ciuntu.

Cele două volume ale cărții, cuprinzând în total 814 pagini, pot fi comandate la Tel./WhatsApp 0742329958, pe adresa de e-mail: olariu.sorin.nicolae@gmail.com sau pe Facebook: www.facebook.com/sorin.olariu.96 .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *