Home / Internațional / Arțarul Sycamore Gap Tree doborât peste noapte în condiții suspecte

Arțarul Sycamore Gap Tree doborât peste noapte în condiții suspecte

Sterie Ciumetti
Incorect Politic
Octombrie 2, 2023

Arțarul Sycamore Gap Tree doborât peste noapte în condiții suspecte

Arțarul Sycamore Gap Tree doborât peste noapte în condiții suspecte

Via NewsSKy:

 

„Sycamore Gap Tree”, un arţar care a crescut chiar lângă Zidul lui Hadrian în comitatul Northumberland din nord-estul Angliei, a devenit celebru după ce a apărut într-o scenă cheie a filmului „Robin Hood: Prince Of Thieves” din 1991, în care a jucat starul american Kevin Costner. Construcţia antică a fost ridicată din ordinul împăratului roman Hadrian pentru a împiedica invaziile hoardelor barbare.

Arțarul Sycamore Gap Tree doborât peste noapte în condiții suspecte

Un băiat de 16 ani a fost arestat după ce unul dintre cei mai fotografiați copaci din țară a fost tăiat.

Băiatul în vârstă de 16 ani este ținut în custodia poliției și se spune că îi ajută pe polițiști în cercetările lor.

Inspectorul Kevin Waring, de la poliția din Northumbria, a declarat “Acesta este un punct de reper de renume mondial, iar evenimentele de astăzi au provocat un șoc semnificativ, tristețe și furie în întreaga comunitate locală și nu numai. Având în vedere că investigația noastră rămâne într-un stadiu foarte incipient, ne păstrăm mintea deschisă. Fac apel la public pentru informații care să ne ajute – dacă ați văzut sau ați auzit ceva suspect care ar putea fi de interes pentru noi, vă rugăm să ne anunțați.”

Autoritatea Parcului Național Northumberland (NNPA) a declarat: “[Noi] putem confirma că, din păcate, celebrul copac de la Sycamore Gap a căzut peste noapte.

“Colaborăm cu agențiile și partenerii relevanți interesați de acest simbol emblematic din nord-estul țării și vom publica mai multe detalii imediat ce acestea vor fi cunoscute.”

Publicul a fost rugat să nu viziteze situl, în apropiere de Crag Lough, “în timp ce lucrăm cu partenerii noștri pentru a identifica ce s-a întâmplat și pentru a face situl sigur”.

În timp ce copacul a fost raportat ca având o vechime de 300 de ani, National Trust a declarat că a fost plantat între 1860 și 1890.

Șocat și întristat

National Trust, care deține terenul, s-a declarat “șocat și întristat” de tăierea copacului, care a fost votat Arborele Anului în Anglia în 2016 în cadrul premiilor Woodland Trust.

Andrew Poad, directorul general al trustului pentru Hadrian’s Wall și Tyne Valley, a declarat: “Arborele a fost un element important și iconic în peisaj timp de aproape 200 de ani și înseamnă foarte mult pentru comunitatea locală și pentru oricine a vizitat locul”.

Un expert a declarat că, în opinia sa, este puțin probabil ca arborele să poată fi salvat.

John Parker, directorul executiv al Asociației Arboriculturale, a declarat pentru Sky News: “Coppicingul [în cazul în care un copac este tăiat în mod deliberat în apropierea bazei sale] este ceva folosit în gestionarea copacilor și este o metodă tradițională.

“Dar cu un copac atât de bătrân și o tăiere atât de mare, șocul va ucide probabil ceea ce a mai rămas din copac.

“Există o șansă de a obține lăstari în partea de jos – dar copacul nu va putea niciodată să se restabilească așa cum era înainte.”

Dl Parker, care lucrează cu asociația din 2008 și are o diplomă în arboricultură, a descris tăierea copacului ca fiind “absolut groaznică de văzut”.

Cu toate acestea, Jon Stokes, de la The Tree Council, a declarat că a rămas încrezător.

“Este foarte greu de știut dacă va supraviețui cu siguranță, pentru că nu l-am văzut în persoană, dar merită să avem speranță”, a declarat el pentru Sky News.

“În această perioadă a anului, copacii încep să stocheze energie în rădăcini pentru sezonul de creștere de anul viitor – și este posibil ca arborelui să îi crească niște lăstari noi în primăvara anului viitor.

“Dacă aceștia apar, vor avea nevoie apoi de multe decenii pentru a se dezvolta într-un copac nou – dar ar putea exista o șansă.

“Nu vom ști cu siguranță până în primăvara anului viitor – și va trebui doar să ne ținem degetele ferm încrucișate.”

Primarul din North of Tyne, Jamie Driscoll, a declarat că, în cele din urmă, National Trust, în calitate de proprietar al terenului, va decide ce să facă cu copacul.

El a declarat pentru Sky News: “Am auzit sugestii că lemnul din copac ar putea fi folosit pentru a face un fel de monument.

“Dacă este posibil să se ia o butașă sau o grefă din copac și să se replanteze, pentru asta va fi nevoie de un arborist cu mai multe abilități tehnice decât am eu pentru a veni cu aceste sugestii – dar cu siguranță vom face ceva.”

Destul de devastat

Oamenii de pe rețelele de socializare și-au exprimat tristețea și furia în legătură cu incidentul, mulți numindu-l “oribil” sau “dezgustător”.

Copacul se afla într-o adâncitură a Zidului lui Hadrian, cu castelul roman Milecastle 39 chiar în stânga sa, și este îngrijit atât de Parcul Național Northumberland, cât și de National Trust.

Fotograful Steven Lomas a scris pe Twitter: “Nici măcar nu pot începe să descriu cât de trist sunt că cel mai frumos și faimos copac din Anglia, Sycamore Gap, a fost tăiat. Sunt destul de devastat de faptul că locul pe care îl iubesc cel mai mult în Northumberland nu mai există în esență”.

Comisarul pentru poliție și infracțiuni pentru regiunea Northumbria, Kim McGuinness, a declarat: “Sunt devastată de faptul că faimosul Sycamore a dispărut. Acest copac era al nostru. Un simbol iconic al Nord-Estului”.

*

Sterie Ciumetti: Presa ne spune că un băiat de 16 ani a reușit peste noapte să taie ditamai arțarul. Acuma nu-s specialist în tăiat copaci de dimensiuni mari, dar cât de plauzibil este pentru un copil de 16 ani să facă asta peste noapte? Un singur copil cu drujba, care totuși nu e sabie laser, a reușit să taie așa bine trunchiul, să evite deteriorarea tăișului, sau a avut o trusă de drujbe la îndemână? Ceva nu pușcă…

3 comments

  1. Simbolic. La ei se taie noaptea stejari frumosi si faimosi (săracul stejar), la noi se dărâmă monumente, statui si simboluri nationale ziua in amiaza mare si politia nu face nimic in tara condusa de jidani, masoni si securisti ..păcat de neamul românesc…

  2. Sincer….mă pi$ pe stejarul lor….La noi au tăiat păduri seculare. Dar….după cum am văzut tăietura, copacul a fost tăiat de o mana profesionistă. A creat pana (în partea dreaptă dintr-o singură tăietură) și a terminat (retezat stejarul) cu o singură tăietură, în partea stângă. Spun că a fost în profesionist, intru că tăieturile sunt la același nivel și au același unghi.
    Cu toate astea, repet….
    Să mă pi$ pe stejarul lor !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *