Home / Chestiunea Jidănească / Atacul Israelului asupra navei americane USS Liberty (8 iunie 1967)

Atacul Israelului asupra navei americane USS Liberty (8 iunie 1967)

Incorect Politic
August 25, 2023

Atacul Israelului asupra navei americane USS Liberty (8 iunie 1967)

Atacul Israelului asupra navei americane USS Liberty (8 iunie 1967)

Via DNI:

Unul din evenimentele istorice cele mai ascunse de ochii publicului il constituie atacul intreprins de aviatia si marina israeliana impotriva vasului american USS Liberty.

Evenimentul a avut loc pe data de 8 iunie 1967 in timpul razboiului arabo-israelian cunoscut si sub numele de “Razboiul de 6 zile”.

USS Liberty era o nava cu armament usor, utilizata ca centru de supraveghere si transmisiuni navigand in apele internationale, in zona orasului egiptean El Arish (in largul fasiei Gaza).

Dupa ce nava a fost survolata in repetate randuri de aviatia israleiana in dimineata zilei de 8 iunie, la cateva ore dupa aceasta in jurul orelor 2 p.m. primul val de avioane militare israeleiene au atacat-o mitraliind echipajul si aruncand asupra sa rachete si bombe cu napalm.

Atacul intreprins de avioane de vanatoare care nu purtau insemne de identificare a inceput prin distrugerea antenelor vasului si a instalatiilor de transmisiuni astfel incat aceasta sa nu poata comunica cu restul flotei americane existente in Marea Mediterana (Flota a 6-a).

In mod incredibil, echipajul american a reusit sa refaca antenele vasului si sa transmita semnale disperate de ajutor catre restul flotei, portavioanele Saratoga si America au confirmat primirea mesajului si au transmis ca au trimis avioane de vanatoare in ajutorul USS Liberty.

Ajutorul insa nu a mai ajuns… intrucat avioanele americane trimise de pe portavioane au fost oprite la ordinal expres al presedintelui Lyndon Johnson inainte ca sa se poata infrunta inamicul.

A ajuns in schimb un al doilea val de atacatori israelieni, veniti cu barci torpiloare care au atacat din nou vasul American incercand sa-l scufunde. USS Liberty a fost bombardata cu tunuri de 20 si 40 de mm si a fost torpilata sub linia de plutire. In urma exploziei torpilei au decedat 22 de marinari.
Istoria oficiala consemneaza ca aviaita israeliana a facut “o confuzie” confundand USS Libery cu un vas pescaresc egiptean (cu o dimenisune de 4 ori mai mica decat USS Liberty).

Istoria neoficiala insa exclude o astfel de ipoteza. USS Liberty era identificata clar cu steag american, iar ulterior primului atac, steagul mitraliat a fost inlocuit cu un drapel urias de 7/13 picioare. De asemenea distrugerea cu prioritate a centrelor de comunicatii ale vasului ridica mari semne de intrebare.

Una din ipotezele aduse in discutie a fost incercarea Israelului de a scufunda vasul American urmand ca ulterior vina sa fie data pe aviatia egipteana.
In cazul reusitei actiunii, foarte probabil Statele Unite ar fi declarant razboi Egiptului distrugand astfel principalul inamic de atunci al statului evreu.

Atacul Israelului asupra principalului sau aliat (SUA) putea insa sa duca la un veritabil Al Treilea Razboi Mondial, intrucat coalitia statelor arabe, condusa de Egipt, era sustinuta de Uniunea Sovietica.

Tot istoria neoficiala povesteste si de faptul ca Distrugatorul rusesc nr 626/4 a receptionat apelurile disperate ale navei americane si a sarit in ajutorul acesteia, obligand barcile torpiloare sa se retraga dupa 3 ore de asalt continuu.

Ulterior distrugatorul rusesc navigand in imediata apropiere a blocat posibilitatile de reatacare de catre israelieni.
In cele din urma, cu o intarziere de 17 ore (!!!), a fost permis si ajutorul navelor din flota a 6-a Americana.

Din fericire, USS Liberty nu a putut fi scufundata inainte de a lua contact cu flota Americana si de a deconsipra nationalitatea atacatorilor, astfel scenariul fiind partial dejucat, America nedeclarand razboi Egiptului si lumea evitand o posibila conflagratie nucleara intre superputeri.

Capitanul McGonagle a fost decorat cu Congressional Medal of Honor, cea mai inalta decoratie militara americana, care de obicei este inmanata intr-un cadru official de catre presedintele tarii la Casa Alba.

In cazul de fata insa medalia a fost inmanata de seful marinei (Secretary of the Navy) intr-o baza militara, ziarele americane trecand sub tacere evenimentul.
Echipajului supravietuitor i s-a interzis sa faca declaratii asura subiectului sub sanctiunea Curtii Martiale.

Toti membrii echipajului, seful marelui stat amajor American, amiralul Thomas Mooroer, ambasadorul SUA in Liban care a fost notificat de interceptarea mesajelor criptate israeliene prin care acestea comunicau catre baza stadiul atacului asupra USS Liberty exclud cu totii variant unei confuzii accidentale.

La fel a facut si ministrul de externe (Secretary of State) american, Dean Rusk, care pana in ziua mortii lui a sustinut ca atacul a fost unul intentioant.
Incidentul nu a fost niciodata investigat de o comisie a Congresului American.

O varianta a acestui scenariu intrevede si posibilitatea unei intelegeri americano-israeliene la nivelul presedintelui Johnson in vederea creerii artificiale a unui “casus belli” pentru implicarea SUA in razboi si ocuparea intregului Orient Mijlociu prin atacul “egiptean” asupra USS Libery.

Sursa: https://www.frontpress.ro/8-iunie-1967-ziua-in-care-israelul-a-atacat-sua/

Foto: Internet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *