Home / Educativ / Căpitanul lui Mihai Viteazul comemorat la Cluj

Căpitanul lui Mihai Viteazul comemorat la Cluj

Incorect Politic
Ianuarie 6, 2021

Via ComunitateaIdentitară:

Baba Novac, căpitanul lui Mihai Viteazul, comemorat la Cluj-Napoca

 

În data de 5 Februarie 2021, militanții Comunității Identitare din Cluj-Napoca l-au comemorat pe eroul național Baba Novac, căpitan al lui Mihai Viteazul, haiduc și luptător de gherilă anti-otoman. Anul acesta s-au împlinit 420 de ani de la arderea sa pe rug de către nobilimea maghiară, în cetatea Clujului. Omagiul adus acestei personalități românești este unu important în prezent, în contextul invaziei planificate a Europei și a României cu imigranți și falși refugiați musulmani. În aceste vremuri, eroii noștri ce au luptat contra islamului, pentru apărarea creștinătății și a neamului românesc, rămân exemple și repere morale. A fost afișat un banner cu mesajul: ”Baba Novac, mâna dreaptă a viteazului”.

Baba Novac s-a născut în 1520 în satul Poreč din Serbia, dintr-o mamă româncă din familia Basarabilor (familie domnească din Țara Românească ce a dat atâția mari voievozi) și dintr-un tată sârb, pretendent într-o perioadă la tronul Serbiei. A urmat școala la Mănăstirea din Poreč. Vorbea română, sârbă, greacă și slavonă veche, iar de mic copil, a învăţat cum să mânuiască sabia în luptă pentru a-şi apăra credinţa ortodoxă în faţa invadatorilor otomani. Impozant ca statură, cu o forţă fizică ieşită din comun, luptând cu arma în mână pe câmpul de luptă și la bătrânețe, Baba Novac a intrat de tânăr în cetele de haiduci din Balcani pentru a fugi de sărăcie, după cum îl portretizează baladele populare. A fost haiduc în Serbia și Bosnia, intrând în slujba lui Mihai Viteazul  în timpul atacului armatei voievodului asupra garnizoanei turcești din Ada Kaleh și i-a rămas loial până la moarte.

„Pe blestematul munte România, Baba Novac a petrecut vreo 40 sau 50 de ani, către care adăugându-se alţi vreo 20 sau 30 din viaţa sa de la Poreci, rezultă că Baba Novac era octogenar, când victoriile lui Mihai Viteazul, au deşteptat speranţa în sufletul său, chemându-l din codrii Bosniei spre un alt câmp de luptă, într-o altă Românie”, scrie despre el istoricul Bogdan Petriceicu Hașdeu.  Haiducul a intrat în armata lui Mihai Viteazul în anul 1595, în anii bătrâneţii, înainte de celebra bătălie de la Călugăreni, impresionându-l pe domnitor chiar de la prima misiune, când în fruntea a 700 de haiduci i-au gonit de peste Dunăre, la Sofia, pe Paşa Hassan şi numeroasa sa armată. Baba Novac a atacat această oaste punându-l pe fugă pe Hasan și luând căruțele și caii, armele și toată comoara. După această victorie Baba Novac primește cinstea voievodului care îl are aproape de sine în toate luptele.

În armata voievodului Mihai, puternicul Baba Novac avea rangul de general alături de fraţii Preda şi Stroe Buzescu, banul Mihalcea, banul Manta şi banul Udrea. Astfel, îl găsim alături în bătălia din 18/28 octombrie 1599 la Șelimbăr, unde nemaiavând răbdare să aștepte tratativele începute între episcopul Malaspina, sol al cardinalului Andrei Bathory și Mihai, atacă prin surprindere, contribuind la victoria obținută de Mihai. A fost descris împăratului Rudolf al II-lea ca unul dintre cei mai apreciați ostași. În anul 1600, Baba Novac este trimis de Mihai în Banat, în părțile Lipovei, unde este victorios în mai multe lupte. Apoi îl însoțește în Moldova, unde Mihai îi încredințase urmărirea lui Ieremia Movilă. Baba Novac ocupă teritoriul Moldovei și instalează o garnizoană în orașul Iași. În tot timpul campaniei, rapoartele comisarilor împăratului Rudolf al II-lea ni-l arată pe Baba Novac ca pe unul dintre cei mai apreciați ostași. Urmează cucerirea teritoriului până la Camenița și Hotin. A luptat alături de Mihai Viteazul în lupta de la Mirăslău, apoi în 9-19 septembrie 1600 în fruntea unui detașament din apropiere de Ploiești, la Năieni, reușind să întârzie cu zece zile înaintarea polonezilor, luptă apoi la Sărata, Năieni, pe 20 octombrie la Bucov, pe Teleajen.

În timp ce se afla cu o solie la Cluj, Baba Novac a fost arestat de Dieta din Cluj (formată din aristocrația maghiară) și condamnat la moarte, fiind executat prin ardere pe rug, torturat și ucis de călăi țigani, la data de 

 

3 comments

 1. Boanghenii au dovedit inca odata ca le este frica, de romani, de trecutul lor glorios si luminos evidentiat irefutabil de documentul istoric.
  Orice comparatie cu romanii ii coboara pe cuceritorii asiatici tortionari si cruzi ca halca de cal de sub sea si mai mult pe treptele istoriei: niste navalitorii cruzi dar lasi si lipsiti de cultura, civilizatie si onoare.
  Daca s-ar fi mindrit cu ceea ce au facut in toata istoria lor de cacat, bozgorii nu ar fi smuls, ci ar fi poleit cu aur numele “unguri” de pe statuia marelui viteaz si patriot Baba Novac.

 2. Martiriul și mucenicia lui Baba Novac, dar mai ales modalitatea prin care torționarii UNGURI au ales-o ca să le curme viețile, arată că motivul real din spatele uciderii lui și a duhovnicului său a fost în fapt acuzația ascunsă de EREZIE. Ca și în cazul Ionei D’Arc – o mare sfântă războinică – catolicismul, rupt de Harul Lui Dumnezeu a ales să o ucidă deoarece acesta credea blasfemiile lor prin arderea pe RUG.
  Cunoșteam cu precizie povestea marelui Baba Novac (baba=grozav, novac=uriaș) dar nu am găsit nicăieri amănuntul important al uciderii duhovnicului lui ORTODOX.
  O să mai dureze un timp îndelungat până Biserica îl va declara sfânt deși am certitudinea că acesta este în fapt Sfânt al Lui Dumnezeu. La Ioana d’Arc și Ștefan cel Mare a durat doar 500 de ani.

 1. Pingback: - Ion Coja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *