Home / Evenimente / BUCUREȘTI 12 IANUARIE – Slujbă de Pomenire a Eroilor Ion Moța și Vasile Marin

BUCUREȘTI 12 IANUARIE – Slujbă de Pomenire a Eroilor Ion Moța și Vasile Marin

Incorect Politic
Ianuarie 11, 2019

Via Buciumul:

Sâmbătă 12 ianuarie, ora 9:30, la Biserica Sf. Ilie Gorgani din București, va avea loc o slujbă de pomenire în memoria martirilor creștinătății, Ion Moța și Vasile Marin, de la a căror jertfă se împlinesc 82 de ani pe 13 ianuarie, anunță Asociația „Gogu Puiu și Haiducii Dobrogei” și Fundația „Ion Gavrilă Ogoranu”

“Se trăgea cu mitraliera în obrazul lui Christos! Se clătina așezarea creștină a lumii! Puteam noi sta nepăsători? Nu e o mare binefacere sufletească pentru viața viitoare să fi căzut în apărarea lui Christos? […] Eu așa am înțeles datoria vieții mele. Am iubit pe Christos și am mers fericit la moarte pentru El!”, Testamentul lui Ion Moța.

Între 17 iulie 1936 și 1 aprilie 1939, Spania a fost scena războiului civil dintre forțele naționaliste ale generalului Francisco Franco și cele ateist-bolșevice. Se estimează un număr cuprins între 5000-7000 de clerici masacrați de către bolșevici și sute de biserici și mânăstiri incendiate sau demolate.

La 24 noiembrie 1936, o delegație formată din avocații Ionel Moța și Vasile Marin, prințul Alexandru Cantacuzino, generalul Gheorghe Cantacuzino, preotul Ion Dumitrescu Borșa, inginerul Gheorghe Clime, economistul Bănică Dobre și avocatul Neculai Totu, a primit acceptul din partea Căpitanului Corneliu Zelea Codreanu de a pleca, pentru o lună, să lupte pe frontul spaniol.

La 13 ianuarie 1937, Ionel Moța și Vasile Marin sunt uciși de obuzele “brigăzilor internaționaliste”, din care au făcut parte și tații lui Petre Roman și Vladimir Tismăneanu.

Singurii care au scris memorii de pe frontul spaniol-Alexandru Cantacuzino, Neculai Totu și Bănică Dobre, au fost uciși cu bestialitate, doi ani mai târziu în penitenciarul Râmnicu Sărat, în “noaptea cuțitelor lungi”, 21-22 septembrie 1939, când, din ordinul regelui Carol al doilea, au fost asasinați 252 de comandanți și membri marcanți ai Legiunii Arhanghelului Mihail.

Să le cinstim memoria și jertfa așa cum ne cere credința ortodoxă.

În veci pomenirea lor!

2 comments

  1. E o eroare pe prima pagina.

    Daca dau clic pe banner-ul “Esti nou pe site” — imi apare doar banner-ul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *