Home / Educativ / GENERATIA 5G(IV)

GENERATIA 5G(IV)

Alexandru Sicleru
Incorect Politic
Iunie 4, 2020

GENERATIA 5G

GENERATIA 5G(IV)

MODUL IN CARE EMF AFECTEAZA ORGANISMUL

In aceasta parte vom intelege biologia proceselor prin care aceste lungimi de unda asa-zis “sigure” afecteaza organismul. Vom intelege adevarata amenintare la care ne expun frecventele electromagnetice.

STUDII CARE SUSTIN PERICOLELE EMF

Industria wireless a sustinut mult timp ca radiatia provenita de la dispozitivele sale nu produce  daune termice oamenilor. Acest lucru este este un neadevar, deoarece telefoanele mobile au efect de incalzire. Este dovedit ca, puncte fierbinti apar in creier ca urmare  a expunerii la radiatiile emise de antenele telefonului mobil. In timpul convorbirii, telefonul mobil se tine foarte aproape – uneori chiar lipit de fata si ureche – si in acest mod simtim cum fata noastra se incalzeste (adica pielea), chiar si creierul. Organismele internationale stiu acest lucru (FCC – SUA, Comisia Europeana  de Comunicatii, etc.) Astfel au fost formulate limite de expunere pentru a preveni o crestere a temperaturii creierului cu mai mult de 1 grd. Celsius.

Cresterea temeperaturii nu este pricipala sursa a pagubelor pe care le provoaca. Inamicul nr. 1 este prezentat de procesele oxidative provocate de radiatiatiile  telefonului mobil, care sunt similare cu daunele cauzate de radiatiile ionizante, cum ar fi razele X. Guvernul Statelor Unite a publicat pentru prima data documente care recunosc existent efectelor nocive ale EMF cu aproape 50 de ani in urma.

Informatiile stiintifice care documenteaza efectele EMF asupra sanatatii si care au aparut odata cu scrierea acestor lucrari timpurii au fost catalogate in BioInitiative Report, publicat in anul 2012 de Grupul  de Lucru BioInitiative, un colectiv de 29 de autori din 10 tari. Grupul a lansat o actualizare in anul 2017, un raport masiv de 650 de pagini, care contine 1800 de studii noi. Pentru cine este interesat se poate descarca acest raport de pe site-ul bioinitiative.org.

ROLUL CALCIULUI IN ACTIUNEA DISTRUGATOARE A EMF

Una dintre teoriile predominante cu privire la impactul EMF asupra sanatatii  omului a fost propusa de Martin Pall. E vorba de un mineral foarte familiar pentru noi si anume: calciul. Calciul este cel mai abundent mineral din organismul nostru, reprezentand 2% din greutatea corporala. 98% din calciu se afla in oase si dinti, sustinand astfel structura si functia scheletului. Dar calciul mai are multe roluri, fiecare fiind esential pentru sanatate:

  • Semnalizare celulara;
  • Reglarea functiilor enzimei si proteinelor;
  • Contractia musculara;
  • Coagularea sangelui;
  • Functia nervoasa;
  • Cresterea celulara;
  • Invatarea si memoria

Rolul calciului ca molecula de semnalizare biologica este cel care este afectat de expunerea la EMF. De fapt, calciul functioneaza ca un mesager chimic. Calciul este mult mai concentrat in afara celulelor corpului decat in interiorul lor. Cantitatea de calciu din afara celulelor este de la 20000 pana la de 100000 de ori mai mare decat cea din celule. Calciul nu circula liber din exteriorul in interiorul celulelor. Celulele sunt cele care au dezvoltat un mod foarte elegant de a regla si controla foarte bine nivelul calciului. In acest mod se exercita un control precis asupra numeroaselor zone din corp.  Daca acest  sistem este afectat atunci dereglarea lui poate provoca daune imense metabolismului. Exact acest lucru se intampla cand suntem expusi la radiatii EMF.

Controlul fin al calciului dinspre exteriorul  spre interiorul celulelor se produce prin canalele ionice incorporate in membranele celulare. Aceste canale se numesc canale de calciu voltaj- dependente(VGCC).

 

CONEXIUNEA INTRE EXPUNEREA LA EMF SI CALCIU

Modul prin care EMF afecteaza celulele este prin cresterea stresului oxidativ iar acest process implica cresterea calciului intercelular.

Descoperirea ca expunerea la EMF creste nivelul de calciu in interiorul celulelor dateaza inca de la inceputul anilor ’90. Studii mai recente au confirmat rolul crescut la calciului in interiorul celulelor, in urma expunerii la EMF.

Din cele expuse pana acum am putea trage o concluzie: pentru a se apara de efectele daunatoare ale EMF asupra celulelor, corpul nostru trebuie sa blocheze acest acces al caciului din exterior spre interiorul celulei, adica fenomenul denumit blocarea canalelor de calciu.

Studiile nu au fost facute pe om, ci in celule umane in vitro si la animale. Cercetarile au confirmat ca, atunci cand canalele de calciu au fost blocate, daunele provocate de EMF au fost radical reduse, oferind dovezi convingatoare ce desemneaza canalele de calciu ca responsabile de facilitarea pagubelor provenite de la EMF. S-a descoperit ca, atunci cand EMF au activat VGCC, dupa aprox. 5 secunde canalele s-au deschis si au inundat interiorul celulei cu o cantitate nesanatoasa de ioni de calciu, la rata de aprox. 1 milion/s. Fluxul de calciu patrunzand in interiorul celulei inunda mitocondriile, mitocondrii care  sunt producatorii de energie ai celulelor. Acestea  detin enzimele si angrenajul necesar pentru acrea adenozintrifosfatul(ATP) “care este moneda de baza a energiei primare a celulelor”.

Cand calciul din mitocondrii creste, acest lucru duce la o serie de stari daunatoare, inclusiv o capacitate redusa de a genera  ATP si la cresterea stresului oxidativ, care in cele din urma contribuie la moartea prematura a celulelor.

Canalele de calciu voltaj-dependente(VGCC)  exista atat la plante cat si la animale, deci practic EMF afecteaza toate formele de viata.

PROBLEMA EXCESULUI DE CALCIU IN CELULE

“Calciul este o molecula foarte importanta de semnalizare biologica, avand roluri biologice vitale. Atunci cand prea mult calciu este eliberat in celulele tale, acesta poate declansa un lant de evenimente care iti poate creste riscul de boli, in special cancer, si de imbatranire prematura”.

Cand calciul inunda celulele iau nastere radicalii liberi, care sunt molecule care au fost deteriorate si in consecinta au un electron liber(nepereche). Tocmai acesti electroni liberi fac ca radicalii liberi sa fie puternic reactivi si foarte daunatori.

“Radicalii liberi circula prin organism si deterioreaza membranele celulare, proteinele, mitocondriile, celulele stem si, pe langa ADN-ul mitocondrial, chiar si ADN-ul tau nuclear”. Acesta este rezultatul produs de sursele de radiatii ionizante, precum razele X si razele gamma.

Cand ionii de calciu patrund in exces in celule, provoaca o crestere atat de oxid nitric cat si de superoxid. Desi cele doua molecule sunt radicali liberi , ele sunt relative benigne si au multe roluri importante in organism. Dar atunci cand sunt in cantitati mari ei se vor combina intr-una din cele mai daunatoare molecule din corp si anume, peroxinitrit.

Odata ce este format, peroxinitritul  incepe sa atace moleculele biologice importante, ceea ce afecteaza celulele, cauzeaza boli si duce la moarte prematura. Peroxinitritul poate deteriora aproape fiecare tesut semnificativ din corp, cum ar fi pretioasele membrane celulare, proteinele, mitocondriile, celulele stem si ADN-ul.  Prin urmare, peroxinitritul este unul din cele mai periculoase toxine la care putem fi expusi.

In afara de oxid nitric si superoxid un alt radical la fel de daunator este si radicalul liber hidroxil. Similar cu superoxidul, radicalii hidroxilici sunt creati  in mod normal in mitocondrii, prin procesul de ardere a alimentelor pentru combustibil.

Am vorbit mai sus de oxidul nitric. Acesta este o molecula mica formata din oxigen si atomi de azot care traverseaza cu usurinta membranele celulare. Chiar daca oxidul nitric este un radical liber el are multe efecte benefice pentru corp:

  • Regleaza tensiunea vaselor de sange, prin capacitatea sa de a le relaxa si a ajuta la normalizarea tensiunii arteriale;
  • Joaca un rol crucial in controlul infectiilor;
  • Scade agregarea plachetara sau tendinta sangelui de a se coagula, scazand astfel riscul unui accident vascular cerebral sau atac de cord;
  • Promoveaza formarea de noi vase de sange, process denumit angiogeneza;
  • Ajuta la prevenirea disfunctiei erectile.

Dar  sub actiunea EMF surplusul de calciu invadeaza celulele corpului si face ca acest oxid nitric stocat sa fie eliberat, crescand astfel nivelul de oxid nitric, deoarece, in mod normal, acesta nu este depozitat in interiorul celulelor.

Deci efectele pozitive ale oxidului nitric apar numai atunci cand este produs in afara celulelor. Cand acesta este peste limita admisa atunci devine daunator, chiar foarte reactiv.

SI RADIATIA NEIONIZANTA AFECTEAZA ADN-ul

Radiatiile ionizante – cum ar fi razele X si razele gamma, dauneaza foarte mult organismului si creste riscul de cancer. Acest lucru se datoreaza faptului ca radiatiile ionizante au lungimi de unda scurte si frcvente inalte, care transporta suficienta energie pentru a rupe direct legaturile covalente care tin laolalta ADN-ul. De fapt, daunele provocate de radiatiile ionizante sunt rezultatul interactiunii cu apa din celule, mai précis din nucleu. Cand radiatia ionizanta ajunge la apa din nucleul celular, ea creeaza periculosii radicali liberi hidroxil.

“Este adevarat ca radiatiile neionizante, precum cele emise de telefonul mobil si de WI-FI, au frecvente mai mici decat radiatiile ionizante si pur si simplu nu au  suficienta energie pentru a crea radicali hidroxil sau pentru a provoca daune termice semnificative.

Dar nu este adevarat ca radiatiile neionizante nu pot sa afecteze ADN-ul. Ele pot si chiar fac aceasta prin productia de peroxinitrit si, secundar, prin crearea de radicali liberi de carbonat. “

Deci radiatiile neionizante sunt la fel de periculoase ca si cele ionizante.

Cercetatorul german Franz Adlkofer a descoperit ca expunerea la EMF de o intensitate foarte joasa de 1,8 Ghz a produs un numar foarte mare de ruperi ale ADN-ului. “De fapt, a produs mai multe leziuni ale ADN-ului decat 1600 de radiografii toracice. El a ajuns la concluzia ca radiatiile neionizante similare cu radiatiile 3G pot fi mult mai periculoase pentru ADN-ul celulelor decat o energie similara radiatiilor ionizante.

Toate celulele au VGCC, dar anumite tesuturi au concentratii mult mai mari ale acestora, deoarece se bazeaza mai mult pe calciu pentru a le regla functia. Aceste tesuturi includ creierul, inima si organele reproducatoare – tesuturi care sunt afectate cel mai mult atunci cand esti expus  la EMF.

Acesta este probabil motivul pentru care bolile neuropsihice precum anxietatea, depresia, deficitul de atentie/tulburarile de hiperactivitate(ADHD) si autism, bolile neurodegenerative precum ALZHEIMER si ratele de fertilitate in declin au explodat in ultimile 2 decenii”.

TOATE FIINTELE VII SUNT VULNERABILE LA EMF

Intocmai cum EMF afecteaza organismul uman, la fel se petrece si in cazul celorlalte forme de viata. EMF afecteaza functia membranelor celulare si pot conduce la disfunctia ADN-ului: ele afecteaza absolut orice prezinta ADN. Iar aceasta include plante, animale, insecte si chiar microbi.

POPULATII INTREGI DE INSECTE SUNT DECIMATE

Se crede ca EMF au un rol major in sindromul depopularii familiilor de albine(colony collapse disorder – CCD),raspandit in intreaga lume.

In iarna anului 2006, albinele au inceput sa se confrunte cu CCD. In acea iarna, apicultorii au raportat pierderi ale stupilor lor intre 50% si 90%. Au fost inregistrate urmatoarele efecte ale EMF asupra albinelor:

  • Expunerea la telefoane mobile a instigat albinele muncitoare sa emita un semnal inalt, care este de obicei utilizat doar pentru a respinge un alt roi sau ca un semnal de stres;
  • Coloniile de albine expuse radiatiilor de telefon mobil au prezentat o scadere semnificativa a puterii coloniei. Regina a depus mai putine oua.Iar stupul nu avea polen sau miere in el la incheierea experimentului;
  • Cand un experiment a fost realizat pe 16 stupi diferiti – 8 expusi unui telefon fara fir din apropiere si 8 nu – ,doar 7,3% albine s-au intors la stupul iradiat, comparative cu 39,7% care au revenit la stupul neiradiat;
  • Intr-un alt experiment similar, albinele din stupii iradiati au construit cu 21% mai putine celule fata de stupii neiradiati.

Albinele nu sunt singurele insecte care au demonstrat o asemenea scadere rapida. In anul 2014, cercetatorii au efectuat 280 de experimente diferite in care au expus musculitele de fructe la diferite surse de radiatii nontermice, inclusiv WI-FI, Bluetooth, telefoane mobile si fara fir. La fiecare nivel, expunerea a condus la efecte daunatoare semnificative asupra reproducerii si apoptozei(moarte celulara programata).

S-a ajuns la un asemenea punct, incat o trecere in revista a litaraturii stiintifice din anul 2019, care documenta populatiile de insecte de pe glob, a descoperit ca, daca rata actuala de scadere a populatiei de insecte continua, toate speciile de insecte ar putea fi drastic reduse, daca nu chiar sterse total de pe fata pamantului in termen de 100 de ani.

NICI PLANTELE NU SUNT CRUTATE

Tot asa cum EMF produc ravagii in corpul uman prin activarea canalelor de calciu voltaic-dependente, permitand scurgerea excesului de calciu in celule, la fel se petrece si in cazul plantelor.Si  plantele  au canale de calciu care raspund foarte similar VGCC-urilor umane. Activarea VGCC este declansatorul stresului oxidativ cauzat de EMF.

Plantele de tomate s-a dovedit chiar ca reactioneaza la EMF de 900 Mhz. Intr-un experiment , cercetatorii au aratat ca frunzele expuse la aceste frecvente EMF au reactionat cu semnale de stres; frunzele protejate nu. Cand un blocant al canalului de calciu a fost aplicat pe suprafata frunzei, ea nu a rapuns la EMF.

BACTERII CARE CAUZEAZA BOLI PAR A FI STIMULATE DE EXPUNEREA

LA EMF

Deoarece EMF pot efectua modificari la nivel celular in interiorul organismelor vii, trebuie sa consideram ca ele pot avea un impact si asupra bacteriilor. Mai ales ca bacteriile comunica intre ele prin semnale electronicce. Bacteriile care locuiesc in interiorul corpului nostru sunt atat bune cat si rele.

Cele bune contribuie la mentinerea sanatatii, prin capacitatea de a digera si a extrage nutrienti din hrana, la imunitate, etc.

Cele rele sunt virusuri si alti agenti patogeni cate pot produce boli, contribuind la acumulatea de toxine in organismul nostrum. De exemplu:

  • S-a demonstrat ca expunerea la EMF ale cablajului casnic activeaza bacteriile virusului Epstein-Barr care fusesera pana atunci in stare latenta;
  • S-a demonstrate ca bacteriile cum ar fi candida(alias drojdie) si mucegai produc in mod exponential produse secundare mai toxice atunci cand sunt in prezenta radiatii nontermice;
  • Cercetarile au descoperit de asemenea ca tulpinile de drojdie par sa creasca mai repede cand sunt expuse la EMF;
  • Se pare ca semnalele de telefon mobil si WI-FI ar putea juca un rol in influentarea anumitor tipuri de bacterii – in cazul acestui studiu, coli si listeria au devenit rezistente la tratamentul cu antibiotic.

“Efectele EMF asupra bacteriilor reprezinta o modalitate secundara prin care sanatatea umana este compromisa prin intermediul “supei” tot mai concentrate de radiatii electromagnetice in care societatea nostra inoata zi de zi” – remarca Dr. Mercola.

POPULATIA CEA MAI VULNERABILA LA INFLUENTA EMF

Oricat de periculoase sunt EMF pentru adulti, plante albine, microbi si animale, ele prezinta un risc considerabil mai mare pentru sanatatea copiilor, in primul rand,din cauza duratei expunerii. Tineretul de astazi va fi expus la EMF o perioada de timp mult mai lunga decat au fost adultii. Ca rezultat, riscul ca ei sa experimenteze daune la nivel mitocondrial de-a lungul timpului este exponential mai mare.

De asemenea, copiii sub 12 ani, au un continut mai mare de apa in corp decat adultii, ceea ce ii determina sa absoarba mai multe radiatii. In plus, maduva osoasa a unui copil absoarbe de 10 ori mai multe radiatii de frecventa wireless decat un adult.

<<Cea mai mare vulnerabilitate a acestora se afla poate la nivelul capului lor. In special creierul copiilor prezinta un risc crescut de a fi afectat. Radiatiile EMF de la telefoanele mobile patrund mai profund in creierul copiilor decat in cel al adultilor, din mai multe motive si anume:

  • Craniile copiilor sunt mai subtiri decat ale adultilor ceea ce inseamna ca mai multe radiatii pot penetra aceaste bariere protectoare;
  • Copii au capete mai mici, deci distanta pe care radiatiile trebuie sa o strabata pentru a patrunde mai adanc in creier este mai mica;
  • Creierul copiilor este inca in dezvoltare, el nu este pe deplin mielinizat inca, ceea ce inseamna ca are mai multa apa si mai putine grasimi decat adultii si este mai sensibil la absorbtia radiatiilor;
  • Urechile lor sunt mai mici si, din moment ce urechea actioneaza ca un tampon intre telefonul mobil si craniu, aceasta inseamna ca atunci cand copii folosesc telefoane mobile, ele sunt mai aproape de craniile lor decat atunci cand le folosesc adultii.

Departamentul de Sanatate Publica din California, Filiala pentru Investigarea Sanatatii Mediului a fost de accord, constatand: “EMF pot penetra mai adanc in creierul unui copil decat in al unui adult. Creierul inca se dezvolta in anii adolescentei, ceea ce-i poate face pe copii  si adolescenti mai sensibili la expunerea la EMF.”

Este important sa iei masuri de precautie acum pentru a-ti proteja copiii, mai ales ca daunele produse de radiatiile EMF pot dura ani sau, uneori, decenii pentru a se dezvolta.>>

EXPUNEREA INCEPE INCA DIN STADIUL INTRAUTERIN

Multi copii sunt afectati de expunerea la radiatiile EMF inca de cand se afla in pantecele mamelor care utilizeaza laptop, telefon mobil, tableta sau telefon fara fir, sau ca urmare a stilului de viata cotidian al mamelor.

Un studiu implicand peste 13000 de mame a dezavaluit niste efecte potentiale alarmante. In comparatie cu copiii nascuti din mame care nu au folosit telefoane mobile in timpul sarcinii, copiii nascuti din mame care au facut acest lucru , au experimentat urmatoarele:

  • Cresterea cu 49% a problemelor de comportament;
  • Cresterea cu 35% a hiperactivitatii;
  • Cresterea cu 34% a problemelor legate de colegi;
  • Cresterea cu 25% a problemelor emotionale.

 

“Doua studii daneze au documentat o asociere intre utilizarea telefonului mobil la mama si ADHD la copii. Comparand doua grupuri diferite – unul format din mai mult de 13000 de copii, celalalt de aproape  29000 de copii – cercetatorii au descoperit ca daca mama a vorbit la un telefon mobil in timp ce era insarcinata, copilul ei urma sa aiba un risc de ADHD  cu 50% mai mare. Iar daca mama a mentinut telefonul mobil continuu, riscul a fost de 100%.”

Nu doar radiatiile de telefon mobil prezinta un risc; este vorba de toate EMF. Cercetatorii de Kaiser Permanente din California au condus studii multiple in care le-au solicitat femeilor insarcinate sa poarte detectoare care masurau expunerea la campul magnetic timp de 24 de ore in timpul sarcinii, iar apoi au urmarit rezultatele nasterii, pana la 13 ani.

Au descoperit ca femeile cu expuneri mai mari prezinta de 2,72  ori mai mare riscul de provocare a avortului, iar copiii lor au avut un risc mai mare de a avea astm, de a fi obezi si de a suferi problem tiroidiene.

“Daca esti gravida sau intentionezi sa devii in viitor, te rog sa ai grija sa iti limitezi expunerea la EMF, in special la telefonul mobil si la campurile magnetice – atat pentru propria ta sanatate, cat si pentru sanatatea copilului tau. Acceseaza site-ul babysafeproject.org pentru indicatii specifice privind protejarea bebelusului tau impotriva EMF” – remarca cu mare ingrijorare dr. Mercola.

O LEGATURA INTRE RADIATIILE EMF SI BOLILE ADD SI ADHD

Multe studii sugereaza ca cresterea ratelor de ADD( deficit de atentie) si ADHD(hiperactivitate) la copii, poate fi atribuita unei cresteri  a expunerii la EMF.

Un studiu  german din anul 2010 a urmarit copiii care au purtat un detector de masurare a radiatiei timp de 24 de ore; cei care au avut cel mai ridicat nivel de expunere au prezentat un  risc crescut de a afisa un comportament mai turbulent si incontrolabil, similar cu cel afisat de copiii care au fost diagnosticati cu ADHD. Boala ADHD, impartaseste multe simptome cu electrohipersensibilitatea, inclusiv:

  • Pierdera memoriei;
  • Ceata creierului;
  • Dificultate de focalizare;
  • Abilitati de invatare reduse.

Cercetatorii de la Kaiser Permanente au mai descoperit faptul ca bebelusii nascuti din mame cu un nivel ridicat de expunere la EMF  in timpul sarcinii, au avut de asemenea un risc de 2,9 ori mai mare de a dezvolta o tulburare de neurodezvoltare, cum ar fi ADHD.

In anul 2018, cercetatorii au sugerat ca numitorul comun intre ADHD legat de EMF si autism este deteriorarea ADN-ului si modificarile expresiei genice(cunoscuta sub denumirea de epigenetica).

EMF SI RISCUL CRESCUT DE AUTISM

O serie de cercetatori au descoperit ca EMF sunt destul de capabile sa contribuie si la tulburarea de spectru autist(ASD).  Martin Pall sugereaza ca EMF contribuie la autism prin deschiderea canalelor de calciu voltaj-dependente(VGCC), care inunda celulele cu calciu, contribuind la stresul oxidativ daunator si perturband formarea de sinapse sanatoase in creier, toate acestea contribuind la un mediu fiziologic care favorizeaza dezvoltarea autismului.

Dr. Martha Herbert de la Harvard Medical School a scris in anul 2013 o revizuire detaliata a factorilor biologici care ar putea contribui in acest sens, ce includea “stresul oxidativ si dovada daunelor practicate de radicalii liberi, proteine de stres celular si deficiente de antioxidanti cum ar fi glutationul”.

Foarte multi cercetatori au studiat o posibila legatura intre expunerea la EMF si autism. Putem concluziona ca acesta este unul dintre motivele pentru care ratele de autism au crescut atat de mult in ultimii 20 de ani: cresterea vertiginoasa de la 1 din 150 de copii in anul 2000 la 1 din 59 de copii in anul 2014, la 1 din 40 de copii in anul 2016(conform unui studiu aparut in jurnalul Pedriatics).

Invers, pe masura ce si alte indicii arata o legatura intre autism si EMF, multi practicieni din domeniul sanatatii raporteaza ca supunerea pacientilor lor tineri cu autism la un program cu expunere scazuta la EMF(oprirea WI-FI pe timpul noptii, deconectarea telefoanelor fara fir si a monitoarelor pentru copii) a avut ca rezultat inbunatatiri considerabile ale comportamentului.(va urma)

 

One comment

  1. No, fiti mai concisi. Scoateti in evidenta ideile principale, ca oamenii de azi nu mai au rabdarea sa citeasca decat articole de Click, de Can-can si Ham-ham.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *