Home / Actualitate / Antiromânism la IAȘI! Cenaclul Flacăra refuzat pentru “naționalism” însă e promovat un “artist” care stigmatizează eroii poporului român

Antiromânism la IAȘI! Cenaclul Flacăra refuzat pentru “naționalism” însă e promovat un “artist” care stigmatizează eroii poporului român

Incorect Politic
Mai 28, 2023

Antiromânism la IAȘI! Cenaclul Flacăra refuzat pentru “naționalism” însă e promovat un “artist” care stigmatizează eroii poporului român

Știrea inițială:

Via Glasul:

Sâmbătă, pe 20 mai 2023, la Iași ar fi trebuit să aibă loc Cenaclul Flacăra, cenzurat la Iași. Motivul pentru care nu a mai avut loc evenimentul cultural: „Ni se reproșează că mizăm prea mult pe latura naționalistă!“ (n.r. vezi Cenaclul Flacăra, cenzurat la Iași. Motivul: „Ni se reproșează că mizăm prea mult pe latura naționalistă!“). Cam așa stau lucrurile acum în Târgul Ieșilor, acolo unde cândva Mihai Eminescu împreună cu Ion Creangă promovau un curent cultural patriotic care avea să fie sămânța care a dus la înfăptuirea României Mari.

În vreme ce la manifestările culturale ale Cenaclului Flacăra primarul Iașului, Mihai Chirica, demonstrează o alergie puternică, în schimb importă de la Cluj bolovanii unui artist care stigmatizează eroii din istoria României și îi vrea “descălecați” de pe statuile ecvestre:

“Statuia ecvestră rămâne un topos etern, chiar dacă eroii zilelor noastre călăresc mai rar, de data aceasta până și calul s-a săturat”, este părerea artistului care a răsturnat tone de bolovani de piatră în centrul Iașului

O doamnă care nu-i savurează deloc opera ne-a trimis un email în care îi creionează un portret nu tocmai plăcut:

“In 2017 el a pregătit la Berlin o statuie cu cal care coboară de pe soclul opera manifest contra Eroilor Romaniei ce trebuie sa coboare de pe soclu. Cristian Rusu a făcut schițe cu ciori și vulturi pe socluri ce ne au devorat eroii.Eliminarea statuilor românești din Transilvania e plănuită de mult. Printre altele, am ramas profund indurerata de emisiunea Metropolis Cluj difuzata pe Arte tv in mai 2017. De necrezut, un artist plastic, scenograf roman stigmatizeaza eroii romani!!Pe site-ul Arte tv se mai gasea textul.

Stimati români, documentarele istorice prezentate in străinătate ignora România si se evită menționarea vitejiei românilor. Iar Cristian Rusu vrea să dispară și statuiele românești! Stiati ce inseamna sculptura calul lui Cristian Rusu? Este un anti-monument contra statuilor romanesti!!!De ce ati prezentat anti-monumente contra lui Mihai Viteazu si Avram Iancu?”

Într-adevăr am constatat și noi puternice legături între acest artist și Budapesta, precum și niște concepții profund antiromânești. Acest Cristian Rusu consideră “legitim” doar trecutul unguresc al Transilvaniei peste care Ceaușescu ar fi înscenat un trecut românesc, concepții atât de antinaționale, de antiromânești, încât te înfiori!

Ei bine, iată că domnul Chirica nu doar că se întreține cu elita care militează pentru regionalizarea și federalizarea României (n.r. Ilie Bolojan, Emil Boc, Mircea Hava, Gheorge Falcă, Klaus Iohannis, Eduard Hellvig & comp.) și implicit la ruperea teritorială a Transilvaniei din trupul României (n.r. vezi Oamenii președintelui și Grupul de la Cluj dau semnalul destrămării teritoriale a României?), ci trece la fapte și finanțează și “arta” antiromânească, finanțând generos manifestările și propaganda antiromânească?

 

***

 

Replica Dianei Șoșoacă:

            

                            ÎNTREBARE

Adresată:    

Domnului Mihai Busuioc

Curtea de Conturi a României

Domnului Mihai Chirica

Primăria Iași

Domnului Costel Alexe

Consiliul Județean Iași

Domnului Petru Bogdan Cojocaru

Prefectura Iași

                                          

De către:  Senator Diana IOVANOVICI-ŞOŞOACĂ

Circumscripţia electorală: nr.24 IAŞI

Grupul parlamentar: Neafiliat

Ședința Senatului din data de: 24.05.2023

Obiectul întrebării: Antiromânism la Iași

 

    Stimați Domni,

 

Sâmbătă, pe 20 mai 2023 ar fi trebuit să aibă loc Cenaclul Flacăra, cenzurat la Iași. Motivul pentru care nu a mai avut loc evenimentul cultural: „Ni se reproșează că mizăm prea mult pe latura naționalistă!“                  

Reamintim că anul trecut, Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului din România (IICCMER), instituție care a fost condusă de Andrei Muraru, fratele lui Alexandru Muraru, originari din Iași, a găsit de cuviință să critice inițiativa organizării private a unui „Cenaclu Flacăra”, în memoria poetului Adrian Păunescu.

Atunci, IICCMER a anunțat, prin intermediul unui comunicat de presă, „surprinderea și indignarea în legătură cu anunțul organizării unui eveniment cultural cu denumirea de „Cenaclul Flacăra””, iar pe Adrian Păunescu l-a numit „poet de curte” al regimului Ceaușescu.

În vreme ce la manifestările culturale ale Cenaclului Flacăra primarul Iașului, Mihai Chirica, demonstrează o alergie puternică, în schimb importă de la Cluj bolovanii unui artist care stigmatizează eroii din istoria României și îi vrea “descălecați” de pe statuile ecvestre:

“Statuia ecvestră rămâne un topos etern, chiar dacă eroii zilelor noastre călăresc mai rar, de data aceasta până și calul s-a săturat”, este părerea artistului care a răsturnat tone de bolovani de piatră în centrul Iașului.

În anul 2017 dl Rusu a pregătit la Berlin o statuie cu un cal care coboară de pe soclu, operă manifest contra Eroilor României ce trebuie să coboare de pe soclu. Cristian Rusu a făcut schițe cu ciori și vulturi pe socluri ce ne-au devorat eroii. Eliminarea statuilor românești din Transilvania e plănuită de mult. De necrezut, un artist plastic, scenograf român stigmatizează eroii români!

Cum este posibil să vă bateți joc de central Iașului? Să distrugeți Piața Unirii cu niște bolovani pentru care ați aruncat peste 1,2 milioane lei, în timp ce copiii nu au locuri de joacă special amenajate și muzee interactive? Piața Unirii este ocupată de monstruoasa expoziție de bolovani, încercuită de garduri ale jandarmeriei, interzicând accesul efectiv în locul istoric unde statuia lui Alexandru Ioan Cuza aduce aminte că au existat vremuri când existau valori.

Așa-zisul labirint de bolovani, nu reprezintă decât labirintul de acțiuni antiromânești la care supuneți ieșenii de ani de zile și noianul de șpăgi și cumetrii în care plutește administrația ieșeană.

Care este motivul pentru care ați interzis Cenaclul Flacăra, în timp ce acordați prioritate marșurilor promiscuității ale comunității lgbt, în una din cele mai credincioase zone și mai animate de spiritul profund românesc? Cine și-a permis să respingă acest Cenaclu și care a fost motivul?

Câți bani s-au cheltuit pentru monstruoasa expoziție de bolovani din Piața Unirii din Iași și cine v-a dat acordul să cheltuiți această sumă pe un asemenea act de incultură? (ne cerem scuze că nu ne putem coborî la nivelul de înțelegere al unui artist modern. Noi încă nu ne-am dat jos de pe cal și încă mai avem socluri pentru domnitorii noștri!).

Vă solicit să îmi comunicați toate actele ce stau la baza autorizării acestei expoziții de bolovani.

Solicit Curții de Conturi a României să  dispună un control la Primăria Iași, Consiliul Local și Prefectura Iași, având în vedere cheltuirea banului public fără pic de respect față de ieșeni și acuzațiile venite continuu din partea ieșenilor cu privire la devalizarea avutului public.

Vă mulțumesc!

Solicit răspuns scris și oral.

Senator Partidul S.O.S. România

 Diana IOVANOVICI-ŞOŞOACĂ

2 comments

  1. Bolovanii sunt acolo pentru a ingreuna o demonstatie…este o perversitate. Este si o veste buna: Le este frica de noi!! Bolovanii pot fi folositi ca zid de aparare dar si ca proiectil.

  2. Moldovenii sunt luati de prosti!!! Si-au batut joc de ei! I-au facut “bolovani”! Este si amuzant dar este si trist! Daca i-ar duce capul, ar iesi cu miile si intr-o ora ar curata piata! Pana la urma ei sunt stapani pe orasul lor!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *