Home / Actualitate / Au îngropat și hidrocentrala de la Tarnița – Societatea Hidro Tarnița a fost dizolvată de către Ministerul Energiei

Au îngropat și hidrocentrala de la Tarnița – Societatea Hidro Tarnița a fost dizolvată de către Ministerul Energiei

Incorect Politic
Iulie 30, 2023

Au îngropat și hidrocentrala de la Tarnița

Societatea Hidro Tarnița a fost dizolvată de către Ministerul Energiei

Via Nationalisti:

 

Cel mai important proiect energetic al României a fost desființat oficial de către autorități. Societatea Hidro Tarnița a fost dizolvată de către Ministerul Energiei, minister care a refuzat să demareze investiția strategică a construcției hidrocentralei cu acumulare prin pompaj, de 1.000 MW, singura care ar fi asigurat echilibrul sistemului energetic național. Obiectivul ar fi contribuit la stocarea de energie, absolut necesară în condițiile regenerabilelor fluctuante.

Ultimul act al fostului ministru al Energiei, Virgil Popescu, a fost să desființeze societatea de proiect Hidro Tarnița, prin care ar fi trebuit construită o hidrocentrală electrică cu acumulare prin pompaj, pentru stocarea a 1.000 de MW. Proiectul era de o importanță vitală pentru Sistemul Energetic Național, aflat într-un permanent pericol de dezechilibru, după închiderea termocentralelor pe cărbune și axarea pe energia eoliană și cea solară, absolut imprevizibile și fluctuante.

Virgil Popescu a refuzat, însă, constant să pună pe picioare proiectul, mai ales că au fost nenumărate oferte de parteneriat public privat din partea mai multor companii din afara țării.

”Ca să faci o hidrocentrală prin pompaj de 1.000 de MW, un mamut, nu se mai justifică din punct de vedere economic. Practic, s-ar fi justificat pe o echilibrare regională, dacă ar fi folosit eventual și Ungariei, poate și Serbiei. În momentul când în Ungaria se construiește o centrală nucleară, ei nu mai au nevoie de această echilibrare din partea noastră. Nu avem justificare economică pentru Tarnița. Și atunci pentru ce să o ținem așa cu 1.000 MW ca și proiect?”, declara Virgil Popescu în ianuarie 2020.

Echilibrarea însă nu avea legătură nici cu Ungaria, nici cu Serbia, ci cu propriul nostru sistem energetic. Hidrocentrala Tarnița-Lăpuștești era un obiectiv de interes național, cu un rol strategic în securitatea energetică și siguranța națională, având în vedere că tehnologia presupune singura modalitate eficientă de stocare a energiei la scara mare. Proiectul era esențial în contextul existenței unui portofoliu în creștere continuă cu producție de energie intermitentă, care impune instalarea de capacități de echilibrare suplimentare, spunea și conducerea societății Hidro Tarnița.

România, singura țară fără stocare de energie

Specialiștii în energie atrag atenția că, pe plan global, există 160.000 de MW în hidrocentrale electrice cu pompaj și doar 16.000 MW în baterii cu stocare. Germania are 9.000 de MW cu pompaj și cam toate țările au, pentru că sunt foarte bune și eficiente.

”Până și Bulgaria și Serbia au hidrocentrale cu acumulare prin pompaj. Cu cât crește gradul de penetrare al regenerabilelor variabile, eolian și fotovoltaic, cu atât sunt mai importante aceste mijloace de flexibilizare a rețelei, prin stocarea prin pompaj a energiei electrice. Hidrocentrala de la Tarnița ar fi rămas în patrimoniul țării și ar fi fost construită cu echipamente, utilaje și materiale românești. Așa, vor cumpăra baterii din import. Și nu poți compara bateriile cu hidrocentrala electrică cu pompaj. Dacă ai o baterie de 100 MW, care este o capacitate mare, ea funcționează doar o oră, două ore, până la patru ore, după care trebuie să o pui la încărcat”, ne-a declarat dr. ing. Nicolae Codreanu, fost director tehnic al Complexului Energetic Hunedoara.

5 comments

  1. Ion di la Vidin Petrov

    Ce este ăla ”PODCAST”? Facem pe patrioții, pe naționaliștii. dar nu suntem în stare să vorbim corect românește. Rușine nouă! Rușine tuturor! Din punct de vedere românesc, suntem neterminați, ca aproape întreaga faună universitară, ce se pretinde intelectualitate românească, poate chiar europeană. În realitate, din punctul de vedere, fundamental, al limbii române, mare parte din intelectualii români sunt ratați, parcă au devenit struțo-cămile, soi de cuci cu marsupiu, altoiți pe canguri, ouați prin diverse cuiburi, clociți de ciori vopsite, ciugulesc un cuvânt franțuzesc de ici, unul englezesc de colo, își arată cultura…
    Recent, în țara lui africană, Căpitanul TRAORE a interzis limba ocupanților, colonialiști francezi. Începem să avem nevoie de Căpitani africani, Căpitani în viață, nu doar căpitani asasinați prin închisori, sugrumați la Tâncăbești, împușcați prin munți, ajunși icoane pe pereți, nu repere sufletești. Degeaba ne credem ROMÂNI, câtă vreme nu suntem în stare să vorbim cu adevărat limba română, limba noastră maternă. Chiar nu putem gândi românește? Sufletul ne este pervertit? Suntem împestrițați cu tot felul de vopsele, precum ciorile jidovești ce se dau drept papagali getbegetnici, guvernamentali?
    Nici măcar pe situl Incorect politic nu se vorbește cu adevărat limba poporului român. Cam mulți ”incorecți politici” sug la țâța jidovească, dacă nu cumva chiar la sula lui Avraam, în al cărui sân, dacă nu chiar scrot, unii speră să-și petreacă eternitatea de mântuiți. Curat mântuiți ori curat murdari, cum se întreba Caragiale?

  2. dom’le
    asta intra la “materialism vulgar”,proiectul oricum a fost conceput de catre tovarashii comunisti si in romania si in serbia si in bulgaria.

  3. sau poate ca camarazii ilegalisti l-au facut si acum au inundat mass-media (dealtfel necinstita) cu materiale de propaganda 9garda electrificata,sa-l combata pe “electric jew”….).daca nu-l declarati pe v.popescu ca satana nu vedem rostu.

  4. Se duce tot ce e romanesc in tara asta, sa cumparam energie scumpa de la stapani, poate chiar produsa la noi in tara pe spinarea noastra, muncim pentru straini, iar la final de luna salariul modest il cheltuim tot la straini…..noua sclavie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *