Home / Evenimente / Astăzi este LUMINAȚIA! Cinstește-ți Morții

Astăzi este LUMINAȚIA! Cinstește-ți Morții

Sterie Ciumetti
Incorect Politic
Noiembrie 1, 2018

Astăzi este LUMINAȚIA! Cinstește-ți Morții

Ziua Morților, Ziua tuturor Sfinților, Luminația sau Luminațiile, această zi de 1 noiembrie este ziua în care se pomenesc morții.

Îndreptați-vă așadar gândurile cu pioșenie către cei dragi care au trecut granița morții. Mergeți la cimitire, curățați mormintele și aprindeți lumânări în amintirea celor care cândva v-au însoțit pe drumul vieții.

În noaptea de 1 noiembrie, fiecare mormânt devine un mic altar al luminii. Mii şi mii de  lumânări sunt aprinse în memoria celor trecuţi în eternitate. Se spune că de Ziua Mortilor porţile Tărâmului de Dincolo se deschid iar morţii vin să-i viziteze pe cei vii. învelite în lumina tremurândă a candelelor, crucile par nişte porţi spre lumea de dincolo. O sărbătoare care semnifică un  refuz al uitării.

Astăzi este LUMINAȚIA! Cinstește-ți Morții

În Evul Mediu, pe 1 Noiembrie, după Sfânta Liturghie dedicată Zilei tuturor Sfinţilor, oamenii îşi petreceau după-amiaza în cimitire rugându-se pentru sufletele răposaţilor. Aşa se explică originea consacrării primei zile din Brumar drept zi de pomenire a morţilor.

Ziua Mortilor sau Luminaţia se înscrie în rândul sărbătorilor din vechiul cult al morţilor. Luminaţia este celebrată şi de preoţii ortodocşi care, la cererea familiilor, vin la cimitir pentru a oficia slujbe de pomenire pentru sufletul  morţilor.

Oamenii dau în această zi şi de pomană în memoria morţilor. În unele zone din Ardeal se duc la cimitir dulciuri sau alte produse de patiserie şi se dau copiilor.

Potrivit legendelor populare, în noaptea de 1 noiembrie, porţile Tărâmului de Dincolo se deschid, iar cei decedaţi vin să îi viziteze pe cei vii.

Aceasta este sărbătoarea românească a morților, nu Halloween-ul degenerat și comercial care se impune printre ignoranți.

Mergi la cimitir.

Cinstește-ți morții.

Dumnezeu să-i odihnească!

Astăzi este LUMINAȚIA! Cinstește-ți Morții

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *