Home / Problema Țigănească / Fără țigani în acest taxi! Taximetrist pedepsit în mod injust pentru că si-a exercitat dreptul de a selecta clienții

Fără țigani în acest taxi! Taximetrist pedepsit în mod injust pentru că si-a exercitat dreptul de a selecta clienții

Vlad Voicu
Incorect Politic

Decembrie 1, 2023

Fără țigani în acest taxi! Taximetrist pedepsit în mod injust pentru că si-a exercitat dreptul de a selecta clienții

Fără țigani în acest taxi! Taximetrist pedepsit în mod injust pentru că si-a exercitat dreptul de a selecta clienții

Din seria de știri la sertar pe care le scoatem la suprafață după mult timp de la întâmplarea propriu zisă.

Adevărul (link arhivat):

Un taxi din Braşov a circulat cu o inscripţie rasistă pe portbagaj. Patronul firmei l-a pus pe şofer să şteargă şi nu îi va mai da comenzi timp de o lună.

Patronul gay a cedat presiunilor prostituatelor din presă și l-a pedepsit pe nedrept pe șoferul bazat.

O inscripţie rasistă a apărut pe un taxi care circulă pe străzile din Braşov. Şoferul, angajat al unei firme braşovene de taxi, şi-a inscripţionat pe partea din spate a maşinii un mesaj prin care anunţă că nu primeşte ţigani în taxiul său. „No Gypsis in this taxi” (cu greşeala de ortografie pe care a comis-o cel care a scris) se putea citi pe maşina firmei de taximetrie. De altfel, până şi numărul de înmatriculare poate duce cu gândul la acelaşi mesaj, de această dată în limba română, B 101 NTZ.

Taximetristul are dreptul să-şi aleagă clienţii, dar nu-i poate refuza ca urmare a etniei căreia îi aparţin. Braşoveanca Bogdana Ioana Banu a sesizat inscripţia şi a postat pe pagina sa de Facebook o imagine cu maşina, ironizându-l pe taximetrist. Alţi câţiva internauţi au scris comentarii ironice la adresa şoferului.

Adevărul spune că taximetristul are dreptul să-si aleagă clienții, apoi după virgulă scriu că defapt nu au dreptul să-si aleagă clienții în funcție de etnie. Pe bune?

Există vreo lege care spune că nu am voie să aleg clientela pe baza etniei? Dacă da, atunci am voie să-mi selectez clientela dacă nu specific etnia? Daca da, oamenii pur și simplu vor refuza clienții fără să explice de ce, toată lumea știe de ce, dar ne prefacem.

Ce spune Poliţia Judeţului Braşov

„Adevărul” a solicitat Inspectoratului de Poliţie Judeţean Braşov să explice dacă şoferul încalcă vreo reglementare. „Legea care reglementează acest tip de comportamente prevede alte instituţii care aplică sancţiunile”, a transmis comisarul Alina Ivan, purtătorul de cuvânt al IPJ Braşov.

La rândul său, reprezentanta Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării spune că o sancţiune în cazurile de discriminare sau declaraţii rasiste nu se poate da fără ascultarea părţilor. „În acest caz, trebuie să stăm de vorbă cu taximetristul, să ne spună care a fost motivaţia sa şi abia apoi putem lua o decizie”, a transmis aceasta. Ea a adăugat că este totuşi nevoie de o plângere.

Singurul care a luat măsuri a fost Grigore Todoran, patronul firmei de taximetrie. Acesta a cerut numărul de înmatriculare sau cel al taximetrului şi, în 10 minute, a rezolvat problema. L-am chemat pe şofer la mine, l-am pus să şteargă inscripţia de faţă cu mine şi am decis că o lună nu va mai primi comenzi”, a explicat patronul firmei braşovene de taxi.

Faptul că şoferul nu va mai primi comenzi echivalează cu o sancţiune pecuniară destul de importantă.

Dacă există dreptul de a-ți selecta clientela, cum se face că nu ai voie să-ți selectezi clientela dacă este vorba de etnie? Șim cu toții cum se comportă țiganii, vor plăti cei de la Adevărul nota de plată la spălătorie sau la spital? Vor despăgubi jurnaliștii pe taximetrist atunci când țiganul nu plătește cursa? Bineînțeles că nu, dar se leagă de el în cel mai dezgustător mod posibil.

Oricum, comunitatea de taximetriști este în general destul de roșu pastilată, mai ales că au avut experiențe cu țigani.

Stau mult mai bine decât șoferii de Uber.

Vlad VOICU

6 comments

 1. Ăla să își aleagă clienții cînd o fi firma lui. Momentan e doar un sclav infect și trebuie să facă ce zice patronul. 🤬

  • Da păi ce sa-i faci, dacă nu s-a născut în familie cu bani să-i facă părinții firmă cadou la 18 ani… Tu ești jidan care bagă strâmbe sau ești doar prost?

   În altă ordine de idei, “braşoveanca Bogdana Ioana Banu”. Ca de obicei, trebuia să fie o femeie… Deși poate era o țigancă ce s-a simțit vexată.

 2. Eu voi pune la mine ….. EVREII, nu au voie pe/in, vehicolul MEU !
  Este adevarat ca nu am decat motocicleta, dar…. chiar si asa 🙂

 3. Ma mir ca nu l-au bagat la legea anti-tiganismului sa il bage la parnaie.

 4. PÎNĂ LA URMĂ CE TREBUIE SĂ SE ÎNTÎMPLE SE VA ÎNTÎMPLA. LA ROMÂNI ,O DATĂ PE AN SE FACE CURĂȚENIE GENERALĂ. DAR DUPĂ 30 DE ANI !! A VENIT TIMPUL. NU SE MAI POATE MERGE AȘA ÎNAINTE.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *