Home / Educativ / Zalmoxis – Zeul Daciei

Zalmoxis – Zeul Daciei

Incorect Politic
Octombrie 4, 2022

Zalmoxis- Zeul Daciei

Via Romanian Tradition:

Se spune că zeul suprem al dacilor era Zalmoxis. Însă ce reprezintă el și pentru ce era contemplat? E doar un ”simulacru” a lui Pitagora, Zarathustra, doar un sclav care prin înțelepciunea sa a devenit regele sacerdot al dacilor cum spunea Herodot, sau este ceva mai mult? De bun început trebuie să renunțăm la basmele elenilor că Zalmoxis era ”robul lui Pitagora”, asta fiind un evhemerism, adică o ipoteză care dă zeului origine pur omenească. Este infantil nu numai din punctul de vedere al oamenilor religioși, ci și pentru istorici ai religiilor care demult au renunțat la așa ipoteze. Ele nu se confirmă din punctul de vedere arheologic și istoric. De exemplu Zeus nu putea fi doar regele Cretei, fiindcă cultul lui este anterior cuceririi Greciei de către arienii-eleni. Chiar și istoricul profan ca Pârvan o califică în Getica sa de ”naivitate raționalistă a grecilor”.

Zeul Transcendent

Zalmoxis este zeul suprem al dacilor. Este identificat cu Gebeleizis (zeul-tunător) fiindcă e un zeu celest, uranian, Cerul simbolizând întotdeauna la popoarele arhaice transcendența. Pentru a-l contempla, dacul trage săgeți în nori. Zeul este adorat în Munții Înalți, ”o pură tradiție uraniană”. Reprezentantul lui- Marele Preot- locuia în Munți și de acolo a condus țara dacilor. Putem vorbi de un monoteism precreștinNu, deoarece zeul dacilor nu era unicul în panteonul vechi, cultul dacilor fiind o religie cosmică după Eliade. Calendarul dacilor din Sarmizegetuza era solar, legat de ritmurile ale Naturii care erau sacre (!). Zalmoxis este deus otiosus, zeul care la un moment dat a dispărut a plecat, a renunțat la putere în favoarea fiului său care era Sabazios- tunătorul identificat cu Jupiter, Zeus. Însă asta se întâmplă nu ca în mitul grecesc, unde Cronus, tatăl lui Zeus este învins și exilat în Tartar. În mitul românesc e identificat cu Dumnezeu și cerul sub numele de Căli-Man, Carai-Man (de la lat. Caelus Manus- zeul-Cerul), Domnul Cer, munții sacri din România purtându-i denumirea. Cel mai important dintre Călimani este denumit și ”tronul lui Dumnezeu”. În mitul românesc Cerul [Zalmoxis] se depărtează de Lumea materială după un păcat al omenirii, mit universal cu care începe involuția omenirii. Pârvan accentuează, că dacii făceu sacrificii omenești pentru Zalmoxis aruncând omul pe țepe, deși era o jertfă ”aeriană”. Cum la celți jertfa omenească era adusă în specificul zeului, așa și la daci jertfa era aruncată în aer, deși se ducea la zeul celest, cerul fiind doar o ierofanie, unul din simbolurile lui Zalmoxis.

Mai sus am menționat că Zalmoxis ocupă același loc ca Cronus. Mai mult: Zalmoxis este zeul Saturnian, el este identificat cu Cronus . Istoricul Mnaseas din Patre ne spune că geții îl adoră pe Saturn pe care-l numesc Zalmoxis (Fragm. hist. gr III, 153), și Diogen Laerțiu (1, VIII): ”Geții îl numesc pe Saturn Zalmoxis”. Și Hesychius: Zalmoxis ho Cronus . Dacă se elimină din teonimul Zalmoxis sufixul grec ”ix”, rămâne Zal-Mos – Zeul-Moș, adică Zeul-Bătrân, care nu e altul decât Saturnus Senex. Saturn/Cronus deschide oamenilor agricultura. În mitologia română există personajul cu numele Vechiul Novac- o figură din miturile și obiceiurile de Anul Nou (vă amintim că Saturn este tot legat strâns de Anul Nou, avem în vedere Saturnalii). Vechiul Novac tot ară pământul, iar în rezultatul aratului apare Brazda lui Novac, adică valurile lui Traian. Zalmoxis este zeul epocii de aur la daci, ca și cum la italienii Saturn a domnit cândva peste Italia, așa și Zalmoxis a domnit peste Dacia.

Alt simbol lui Zalmoxis ar fi culoarea Neagră. Funcția sa saturniană este legată de această culoare, dacii erau numiți ”negri” de către poeții latini și greci. Simbolistica legată de culoarea neagră deodată ne referă la așa numitul ”Haosul Grecesc”, care precedă lumii Cosmice, care este înconjorul ei și este izvorul din care zeii preiau putere.

Zalmoxis- Negură Primordială?

Vom începe de departe. Ținem minte că Zalmoxis în ipostaza sa umană e un înțelept cu ajutorul căruia dacii află despre ”nemurirea sufletului”. După moarte dacii nimeresc în Regatul lui Zalmoxis- Țară Dincolo de Negură, cum am numi-o – în care vor trăi veșnic, alți istorici însă vorbesc de o renaștere după ce sufletul se va afla o perioadă acolo. Ca atare acest fapt este foarte important în cultul zalmoxian.

Zalmoxis nu e altul decât acela care dă dacilor știința a misteriilor și a nemuririi. Misteriile zalmoxiene au ca scopul eliberarea sufletului, o așa numită reîntoarcere la lumea ideilor din Peștera materială după Platon. Zalmoxis în ipostaza sa umană e doar o ierofanie care se manifestă în viața materială pentru a revela dacilor știința a nemuririi. Misterele zalmoxiene inițiază dacul, și eliberându-se încă fiind în viață, dacul se reunește cu zeul, precum preotul Deceneu a devenit manifestarea lui Zalmoxis cândva (Strabon). Și nu, Zalmoxis nu poate fi doar un profet ca ”Zarathustra”, fiindcă Zarathustra nu e zeul suprem identificat cu Cronus. Nici nu e un profet monoteist cum am zis mai înainte. Zalmoxis de asemenea nu e un zeu htonic, iar peștera în care el dispare pentru 4 ani pentru lumea arhaică însemna Întregul Univers, cum a arătat Mircea Eliade. Specificul lui Zalmoxis, anume că este zeul celest după Eliade, transcendent, că e zeul moș, că dacă e identificat cu Cronus înseamnă că este tatăl zeilor și a Cosmosului, însă îl precedă, că este ”Zeul suprem dacic fiind fără nume, fără calificare” (Strabon), simbolistica lui care e legată de culoarea neagră, țara lui care se află departe, dincolo de negură ne face să presupunem că sub numele lui Zalmoxis este întregul Haosul grecesc, Brahma Nirguna- cel zeu, care este dincolo de toate descrierile și conceptualizările. El pătrunde veșnic totul, peste tot în univers și în tot ce este dincolo de el.

Surse:

Tudor Pamfile- Cerul și podoabele lui

Mircea Eliade- Zamolxis, The Wanishing God

Vasile Lovinescu- Dacia Hiperboreană

Strabon- Geografia

Herodot- Istoria

One comment

  1. E posibil ca Zamolxe sa fie unul din ingerii desemnati de Dumnezeu popoarelor si anume in cazul de fata cel dac, in timp ce Dumnezeu si-a alcatuit propriul popor cel evreu, din care s-a nascut Mantuitorul Isus Christos. Dupa rastignire poporul ales si-a indeplinit menirea si atat. Poporul evreu nu mai exista in realitate de atunci fiind integrat in popoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *