Home / Actualitate / Guvernul Ciolacu impune limite la tranzacțiile în numerar – Pași spre digitalizare

Guvernul Ciolacu impune limite la tranzacțiile în numerar – Pași spre digitalizare

Incorect Politic
Septembrie 25, 2023

Guvernul Ciolacu impune limite la tranzacțiile în numerar - Pași spre digitalizare

Guvernul Ciolacu impune limite la tranzacțiile în numerar – Pași spre digitalizare

Via R3Media:

Guvernul Ciolacu propune limitarea drastică a folosirii numerarului în proiectul de lege cu priviri la măsurile fiscale și bugetare dat publicității.

Conform proiectului de lege pe care Guvernul Ciolacu vrea să-și asume răspunderea, se modifică Legea 70/2015 și Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, după cum urmează:

Persoanele juridice și fizice care prestează activități economice nu pot încasa mai mult de 1.000 de lei de la o altă persoană. În legea actuală, plafonul este 5.000 de lei.

Magazinele cash and carry nu pot încasa mai mult de 2.000 de lei, numerar de la o persoană. Acum, plafonul este de 10.000 de lei.

Toate persoanele juridice și fizice care desfășoară activități economice nu vor putea face plăți zilnice, care să depășească 1.000 de lei /persoană, dar nu mai mult de un plafon total de 2.000 lei/zi.

În acest moment, plafoanele sunt de 5.000 de lei/persoană, respectiv 10.000 de lei/zi.

Plățile din avansul spre decontare nu vor mai putea depăși 1.000 de lei/zi, dacă trece „proiectul Ciolacu”. Acum, legea prevede un plafon de 5.000 de lei/zi, numerar.

Operaţiunile de încasări în numerar efectuate de persoanele juridice si persoane fizice, reprezentând contravaloarea unor livrări de bunuri sau a unor prestări de servicii, cesiuni de creanţe, primiri de împrumuturi sau alte finanțări, se efectuează în limita unui plafon zilnic de 5.000 lei de la o persoană pana la 31.12.2024 si 2500 începând cu 1.1.2025.

În acest moment, legea prevede un plafon de 10.000 de lei, numerar.

Plafonul de numerar scade dramatic și-n cazul operațiunilor între persoane fizice: dacă acum legea prevede un plafon zilnic de 50.000 de lei și fragmentarea unei tranzacții mai mari de 50.000 de lei, guvernul Ciolacu scade plafoanele de la 10.000 de lei lei/tranzacție pana la 31.12.2024 si 5,000 lei de la 1.1.2025. Sunt interzise încasările şi plăţile fragmentate în numerar pentru tranzacțiile mai mari de 10.000 lei (5000 din 2025), precum şi fragmentarea unei tranzacții mai mari de 10.000 lei (5000 din 2025).

Dacă nu era clară intenția Guvernului de a favoriza plățile fără numerar, acest lucru devine și mai evident ulterior: în proiect de lege, Executivul interzice acordarea oricăror avantaje clienților, de către persoanele prevăzute pentru efectuarea de plăți în numerar.

Românii preferă numerarul, dar băncile decid

Aceste propuneri vin pe fondul existenței în Parlament a unei inițiative a PSD și PNL care urmărește să restricționeze plata numerar, inclusiv a salariilor către angajați.

Această inițiativă, momentan blocată în Parlament,a fost susținută puternic de bănci și de procesatorii precum Mastercard, după cum relata Profit.ro.

Evident, băncile vor fi marele câștigător și al proiectului Ciolacu, dacă acesta va fi adoptat.

De-asemenea, limitarea drastică a plăților cash și stimularea celor bancare va favoriza introducerea monedei digitale.

O statistică din 2022 arăta că 78% dintre români preferă plata numerar, așa că inițiativa Guvernului Ciolacu are cu totul și cu totul alți beneficiari.

Slovacia a introdus dreptul la cash în Constituția țării, iar un referendum pe temă se pregătește în Elveția.

One comment

  1. Bineînțeles că băncile decid atîta timp cît ele sunt cele care sunt proprietarele banilor lichizi, chiar dacă vorbim doar de hîrtie imprimată cu cerneală colorată, a căror valoare este exact cea a materialelor din care sunt făcuți .
    De aici se poate vedea mai mult decît clar că guvernele sunt agenții băncilor, deoarece ele aplică ceea ce băncile hotărăsc, și de aceea guvernele nu mai bat monedă de peste 100 de ani, căci NU MAI EXISTĂ GUVERNE ADEVĂRATE , ci doar prepusii băncilor evreiești internaționale. Toate țările din lume în momentul de față sunt falimentare, ele fiind doar societăți pe acțiuni sau corporații. Iar noi nu mai reprezentăm ” poporul” , ci bunurile de garantare a tuturor ” împrumuturilor ” contractate obligatoriu de aceste guverne fantomatice .
    Doar proștii adevărați nu înțeleg astăzi că banii asa-zis sunt ai băncilor, nu sunt ” ai noștri “, că ei nu au decît valoarea banilor de la jocul de Monopoly, adică zero , că nimeni nu a cumpărat și nu a vîndut nimic de peste 100 de ani, și că datoria mondială nu este față de bănci , ci față de toți cei care ne-au dat ceva vreodată contra unui teanc de hîrtie colorată, lipsită de valoare de cumpărare în mod absolut. Este vorba doar despre o escrocherie monumentală cu mințile oamenilor mai ales, și de magie neagră în stare pură.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *