Home / Educativ / Ana Gavrilă-Săbăduș: „Prezentă!” la 100 de ani de la naștere

Ana Gavrilă-Săbăduș: „Prezentă!” la 100 de ani de la naștere

Incorect Politic
Decembrie 11, 2021

Ana Gavrilă-Săbăduș: „Prezentă!” la 100 de ani de la naștere

Via Buciumul:

 

Născută pe 10 decembrie 1921 în localitatea Drîmbar (jud. Alba), a fost înfiată de o mătuşă satul Galtiu, fiind crescută sub influenţa a doi oameni de înaltă ținută spirituală: preotul greco-catolic Iosif Pop (viitorul protopop din Târgu-Mureş) şi profesorul Vasile Hanu. În 1944 s-a căsătorit cu studentul medicinist Petru Săbăduş. Asupra tinerei familii aveau să se abată însă norii negri ce năpădeau zările întregii țări. Ana și-a asumat lupta pe care soțul său și camarazii săi o îmbrățișaseră în Rezistența anticomunistă, susținându-l și după retragerea în munți. În toamna anului 1948, partizanii au hotărât ca un grup din care făcea parte și Petru Săbăduş să treacă graniţa în Iugoslavia, pentru a ajunge în Occident. Capturați la frontieră, aveau să fie condamnați în 1949, pierzându-și urma în temnițele regimului comunist. În 1952, Ana Săbăduş avea să afle că soţul ei fusese ucis în bătaie de directorul închisorii Gherla, pentru că dăduse ajutor medical unui deținut torturat și lăsat să moară fără îngrijire.  Rămasă văduvă, cu doi copii mici, fără locuință și fără slujbă (era interzis de lege să fie angajată soția unui „dușman al poporului)”, hărţuită de Securitate, a reușit cu greu să-și încropescă un adăpost şi să cumpere un cal, cu care ani la rând și-a câștigat pâinea amară din cărăușie.

În 1955 avea să se refugieze la Galtiu Ion Gavrilă, fostul camarad şi coleg de liceu al soţului ei, rămas singur după nimicirea grupului de luptători din Făgăraș și hăituit de Securitate. Ana Săbăduș a hotărât să-l țină ascuns, deși știa că este condamnat la moarte în contumacie și că risca și ea, conform legii de atunci, condamnarea la moarte dacă el ar fi fost descoperit. Mai târziu avea să mărturisească faptul că a fost încredințată că Dumnezeu l-a trimis la ea și că ea trebuie să facă voia Lui. Ulterior, se va căsători cu el. Un preot greco-catolic avea să să îi cunune în secret. Iar ea a rămas credincioasă lui și luptei pe care o asumase.

Avea 85 de ani când eroul luptei anticomuniste, Ion Gavrilă Ogoranu a trecut la Domnul, în 2006, în urma unui cancer galopant. L-a urmat în scurtă vreme, parcă vrând să-i fie la fel de credincioasă precum îi fusese în chinuita lor viață pământească.

Astăzi, doi brazi frumoși cresc, înfrățiți, pe mormintele în care își odihnesc truditele oseminte și de unde se vor ridica la Învierea morților, la trâmbița Arhanghelului, pentru a se înfățișa la Judecata de Apoi. Până atunci, să le odihnească Dumnezeu sufletele în pacea și lumina Sa cea neînserată. Iar noi să luăm aminte că nu avem voie a lăsa să se stingă candela amintirii lor în acest neam aflat la răspântia tuturor răutăților, atâta timp cât vom mai face umbă pământului!

Coriolan Baciu
Florin Dobrescu
Fundația Ion Gavrilă Ogoranu
10 decembrie 2021

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *