Home / Actualitate / Românii plătesc facturi uriașe pentru energie electrică – Băieții Deștepți o tranzacționează gratuit pe bursă

Românii plătesc facturi uriașe pentru energie electrică – Băieții Deștepți o tranzacționează gratuit pe bursă

Incorect Politic
Aprilie 14, 2024

Românii plătesc facturi uriașe pentru energie electrică - Băieții Deștepți o tranzacționează gratuit pe bursă

Românii plătesc facturi uriașe pentru energie electrică – Băieții Deștepți o tranzacționează gratuit pe bursă

Via Nationalisti:

Situația aparent paradoxală pe piața energiei electrice. Românii continuă să plătească facturi uriașe cu toate că, în anumite momente, energia s-a tranzacționat cu preț zero.

S-a ajuns în acestă situație pentru că s-a produs mai mult decât este nevoie, iar capacitatea de stocare a României este insuficientă.

Specialiștii spun că nu este un semn bun și că în niciun caz nu vom plăti facturi mai mici. În plus, este semnalul clar că România trebuie să investească în capacități de stocare. În ultimele zile, românii au consumat mai puțină energie electrică decât s-a produs.

Au fost momente în care producătorii nu au avut altă soluție decât să ofere energie gratuit sau chiar să-i plătească pe furnizori să le preia supraproducția.

Prețurile negative la energie nu înseamnă însă și facturi mici pentru consumatori. Ei plătesc oricum transportul electricității, mentenanța rețelei, plus alte taxe și accize.

România va ajunge până în 2030 la o capacitate de stocare a energiei electrice în baterii de 4 GW şi de peste 11 GW până în 2050, însă adoptarea timpurie ar putea necesita sprijin prin politici şi un anumit nivel de finanţare prin granturi, conform Raportului de Ţară privind Clima şi Dezvoltarea pentru România al Grupului Banca Mondială.

4 comments

 1. Proiectul comunist de la Tarnita este un exemplu de “capacitate de stocare”…In orice caz parerea mea este ca productia si distributia de energie trebuie re-nationalizata.

 2. SPIRIDON SPIRIDON

  România – noua țeapă energetică.

  Am investit sume imense în așa-zise surse regenerabile. În afara faptului că aproape întreg parcul fotovoltaic și eolian de la noi a fost subvenționat cu bani de la Buget, că ești obligat să le preiei energia în defavoarea celorlalți, mai ai și costuri cu certificatele care, în sine, sunt o altă formă de subvenționare a acestei energii păguboase. Partea și mai frumoasă însă vine abia acum.

  În România, începerea vremii calde înseamnă vârfuri de producție pe segmentul solar. Doar că subvențiile aberante au făcut în așa fel încât să avem supraproducție de energie fix atunci când nu prea se consumă, adică ziua. Producătorii sunt disperați să vândă pentru a-și încasa banii pe certificate. Și, de aceea, introduc distorsiuni în piață, scăzând prețurile. Cât scad prețurile? Dacă vă spun că ieri au ajuns la -57 EUR/MWh ce ziceți? Ați înțeles, bănuiesc: producătorii de energie verde îi plătesc pe utilizatorii finali să consume acea energie pentru că altfel pierd banii de certificate. Doar că, fiind o cerere anemică la intern – doar ne-am distrus industria, păstoriți fiind de UE – suntem nevoiți să exportăm excesul la frații bulgari sau unguri. Care astfel, ca efect al prostiei românești, ajung să fie plătiți pentru că iau curent de la noi. Și uite-așa funcționează pokerul pe buzunarul prostului, adică al românului: bulgarul e plătit să consume din energia noastră, pentru ca producătorul să-și ia cerificatele energetice de la statul român, adică de la noi.

  Și uite-așa a venit momentul să tragem linie: cu toate că în România a ajuns să se tranzacționeze la bursă cea mai ieftină energie din Europa, consumatorii români plătesc cel mai mare preț la energie din Europa pentru ca statul să-și permită plata certificatelor verzi și a profiturilor băieților deștepți. Sănătoși să fim că de proști suntem atât de rău încât nu ne întrece nimeni nici dacă vrea!

 3. @parere comentariile privind “stocarea energiei electrice” sint de domeniul aberantului:”civilizatia” asa cum o stim se va incheia curind,nu se va mai produce nici consuma energie electrica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *