Home / Educativ / Întâlnire de gradul zero: Lucian Blaga și Corneliu Zelea Codreanu

Întâlnire de gradul zero: Lucian Blaga și Corneliu Zelea Codreanu

Incorect Politic
Aprilie 15, 2021

Întâlnire de gradul zero: Lucian Blaga și Corneliu Zelea Codreanu

Via IonCoja:

Îmi aduc aminte de o discuţie asupra visului unei noi capitale a ROMÂNIEI, în care întrebările pe care le punea tehnicienilor luminau problema cum nu ştiuseră ei să o facă.

Niciodată însă nu mi-am dat seama mai bine de ştiinţa înăscută a lui CODREANU, ca într-o întâlnire a lui cu SEXTIL PUŞCARIU şi cu LUCIAN BLAGA în casa mea.

Au stat să discute o după-amiază întreagă cele mai gingase probleme ale ființei, culturii şi spiritualităţii româneşti.

Cu cât înainta discuţia nivelul se ridica, nuanțele erau tot mai subtile, argumentele tot mai ascuţite.

De la o vreme eu n-am mai îndrăznit să mă amestec. Curând a tăcut şi PUŞCARIU.

CODREANU și cu BLAGA se urcau tot mai sus cu fiecare frază, cu fiecare întrebare, pe o spirală de gânduri ce părea de fiecare data că a atins culmea. Dar ei nu se opreau. Ca să-i urmăreşti, ţi se cerea o încordare totală, deşi gândirea amândoura era de o claritate cu care nu eram deprins la BLAGA şi de o precizie în formulare rară la amândoi.

De fapt nici nu mai era o disuţie, ci o întregire reciprocă, sprijinindu-se parcă unul pe celălalt, ca să urce tot mai sus.

Doar în muzică am mai întâlnit această neîncetată depăşire a ceea ce pare că nu mai poate fi depășit.

Şi PUŞCARIU şi BLAGA socoteau această după-amiază ca una din cele mai frumoase din viaţa lor.

Puşcariu, metodic, a redactat amănunţit cuprinsul convorbirilor în notele lui zilnice, azi desigur pierdute.

Blaga, deşi îl mai întâlnise pe Codreanu, părea că atunci l-a descoperit.

În cursul acestei convorbiri a formulat Codreanu, mai clar poate decât totdeauna, concepţia lui despre mântuirea neamurilor, care explica în mare parte întreaga lui ţinută sufletească şi mai ales caracterul creştinismului său.

Codreanu era un om profund religios, nu numai în adâncul sufletului, dar şi în viaţa de toate zilele. Ducea o viaţă de extremă sobrietate şi de o indiscutabilă moralitate. Cred că n-a lăsat să treacă o zi fără să facă lungi rugăciuni. Păzea cu severitate posturile. Multă vreme a postit negru in fiecare Vineri. Avea un mare respect pentru preoţi, chiar atunci când prin purtarea lor cu oamenii, nu-l meritau.

Orice hotărâre importantă o cerea printr-un triplu criteriu :

1 – Foloseşte Legiunii ?

2 – E spre binele neamului ?

3 – E plăcut lui Dumnezeu ?

Sinceritatea şi puterea credinţei sunt mai presus de orice îndoială.

‘’Însemnarile de la Jilava sînt un imn Creștin’’

———-

Notă :

Vezi amănunte în ˮ Corneliu Codreanu present ˮ, p. 99, Colecţia Dacoromânia

Extras dintr-un articol publicat în ˮ Carpaţi ˮ 1958 de Grigore Manoilescu

*

Nota redacției – Ar trebui căutat prin arhiva lui Sextil Pușcariu. Urmașii lui Alexandru Vulpe jr ar putea fi utili, dacă le-a rămas în păstrare ceva din arhiva marelui învățat. De căutat și la Academie. O stenogramă a discuției dintre cei doi români exponențiali ar fi ceva extraordinar.

5 comments

 1. Vasilică Militaru - Asociația Neamul Românesc

  Această discuție pune în lumină un subiect sensibil al naționaliștilor ortodocși. Corneliu Zelea Codreanu a abordat Neamul ca pe o entitate care are o FIINȚĂ și un SUFLET. FIINȚA Neamului Românesc sau SIFLETUL Neamului Românesc au fost utilizate des de către legionari. Problema este că Biserica Ortodoxă consideră FILETISM, ideea apartenenței la un NEAM, considerând că există un singur NEAM CREȘTIN. A accepta teologia lui Codreanu, înseamnă a introduce un concept teologic nou în Ortodoxia creștină. Teologii B.O.R. nu vor accepta niciodată un asemenea compromis.

  • Daca nu accepta BOR inseamna ca se opune DUHULUI SFANT, care spune ca fiecare neam va fi judecat la sfarsit precum o fiinta.

  • un singur neam crestin or ba, e in folosul talmudului, al contractului comercial intre mamona si neamul ales.
   E o diferenta intre o singura IMparatie a Cerului si un singur neam crestin. In imparatie sunt multe neamuri, imparatia prin definitie e o adunatura de triburi si neamuri.

 2. Accelerarea tehnologiilor va crea un stat global până în 2050
  https://kurzweilai.net/

  Acest eseu susține că rata exponențială a progresului tehnic va crea, în 40 de ani, un internet de un trilion de ori mai rapid decât cel actual, o mass-media globală, un sistem educațional global, o limbă globală și o cultură omogenizată la nivel global, stabilind astfel condițiile prealabile pentru crearea unui stat democratic global, “Globa”, și pentru a scăpa lumea de război, de comerțul cu arme, de ignoranță și de sărăcie. Este mult mai puțin sigur dacă Globa poate face față ascensiunii mașinilor masiv inteligente care se produce aproximativ în același timp.

  Majoritatea cititorilor vor fi auzit de fenomenul numit “Legea lui Moore” (și anume, tendința ca numărul de tranzistori care pot fi înghesuiți pe un cip să se dubleze la fiecare 18 luni). Mai puțin cunoscut este fenomenul pe care eu îl numesc “BRAD” (Bit Rate Annual Doubling), și anume că viteza internetului se dublează la fiecare 12 luni. [Ambele sunt exemple ale legii lui Ray Kurzweil a rentabilității accelerate. – n.r.]

  Fizicienii spun că, efectiv, nu există nicio limită teoretică pentru cât de mic poate fi un substrat utilizat pentru a transmite informații, astfel încât ne putem aștepta ca viteza internetului să continue să se dubleze timp de mai multe decenii. Aceasta înseamnă că, în 30 de ani, internetul va fi de un miliard (230) de ori mai rapid decât este astăzi (2011). În 40 de ani, va fi de un trilion (240) de ori mai rapid.

  Ce s-ar putea face cu asemenea viteze fantastice? Un răspuns evident este că ar putea fi transmise imagini 3D care ar părea pentru ochii noștri la fel de reale și de vii ca obiectele pe care le vedem prin lumina soarelui. De asemenea, ar însemna că fiecare persoană de pe planetă ar putea primi mass-media din întreaga lume, adică “toată lumea primește totul”. Imaginile 3D în mărime naturală transmise ar fi atât de reale încât ar genera același impact emoțional asupra privitorului ca și un contact normal față în față în aceeași încăpere. Acest lucru va avea un impact uriaș asupra minții și atitudinii oamenilor.

  “Efectul de bulgăre de zăpadă lingvistic global”

  Imaginați-vă că sunteți un copil foarte mic de școală primară în anii 2020 și că vă uitați la “vid” (adică la playerul video 3D) în sufrageria dumneavoastră. Observați că aproximativ 60% din programele și conținutul mass-mediei mondiale pe care le recepționați pe vid-ul dumneavoastră sunt în prima sau a doua cea mai vorbită limbă din lume, adică engleza. Prin urmare, vă decideți să stăpâniți această limbă pentru a putea înțelege ceea ce spune majoritatea lumii.

  Acum imaginați-vă că sunteți ministrul telecomunicațiilor din mica dumneavoastră țară și că trebuie să decideți ce limbi veți folosi pentru conținutul pe care îl veți trimite la sistemul global de sateliți pentru internet. Observați că deja 60% din conținutul mondial al internetului este în limba engleză, așa că alegeți să trimiteți conținutul țării dvs. în limba țării dvs. și în limba engleză, precum și, probabil, în alte câteva limbi.

  Câțiva ani mai târziu, procentul a crescut la 70%. În cele din urmă, toate țările își vor trimite conținutul în cel puțin două limbi – propria lor limbă și engleza. A apărut un efect de bulgăre de zăpadă/saturație (adică, cu cât este mai mare proporția de oameni de pe pământ care urmăresc o anumită limbă, cu atât este mai mare numărul de țări care transmit în acea limbă și cu cât este mai mare procentul de conținut din mass-media globală care este într-o anumită limbă, cu atât este mai mare proporția de oameni care decid să învețe și să asculte acea limbă), ceea ce face ca engleza să devină limba globală.

  Astăzi, engleza este de departe cea mai vorbită primă sau a doua limbă a planetei. Cu siguranță nu va fi chineza, deoarece lumea va respinge cu desăvârșire sistemul de scriere incredibil de neîndemânatic și stupid al Chinei. China este singura țară din lume (din câte știu eu) care nu folosește un alfabet pentru a scrie. În loc să fie nevoiți să învețe un alfabet format din aproximativ două duzini de simboluri, chinezii trebuie să învețe mii de simboluri pentru a-și scrie limba.

  Politica globală

  Apariția unei limbi globale va avea un impact uriaș asupra lumii. Ideile vor putea circula mult mai ușor pe întreaga planetă. Miliarde de oameni vor fi influențați de “cele mai bune” idei pe care planeta le poate oferi. Mințile oamenilor vor fi influențate puternic, astfel încât mentalitățile naționaliste de astăzi se vor transforma treptat în mentalitățile globiste de mâine. Oamenii vor fi capabili să-și compare obiceiurile locale cu cele ale altor culturi și să le respingă pe cele proprii dacă vor considera că obiceiurile altor țări sunt superioare celor ale lor. Oamenii vor deveni mai mult “multi” (adică multiculturi) decât “mono” (adică monoculturi).

  “Multis” vor privi din ce în ce mai mult pe monos ca pe niște ființe inferioare (la fel ca orășenii față de țăranii de la țară), considerându-i pe monos ca fiind limitați ca indivizi de limitările culturii unice care îi programează. Guvernele de astăzi nu vor mai putea să își spele creierul cetățenilor în ideologiile liderilor lor naționaliști. Vor fi create sisteme educaționale globale (“globiversități”), pentru a educa popoarele sărace ale lumii. Sateliții de internet vor fi capabili să transmită programe de educație la toate nivelurile, de la grădiniță până la seminarii de cercetare la nivel de doctorat pe toate temele.

  Învățământul prin satelit global (“GSL”) va scăpa lumea de ultimele dictaturi (un proces numit “dedicare”), pe măsură ce miliarde de oameni săraci vor înțelege ideea că pot ieși din sărăcie cumpărând un mic video ieftin (legal sau de pe piața neagră) și educându-se cu ajutorul programelor transmise de sateliții de internet, “edsats” (sateliții educaționali). Pe măsură ce miliarde de oameni vor face acest lucru și vor deveni “clasa de mijloc”, vor cere să aibă un cuvânt de spus în sistemele lor politice, ceea ce va duce în 40 de ani (în ritmul în care lumea se democratizează – două țări pe an) la o lume complet democratică.

  Deoarece țările democratice nu se războiesc între ele (populația lor cu drept de vot nu permite acest lucru), lumea va fi mult mai pașnică. Comerțul diabolic cu arme din secolul XX poate fi alungat, la fel și războiul. Cu peste o mie de miliarde de dolari pe an eliberați de la cheltuielile cu armele în lume, acești bani pot fi redirecționați către scopuri umanitare.

  Omogenizarea culturală globală

  Cu o limbă globală și toate țările fiind democrații, scena este pregătită pentru omogenizarea culturală globală. Un internet de un miliard de ori mai rapid nu va fi singurul factor care va duce la omogenizarea culturală globală. Există mulți alți factori care împing omenirea spre o “mentalitate globistă”, de exemplu, rețele de trenuri de mare viteză care traversează țări și continente, avioane spațiale care pot transporta o mie de oameni de la New York la Beijing în câteva ore și o bogăție mai mare, ceea ce va însemna că un număr mult mai mare de oameni vor deveni turiști internaționali, vizitând locurile frumoase pe care le pot vedea pe video în 3D viu.

  De asemenea, o economie globală mai mare va stimula comerțul global, crearea a tot mai multe blocuri economice și politice, cum ar fi UE (Uniunea Europeană), UAS (Uniunea Sud-Americană), UA (Uniunea Africană) etc., va însemna că tot mai mulți oameni de afaceri internaționali vor călători pentru a face afaceri și pentru a inspecta progresul în diversele lor proiecte etc. Toate aceste influențe și multe altele vor face mai probabilă crearea unei omogenizări culturale globale.

  Când întreaga planetă va putea urmări mass-media din întreaga lume, într-o limbă globală, mințile cetățenilor lumii vor deveni “globiste”, nu “naționaliste”. Liderii politici ai țărilor ale căror politici sunt considerate de majoritatea cetățenilor lumii ca fiind dăunătoare sau stupide vor simți o presiune morală enormă împotriva lor.

  Opinia mondială va fi copleșitoare. Dacă cetățenii unei anumite țări află că 95% din alte țări se opun politicilor țării lor, acest lucru îi va forța să se gândească de două ori la înțelepciunea judecăților propriilor lor lideri. La rândul său, acest lucru îi va face și pe liderii lor să se gândească de două ori. Toți liderii lumii vor deveni sensibili la opinia globală.

  Pe măsură ce cele mai bune idei și obiceiuri se răspândesc pe întreaga planetă, iar miliarde de oameni adoptă același set de idei (adică omogenizare culturală), se pregătește terenul pentru crearea unui stat global. Acesta va fi, evident, un proces incremental.

  Construirea Globa, statul global

  Există mai multe căi pentru crearea unui stat global, de exemplu, calea extinderii UE (Uniunea Europeană), calea extinderii puterilor O.N.U. (Organizația Națiunilor Unite), calea fuziunii blocurilor economice/politice etc. Pe măsură ce dimensiunea blocurilor economice/politice continuă să crească, blocurile mai mici trebuie să devină mai mari pentru a rămâne competitive.

  De exemplu, în cazul SUA, dacă nu face ceea ce fac națiunile europene mai mici de o jumătate de secol, și anume să cedeze suveranitatea și să fuzioneze într-un ansamblu mult mai mare, atunci SUA “nu va fi un jucător” în secolul XXI, deoarece nu va fi membră a “clubului miliardului”, printre ai cărui membri se numără China, India, UE etc. SUA va trebui să fuzioneze cu cele peste 30 de țări din Americi și/sau să formeze o “Uniune Atlantică” cu UE pentru a rămâne competitivă și puternică din punct de vedere economic. Pe măsură ce blocurile fuzionează cu alte blocuri, în cele din urmă va exista un singur bloc de mărimea planetei.

  Vor exista multe forțe care se vor opune creării unui stat global, de exemplu, naționalismul, suveranitatea națională, diferențele culturale, ciocnirea ideologiilor, diferențele religioase, atitudinile de tipul “Caritatea începe acasă”, inerția culturală, înstrăinarea culturală etc. Pentru a depăși aceste bariere formidabile care au ținut națiunile și mentalitățile separate în secolul XX, “globaliștii”, adică acele persoane favorabile “globismului”, creării “Globului”, statul global, vor trebui să se organizeze și să-și răspândească ideologia globistă.

  Deoarece crearea unui stat democratic global are avantaje atât de mari în comparație cu sistemul actual al statelor naționale suverane, în care fiecare stat cheltuiește mereu sume mari de bani pentru a se pregăti pentru următorul război, globaliștii vor putea aduna argumente puternice în favoarea lor. Globaliștii vor trebui să se organizeze la nivel local, la nivel regional, la nivel național, la nivel continental și, în cele din urmă, la nivel global. Ei vor avea nevoie de simbolurile lor, de logo-urile lor, de steagul lor, de ideologia lor, de imnul lor, de programele lor politice etc., iar apoi vor trebui să facă prozelitism în întreaga lume.

  Globaliștii ar putea fi activi în cercetarea și înființarea globiversităților, a GSL (Global Satellite Learning), în conceperea de programe video ieftine și ușor de contrabandă pentru săracii lumii, în disprețuirea naționaliștilor (de exemplu, ridiculizând imnurile naționale etc.), făcându-și simțită prezența pe tot globul, împingând spre o viziune măreață: crearea unui stat global, eliminarea războiului, interzicerea comerțului cu arme, eliminarea armelor nucleare, educarea populației lumii și eliminarea sărăciei în lume.

  Acestea sunt obiective magnifice și sunt ușor de atins cu ajutorul tehnologiilor care vor apărea în următoarele decenii. Aceste tehnologii vor transforma în curând ceea ce era văzut anterior ca “bani globali” în Globa.

  Agenda Globa

  Odată ce un stat global (“Globa”) va fi înființat, acesta va avea mult de lucru. Primul lucru pe care va trebui să îl facă va fi să înființeze o serie de noi instituții, dintre care majoritatea vor fi analoge instituțiilor naționale așa cum le cunoaștem astăzi, de exemplu, să creeze o constituție globală, un președinte global, un parlament global, partide politice globale, legi globale, o funcție publică globală, o poliție globală, o instanță globală, o armată globală, globiversități, impozitare globală, distribuție globală a bogăției, gestionare globală a resurselor, sindicate globale, politică globală a veniturilor, o unitate monetară globală (“Globo”), asigurare globală de sănătate etc.

  Odată ce înființarea acestor instituții este pe drumul cel bun, Globa ar trebui apoi să abordeze problemele majore ale planetei, de exemplu, ar trebui să creeze o etică globistă și o propagandă globistă, să întreprindă dezarmarea nucleară globală, să interzică comerțul global cu arme, să facă față provocărilor globale de mediu, să elimine sărăcia globală, să stabilească o politică globală de impozitare, precum și o politică globală de venituri și materii prime, educație globală, migrația globală a populației, să încurajeze o mai mare fericire globală mai degrabă decât bogăția economică, etc.

  Globa și Artilectul

  Cei de mai sus au susținut că un stat global “Globa” ar putea fi înființat până aproximativ la mijlocul secolului XXI. Acesta ar fi un lucru minunat dacă ar putea fi realizat. Cu toate acestea, există o furtună care se adună la orizont și care se va desfășura în același interval de timp, și anume ascensiunea artilectului (intelectul artificial, adică o mașină dumnezeiască și masiv inteligentă) cu capacități intelectuale de trilioane de trilioane de ori mai mari decât nivelul uman.

  Ascensiunea artilectului va diviza probabil amarnic omenirea în două grupuri umane majore: “Cosmiștii” (care vor să fie “constructori de zei (adică artilect)”, o formă de cvasi-religie bazată pe știință) și “Terranii” (care se opun cu înverșunare construirii de artilecturi, de teamă că artilecturile ar putea într-o zi să decidă că oamenii sunt niște dăunători inferiori și să-i elimine). Există un al treilea grup, “Cyborgii” (care doresc să adauge componente artilectuale la propriul creier și să devină ei înșiși zei artilect).

  Deoarece capacitatea de calcul a materiei nanotehnologizate este atât de mare (de exemplu, un bob de zahăr cu fiecare atom care se schimbă în femtosecunde ar putea depăși un creier uman de un factor de trilioane de ori), Terranii îi vor băga pe Cyborg-iști în aceeași tabără ideologică cu Cosmiștii (deoarece un cyborg ar fi imposibil de distins de un artilect în ceea ce privește capacitățile intelectuale). Deoarece Terranii vor avea o fereastră de timp limitată de oportunitate în care să se opună Cosmiștilor/Ciborgeriștilor, înainte ca cyborgii și artiliții să ia naștere și să fie atunci mai inteligenți decât Terranii, Terranii nu vor putea aștepta prea mult timp.

  Terranii vor trebui să-i “lovească primii” pe Cosmiști/Ciborgeriști/Ciborgi/artiliți înainte de a fi prea târziu. Terranii vor folosi arme din secolul XXI, care vor permite ca amploarea uciderilor în masă să crească de la zecile de milioane de oameni din războaiele majore ale secolului XX, la miliardele de oameni dintr-un război major al secolului XXI. Cosmiștii/Cyborgii vor anticipa această primă lovitură a Terranilor și vor fi pregătiți pentru ea, folosind, de asemenea, arme din secolul XXI.

  Astfel, Globa va trebui să se confrunte cu cea mai mare provocare a sa: poate face față ascensiunii Cosmismului și Cyborgismului? Va reuși Globa să facă față pasiunilor generate de două ideologii foarte puternice și foarte opuse în mod criminal (Cosmismul și Terranismul)? Sondajele de opinie arată deja că “problema dominației speciilor” (adică dacă omenirea ar trebui sau nu să construiască artificii dumnezeiești în acest secol) împarte omenirea cam în mod egal. Mulți indivizi sunt ambivalenți cu privire la splendoarea construirii de zei artilect, și îngroziți de perspectiva unui “război artilect” “gigadeath”.

  Nu este deloc evident că un stat global unificat ar fi suficient de puternic pentru a rezista pasiunilor divizoare ale “dezbaterii privind dominația speciei”, care se va încălzi în următoarele decenii și poate exploda într-un “război civil global”, ucigând miliarde de oameni, cu arme din secolul XXI, în cel mai mare război pe care l-a cunoscut vreodată omenirea, deoarece miza nu a fost niciodată atât de mare: supraviețuirea speciei umane. Războaiele din secolul XX au fost în mare parte “războaie naționaliste”. Un război major al secolului XXI ar fi un “război de dominație a speciei”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *