Home / Internațional / Norvegia: Covid-19 nu este mai periculos decât o gripă

Norvegia: Covid-19 nu este mai periculos decât o gripă

Incorect Politic
Septembrie 25, 2021

Norvegia: Covid nu este mai periculos decât o gripă

Norvegia reclasifică Covid-19:

Nu este mai periculos decât gripa obișnuită

Mutațiile suferite de-a lungul timpului au transformat virusul într-o boală respiratorie obișnuită. Mai mulți oameni mor de gripă comună

 

Via ActiveNews:

Institutul Norvegian de Sănătate Publică(FHI) a luat decizia remarcabilă, dar susținută statistic, de a clasifica Covid-19 ca fiind o boală respiratorie nu mai periculoasă decât o gripă obișnuită. Se clarifică faptul că pandemia nu s-a încheiat, ci că a intrat într-o nouă fază în care Covid-19 este acum asimilat unei boli respiratorii obișnuite, cum ar fi gripa sau o infecție respiratorie, relatează Free West Media. 

Acest lucru se întâmplă, printre altele, datorită mutațiilor pe care le-a suferit Coronavirusul, care îl fac mai puțin periculos, împreună cu imunitatea naturală obținută în societatea norvegiană.

Deși infecția în sine continuă să circule în rândul populației, acest lucru nu înseamnă o creștere a numărului de spitalizări, ceea ce semnifică faptul că virusul nu mai creează o povară mare pentru asistența medicală în Norvegia.

„Cel puțin în Norvegia există o oarecare luciditate. Există o speranță pentru lume.  Acest vis nebunesc s-ar putea încheia”, a declarat inventatorul tehnologiei ARNm, Robert Malone.

Acest lucru se datorează faptului că marea majoritate a persoanelor expuse riscului sunt protejate. Cei care sunt vaccinați au și simptome severe, iar cei care nu fac parte din grupurile de risc au, de asemenea, de obicei, doar simptome obișnuite de răceală ușoară.

Astfel, FHI apreciază că virusul COVID-19 se alătură acum altor virusuri respiratorii, cum ar fi răceala comună și gripa sezonieră.

“Este ceva pozitiv și transmite semnale că cel puțin în Norvegia, în acest moment, se consideră că sunt conștienți de situație”, a declarat pentru Aftonbladet Niklas Arnberg, profesor de virusologie la Universitatea Umeå și președinte al Fundației pentru Pandemie.

Mai contagioasă, dar mai puțin periculoasă

FHI consideră că pandemia în sine nu s-a încheiat, deoarece este încă prezentă în lume și se răspândește, în același timp în care proporția de persoane vaccinate la nivel mondial este scăzută. Atâta timp cât se va răspândi în afara teritoriilor țărilor bogate, va fi o pandemie continuă, se spune.

Al doilea factor este unul bine cunoscut, și anume că, cu foarte puține excepții, virusurile, în timp, din motive pur evolutive, se dezvoltă spre a deveni mai contagioase, dar în același timp mai puțin letale. Sars-CoV-2 a suferit mii de mutații și diferite variante s-au înlocuit reciproc în ceea ce privește rata de răspândire și gradul de infectare, dar care s-au dovedit în permanență din ce în ce mai puțin letale. Această răspândire continuă și în rândul persoanelor vaccinate, deoarece gradul de protecție vaccinală împotriva acestei variante este mai scăzut decât împotriva variantelor anterioare, ceea ce permite, de asemenea, răspândirea sa continuă, chiar și în țările în care majoritatea populației a fost vaccinată.

În studiile efectuate de FHI, s-a constatat că atât persoanele vaccinate parțial, cât și cele complet vaccinate care primesc Covid-19 au un risc scăzut de a trebui să meargă la spital pentru îngrijiri, dar că același lucru este valabil și pentru persoanele sănătoase care nu fac parte din grupurile de risc. În cazul celor care au fost vaccinați parțial, s-a ajuns la concluzia că gradul de protecție împotriva variantei Delta este de doar 22 la sută, care crește la 65 la sută în cazul celor care au primit două doze de vaccin. Există în continuare grade scăzute de eficacitate în comparație cu varianta Alfa a virusului, unde gradul de protecție a fost în schimb de 55 la sută și 84 la sută pentru cei vaccinați.

Se crede, de asemenea, că riscul de a avea nevoie de îngrijiri medicale crește pentru cei care sunt complet nevaccinați, dar acest lucru depinde, de altfel, de grupul de risc în care vă aflați. Aproximativ 40% dintre cei care au avut nevoie de internare pentru îngrijiri medicale în Norvegia în cursul săptămânii trecute au fost, de exemplu, complet vaccinați.

În fiecare an, între 300.000 și 1,5 milioane de suedezi se îmbolnăvesc de gripă, dar tot puțini mor, doar între 700 și 2.000 anual, cu variații anuale destul de mari în acest interval. Ca și în cazul Covid-19, în grupurile de risc se înregistrează majoritatea covârșitoare a deceselor, dar, în ciuda acestui fapt, nu se efectuează vaccinări în masă la nivelul societății.

Mai mulți copii cu vârste cuprinse între 10 și 19 ani, de exemplu, mor de gripă comună în fiecare an, între cinci și zece copii, ceea ce este mai mult decât cei care au murit cu Covid-19 în 2020 și 2021, deoarece, potrivit registrului de decese al Consiliului Național de Sănătate și Asistență Socială, doar patru copii care au murit cu Covid-19 până în prezent. În ceea ce privește acest grup de vârstă, gripa este mai periculoasă decât Covid-19. Acest lucru este interesant în sine, deoarece în Norvegia, spre deosebire de Suedia, au ales să nu vaccineze copiii sub 12 ani.

Viitorul pare luminos

Până la iarnă, se bănuiește că în Norvegia spitalele nu vor fi împovărate de pacienți care s-au îmbolnăvit de Covid-19, ci va exista un amestec de Covid-19, alte infecții respiratorii și gripă comună.

“Cred că am atins vârful de data aceasta. Atunci cred că în schimb vom avea parte de un val de iarnă care va veni mai târziu. Dar nu credem că va fi mai mare decât poate face față sistemul de sănătate”, a declarat Geir Bukholm pentru Verdens Gang.

Potrivit evaluărilor FHI, infecția este în declin, mai puțini oameni se îmbolnăvesc grav, foarte puțini mor, iar evaluarea Norvegiei potrivit căreia Covid-19 nu mai este mai periculoasă decât o gripă obișnuită pare din ce în ce mai corectă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *