Home / Actualitate / La mulți ani, Octav Bjoza! Liderul deținuților politici împlinește azi 84 de ani

La mulți ani, Octav Bjoza! Liderul deținuților politici împlinește azi 84 de ani

Incorect Politic
August 11, 2022

La mulți ani Octav Bjoza! Liderul deținuților politici împlinește azi 84 de ani

La mulți ani, Octav Bjoza! Liderul deținuților politici împlinește azi 84 de ani

Via Fundația Ion Gavrilă Ogoranu:

Prietenii din Fundația Ion Gavrilă Ogoranu, urmași ai luptătorilor anticomuniști și continuatori ai idealurilor acestora, urează „La mulți ani!” domnului Octav Bjoza, liderul moral al foștilor deținuți politici.Să ne trăiți, să vă însoțească harul lui Dumnezeu, ani mulți in pace si sănătate, pentru a duce mai departe lupta pentru perpetuarea Memoriei Rezistenței și apărarea drepturilor urmașilor foștilor deținuți politici!

Apreciat și iubit de bătrânii luptători în Rezistența anticomunistă din Brașov, filială AFDPR pe care a condus-o din anii 1990 încoace, Octav Bjoza s-a impus întotdeauna prin energia debordantă, intransigența și spiritul de dăruire cu care s-a dedicat cauzei drepturilor foștilor deținuți politici, a urmașilor acestora, precum și perpetuării Memoriei luptei anticomuniste din România.

Născut la 11 august 1938, în municipiul Iaşi, fiul lui Ioan şi al Georgetei, de naţionalitate română şi religie ortodoxă, din anii 1941-42 se stabileşte cu familia în zona Braşov, tatăl fiind CFR-ist. Este absolvent al Colegiului Naţional „Andrei Şaguna” din Braşov (1956). În anii 1957-58 a fost student al Facultăţii de Geografie-Geologie din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. La finele anului I, după ultimul examen, pe 25 iunie 1958, a fost exmatriculat şi arestat de Securitatea din Iaşi. Între anii 1956-1958 a făcut parte împreună cu alţi 14 elevi, studenţi şi muncitori din organizaţia anticomunistă „Garda Tineretului Român” din Braşov, care avea drept scop „înlăturarea regimului democrat popular din ţara noastră pe calea violenţei”.

A fost judecat de către Tribunalul Militar Braşov la data de 10 octombrie 1958 şi condamnat la 15 ani muncă silnică, 10 ani degradare civică şi confiscarea totală a averii, pentru delictul crimă de uneltire împotriva ordinii sociale.

În timpul detenţiei s-a remarcat prin integritatea morală, refuzul compromisului cu reprezentanţii represiunii, precum şi consecvenţa faţă de idealurile pentru care intrase în puşcărie. Octav Bjoza mărturisea mai târziu că datora în mare parte această atitudine deţinuţilor politici cu condamnări vechi, care stăteau de mulţi ani închişi şi pe care îi găsise în închisori.
După 1989 s-a implicat activ în Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România, devenind preşedinte al filialei Braşov şi fiind susţinut de deţinuţii politici mai vârstnici din regiune, printre care Nicolae Purcărea, dr. Teofil Mija, avocatul Virgil Mateiaş, Ion Agapie, Alexandru Salcă, avocatul Nicu Păun, Petre Baicu ş.a..

După moartea lui Ticu Dumitrescu, în 2009, Octav Bjoza devine preşedintele AFDPR, stuctură afiliată la INTERASSO (organizaţia internaţională a foştilor deţinuţi politici din Europa de Est), bucurându-se de o largă susţinere a supravieţuitorilor închisorilor comuniste, remarcându-se prin energia, managementul de excelenţă şi eficienţa cu care conduce această prestigioasă organizaţie.  Graţie iniţiativelor şi eforturilor d-lui Bjoza, deziderate din ultimii 26 de ani ale foştilor deţinuţi politici au fost concretizate abia în ultimii ani. Astfel, în 2014 se reușea obținerea unei revendicări veche de mai bine de două decenii: înființarea unui subsecretariat de stat în cadrul Guvernului cu competenţe în domeniul drepturilor foştilor luptători anticomunişti. Tot atunci s-a reușit dublarea indemnizaţiilor acordate de stat foştilor deţinuţi politici şi văduvelor acestora, iar anul trecut o nouă majorare acorda deținuților politici șapte sute de lei pentru fiecare an de detenție efectuat. Construirea în București a grandiosului Memorialului ARIPI, dedicat Rezistenţei Anticomuniste, inaugurat în anul 2016, precum și obţinerea statutului de Memorial al Rezistenţei Anticomuniste pentru Fortul 13 Jilava şi declararea acestuia ca monument istoric de importanţă naţională (Clasa A), constituie alte realizări importante. În anul 2014, la inițiativa lui Octav Bjoza, s-a organizat la București Congresul INTERASSO. Se cuvine menţionat sprijinul determinant acordat în toate aceste demersuri de dl Emil Constantinescu, Preşedintele României în perioada 1996-2000, actualmente președinte al Fundaţiei Române pentru Democraţie.

Spiritul de dăruire şi eforturile depuse zi şi noapte de preşedintele Octav Bjoza nu numai că dau roade, dar impun totodată respectul întregii societăţi româneşti.
Florin Dobrescu

5 comments

  1. Sănătate și încă puțin până la sută, că după aia nu-i greu …. 😉

  2. Am trăit pe propria-mi piele, cum se spune, urgia comunistă, ca urmaș al unor patrioți români cu dragoste de Neam și Țară, pe care-o moștenesc odată cu toate privațiunile suferite, deși nu la nivelul lor, sau a domnului Bjoza.
    Totuși n-a fost deloc ușor nici pentru mine, dar mai ales pentru familia mea să fiu exmatriculat din trei facultăți și mai apoi dintr-o școală tehnică !
    Dând dovadă de o perfidie ordinară mă lăsau să intru , să fac cel mult doi ani de facultate și apoi mă exmatriculau pentru că nu admiteam să devin un „Manole”, sau un „Petrov”.
    Ultima dată am fost exmatriculat fără drept de a mă mai prezenta la admitere în învățământul superior, apoi după ce am reușit la Scoala Tehnică Financiară „N. Krețulescu” din București, după primul an am fost exmatriculat și de acolo.
    Am absolvit mai târziu Filosofia și asta datorită unei întâmplări care merită amintită.
    Am practicat sport de performanță ( basket în div. A și fotbal div. B_), dar și acolo am fost împiedicat să ajung la echipe mai mari.
    Dreptul de a mă prezenta din nou la un examen de admitere l-am obținut printr-o întâmplare care merită a fi cunoscută, mai ales pentru a ști că există și asemenea oameni :
    Eram după un meci cu colegii de echipă la un restaurant și serbam o mare victorie obținută, când am observat că cerberul restaurantului, o namilă de vreo doi metri îl scotea în brânci afară din local pe un domn , pe care nu-l cunoșteam (deoarece trecuse de ora 22, când se închideau localurile) și am intervenit spunând să-l lase în pace că e cu mine ( de noi nu se lua nici primul secretar !).
    După aceea, din discuție în discuție aflu că avea tren spre București la ora unu noaptea și ca să nu stea în gară prefera să stea la o bere în local .
    Deoarece gara era și în drumul meu l-am condus până la gară și pe drum i-am povestit pățania cu interdicția, la care tipul a zis să-i dau toate datele mele că va încerca el să rezolve situația. După vreo două luni, timp în care și uitasem de episod, primesc de la Ministerul Învățământului înștiințarea că mă pot prezenta la admitere !
    Am scris asta pentru recunoștința ce i-o port acelui OM pe care n-am știut niciodată măcar cum îl cheamă și din obligația de a face cunoscute astfel de gesturi. Scuze pentru „kilometraj”….

  3. Cânt pentru Domnia Voastra OCTAV BJOZA :

    La Multi Ani cu Sanatate,
    Sa va dea DOMNUL tot ce doriti !
    Zile senine si fericite
    La Multi Ani sa traiti !

    Sa va fie viata numai Lumina
    Ca în Lumina sa dainuiti,
    Pentru CREDINTA si MÂNTUIRE
    La Multi Ani sa traiti !

    Multi Ani! La Multi Ani !
    La Multi Ani fericiti
    La Multi Ani sa traiti !
    Multi Ani! La Multi Ani !
    La Multi Ani fericiti sa traiti !

    Traiasca România Legionara !
    TRAIASCA Capitanul!

    AD MULTOS ANNOS!

  4. Azurana Mărgărit

    La mulți ani, domnule Octav Bjoza! Dumnezeu să vă ocrotească. Sunteți un punct de sprijin pentru poporul român. Să aveți parte de tot ce e mai bun.

  5. La mulți ani, domnule Octav Bjoza!
    Sănătate si mântuire!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *