Home / Actualitate / Anomalia Pensiilor Speciale

Anomalia Pensiilor Speciale

Incorect Politic
Aprilie 22, 2019

via CursDeGuvernare:

Anomaliile grave ale privilegiilor acordate politic: cum au ajuns femeile de serviciu să aibă pensii speciale, de două ori mai mari decât medicii. Cele mai speciale pensii speciale

Aberațiile au forme concrete, așa cum vom dovedi mai jos:

Există ceva mai special decât o pensie specială? Da: de exemplu două pensii speciale. Sau cumulul de pensii speciale.

Care e diferența dintre un șofer la Parlament și unul de pe o ambulanță, uzat de program și ritmul de lucru? Primul a ajuns să primească pensie specială.

Haosul provocat de inechitatea brutală din sistemul de pensii e atât de mare, încât numai resetarea acestui sistem nedrept mai poate fi eficientă. cursdeguvernare.ro prezintă azi câteva exemple, în speranța că autoritățile vor găsi soluția de bun simț.

În anul 2015, PSD – ALDE a declanșat vasta operațiune de reintroducere a pensiilor speciale. Acestea nu au fost însă resuscitate pe vechiul model, cel de până în 2010, când le-a desființat Emil Boc, ci într-o formă „evoluată”, care a produs un sistem aberant și unic pe mapamond.

Teoretic, pensiile speciale sunt acordate celor care cu ocupații deosebite în societate. Practic, însă, inovațiile legislative din anul 2015 și reluate în acest an au împins lucrurile într-o zonă bizară: până și șoferii și femeile de serviciu de la Parlament sunt beneficiari ai pensiilor speciale de serviciu.

Aberația legislativă care i-a făcut pe șoferii și femeile de serviciu de la Parlament pensionari speciali.

Printre alte acte modificate în momentul reintroducerii pensiilor speciale s-a numărat și Legea nr. 7/2006 privind statutul funcționarului public parlamentar, care îi viza pe consilierii și experții din cabinetele aleșilor. Alineatul 5 de la Art. 93 conține însă o prevedere care depășește mulțimea celor cu statut de funcționar public parlamentar:

„De prevederile art. 41, art. 43 și ale art. 73-75 (referitoare la pensiile funcționarilor publici parlamentari – n. red.) beneficiază și personalul prevăzut la art. 5 alin. (4).”

Personalul de la alin 4, art. 5, , care nu are statut de funcționari publici parlamentari, însă beneficiază de astfel de pensii speciale, sunt, conform legii de mai sus:

„personalul din structurile Parlamentului care desfășoară activități administrative, de gospodărire, investiții, întreținere-reparații și de deservire, pentru care încadrarea în muncă se face prin contract individual de muncă, potrivit Codului muncii.”

Așa se face că toți angajații din Casa Poporului au dobândit statut de cetățean special și beneficiază de condiții de pensionare similare celor primite de magistrați:

pensie reprezentând 80% din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni de activitate (sau 12 luni anterioară împlinirii vârstei de pensionare, fiindcă ei pot rămâne în funcție, spune legea, încasând de la stat atât salariul, cât și pensia specială).

Asta înseamnă că intră în baza de calcul salariul brut, inclusiv sporurile, indemnizația de conducere și salariul de merit etc.

Prevederile sunt, însă, chiar mai avantajoase decât în cazul magistraților: și magistrații și angajații Parlamentului se pot pensiona la 60 de ani, însă în cazul judecătorilor și procurorilor este nevoie de o vechime în magistratură de cel puțin 20 de ani. Pentru consilierii de la birourile parlamentare și celelalte categorii privilegiate de aici – ghizii care însoțesc turiștii de la Casa Poporului, șoferii etc., vechimea necesară în funcțiile respective este de numai 14 ani pentru a primi pensia specială.

Mai mult, pot încasa pensia specială, la împlinirea a 60 de ani și dacă au o cotizat la fondul de pensii 30 de ani, nu 35 ca oamenii obișnuiți) și cei care au lucrat doar patru ani la Casa Poporului – doar că li se scade câte 1% din pensie pentru fiecare an lipsă până la vechimea normală de 14 ani ca șofer, de exemplu, al instituției.

Pentru fiecare an ce depășește vechimea de 14 ani în Parlament, se procedează invers – se adaugă la cuantumul pensiei câte 1% din baza de calcul.

Anomalia legislativă a fost semnalată inițial de către INACO. Fără succes, însă.

Exemple concrete. Amploarea fenomenului și consecințele

În afara celor 465 de aleși, în Parlamentul României lucrează alte aproximativ aproape 2.500 de persoane, cu statut de angajați sau personal contractual.

Deși nu au toți statut de funcționar public parlamentar (adică nu sunt experți, referenți, consilieri parlamentari etc.), toți beneficiază de pensiile speciale acordate în baza articolului de mai sus. Chiar dacă sunt șoferi, femei de serviciu, bibliotecari la una dintre cele trei biblioteci din Casa Poporului, sau ghizi la Centrul Național de Conferințe.

Pe rolul instanțelor se află o mulțime de dosare în care acești pensionari cer acordarea tuturor majorărilor cuvenite la pensie conform noii legislații, în multe din cazuri solicitările fiind deja soluționate favorabil.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *