Home / Actualitate / Renunțarea la dreptul de veto în Consiliul Uniunii Europene – act de înaltă trădare  

Renunțarea la dreptul de veto în Consiliul Uniunii Europene – act de înaltă trădare  

Incorect Politic
Mai 31, 2023

Renunțarea la dreptul de veto în Consiliul Uniunii Europene – act de înaltă trădare  

Obiectul interpelării: Renunțarea la dreptul de veto în Consiliul Uniunii Europene – act de înaltă trădare 

Stimați Domni Miniștri,

 

Ministerul de Externe a dezvăluit că România s-a alăturat grupului de 9 ţări, printre care cele 6 fondatoare ale UE, care cer eliminarea dreptului de veto al statelor membre în chestiunile de securitate şi politică externă.

România s-a alăturat statelor membre UE nemulțumite că deciziile privind politica externă și securitatea Uniunii Europene sunt luate cu unanimitate de voturi. Dorința este introducerea majorității calificate.

Domeniul politicii externe și securității reprezintă unul dintre puținele domenii din procesul de elaborare a politicilor UE în care este necesară unanimitatea. Nouă țări au lansat pe 4 mai 2023 un grup prin care cer introducerea votului cu majoritate calificată în domeniul politicii externe şi de securitate comună a UE: Belgia, Finlanda, Franța, Germania, Italia, Luxemburg, Olanda, Slovenia și Spania. România s-a alăturat pe 22 mai, în timp ce Danemarca a optat pentru participarea în calitate de observator.

Ce înseamnă majoritate calificată? Trebuie îndeplinite simultan două condiții: cel puțin 55% dintre statele membre (15 din 27) să voteze „pentru”, iar statele care susțin propunerea să reprezinte minimum 65% din totalul populației UE.

Grupul spune că vrea ca majoritatea calificată – care este folosită în cea mai mare parte a tipurilor de decizii și politici publice ale Uniunii Europene – să înlocuiască votul în unanimitate, dar că nu urmărește modificarea tratatului care stă la baza funcționării Uniunii Europene, ceea ce este practic imposibil.

România susține că Uniunea Europeană are nevoie de proceduri adaptate pentru a se consolida pe plan global, ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina și a altor „provocări internaționale tot mai mari”, conform unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe. Argumentul MAE este că, prin implicarea „încă din fazele timpurii” în această revizuire a politicii externe a UE, România va putea participa „la definirea unor abordări constructive”.

Ungaria, de exemplu, abuzează frecvent de dreptul de veto pe care îl are, fie cu privire la pachetele de sancțiuni care urmează să fie impuse împotriva Federației Ruse, fie cu privire la ajutoarele economice sau militare pe care Uniunea Europeană intenționează să le acorde Ucrainei, fie împotriva educației de gen sau a implementării politicii lgbt ș.a.m.d.

În acest timp, România nu a uzitat niciodată de dreptul său de veto, ceea ce ar fi făcut-o să fie adusă la masa tratativelor și a impunerii unei poziții suveraniste și nu a unei atitudini de sclav, pe care o avem acum.

Îmi este foarte clar că ați cedat presiunilor, România fiind al șaselea stat ca mărime din UE, și ați cedat suveranitatea României pe intrarea în Schengen, pentru că imediat după ce ați făcut anunțul, au apărut personalități din conducerea UE care au menționat că România îndeplinește toate condițiile pentru aderarea la spațiul Schengen.

În Parlament, cele două comisii de politică externă ale Camerei Deputaților și Senatului puteau ele să ia inițiativa și să organizeze o dezbatere împreună cu Ministerul de Externe, dacă acesta a refuzat, deși Parlamentul este cel care decide aceste aspecte. Care este motivul pentru care nu ați dezbătut acest subiect cu noi, parlamentarii? Cum puteți să renunțați la acest atribut al suveranității cu care puteam negocia cel puțin ca Ungaria? Cine vă acordă acest drept? Solicit baza legală pentru acest demers.

Mai mult, o atare poziție dezavantajează țările mici care nu mai pot împreună să aibă o majoritate calificată, astfel că anulați dreptul altor state mai mici să aibă un cuvânt de spus, iar statele mari vor decide pentru celelalte. Vi se pare o poziție corectă? Acesta este scopul pentru care a fost creată UE? NU vi se pare că putem cădea într-o capcană gravă și să ajungem să ne anulăm cu totul?

În cazul în care se renunță la dreptul de veto, gândiți-vă la situația ipotetică, dar foarte probabilă, ca UE să dorească să intre în război cu Federația Rusă și se hotărăște și se supune la vot. Poate vor fi țări care se vor opune unei astfel de idei distructive pentru Europa. Acum, când hotărârile se iau cu unanimitate, Ungaria, de exemplu, se va opune începerii războiului cu Federația Rusă, fiind țara care va bloca un astfel de demers, că nu îmi închipui că vă apucă dragostea de țară și veți folosi dvs dreptul de veto. Dacă se va vota după noul mecanism dorit de cele 9 state, printre care și România, chiar dacă se vor opune 4, 5, 6 state, dar care nu au majoritatea, pentru că reprezintă țări cu populație mică, iar pentru majoritate calificată ai nevoie de reprezentarea a 65% din populația UE, se va ajunge la votul majorității calificate și vom intra în război. Astfel că decizia trece, pentru că țările cu populație numeroasă, marile puteri UE, decid, iar celelalte țări sunt obligate să se supună votului celor mai puțini, dar mai puternici prin reprezentativitatea populației mai numeroasă a țărilor lor și intrăm în război împotriva voinței noastre, ceea ce încalcă DREPTUL LA AUTODETERMINARE AL POPOARELOR ȘI O ÎNCĂLCARE FLAGRANTĂ A SUVERANITĂȚII FIECĂRUI POPOR, pentru că în principiile Tratatului de la Lisabona este menționat faptul că FIECARE POPOR CONTEAZĂ, adică Europa este o familie a unor voci în care fiecare voce contează.

Prin anularea regulii unanimității, a dreptului de veto, se trece la un regim de dictatură, iar rușinos este faptul că România pur și simplu renunță la suveranitate, la singurul nostru instrument prin care ne putem face auzită vocea în Consiliul Uniunii Europene.

Mai mult, această chestiune este grăbită pentru că pe data de 18 iunie 2023, UE dorește ratificarea Tratatului OMS, prin care mandatăm Organizația mondială a sănătății, care nu este ratificată printr-un tratat, este un ONG care a fost investit cu puteri depline de către diverse guverne, prin care se vor genera reguli de aplicare generale, globale, pentru pandemii.

În cazul în care ar exista o nouă criză economică, medicală, financiară, în urma schimbării regulii unanimității și renunțării la dreptul de veto, această nouă metodă a majorității calificate va adopta absolut tot ceea ce consideră necesar, instaurându-se o dictatură pe care nu o vom mai putea îndepărta, și vă rog să vă aduceți aminte de dictatura pandemică covid, o pandemie care nu a existat niciodată, dar impusă de OMS, al cărei președinte ar fi trebuit să fie arestat până la această oră, nu să vină și să ne dea lecții și să impună reguli pentru care este descalificat.

Vă solicit de urgență clarificări, să supuneți această problemă Parlamentului României pentru dezbatere, precum și organizarea de dezbateri publice, pentru că nu este o problemă în care să hotărâți dumneavoastră, unilateral, singular, ci poporul român și Parlamentul, având în vedere că discutăm despre expresia suveranității României, problemă în care nu aveți prerogative să vă exprimați, acesta fiind atributul exclusiv al poporului român și Parlamentului României.

Mai mult, prin comportamentul dvs încălcați art. 1 din Constituția României, astfel că vă solicit să reveniți de urgență asupra hotărârii dvs de a vă alătura celor 9 state și să renunțați imediat la un astfel de demers infracțional și anticonstituțional care duce la renunțarea la suveranitate și anularea Constituției României.

Vă mulțumesc!

Solicit răspuns scris și oral.

Senator Partidul S.O.S. România

 Diana IOVANOVICI-ŞOŞOACĂ

One comment

  1. Dreptul de veto are un scop important-protejarea statelor de eventualele abuzuri ale Consiliului European. Acum, daca de exemplu Consiliul da Ardealul ungurilor sau hotaraste ca Romania sa intre in razboi cu Rusia spre exemplu – CE FACEM?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *