Home / Actualitate / Arhivă de cărți medievale descoperită în turnul unei biserici din România

Arhivă de cărți medievale descoperită în turnul unei biserici din România

Incorect Politic
Septembrie 28, 2022

Arhivă de cărți medievale descoperită în turnul unei biserici din România

Via Biblioteca Batthyaneum:

Dragi Prieteni,
Astăzi vrem să împărtășim cu voi bucuria unei rare și excepționale descoperiri! O echipă de specialiști, condusă de domnul profesor universitar dr. Adinel C. Dincă (UBB Cluj), a descoperit o întreagă colecție de cărți, manuscrise și documente în arhiva Bisericii Evanghelice Sfânta Margareta din Mediaș. Descoperirea seamănă cu una dintre poveștile lui Indiana Jones, mai exact, o arhivă complet uitată, lupta cu împărăția porumbeilor pentru a o recupera, uimirea în fața descoperirilor făcute, importanța acestora pentru istoria circulației ideilor în perioada medievală în Transilvania.
Locul descoperirii
Pentru a vă convinge, iată despre ce este vorba, mai exact:
• circa 139 de volume, tipărite (ante 1470-1600)
• două volume manuscrise, primele decenii ale sec. XVI
• aproximativ 60 de documente originale din sec. XIV-XVI (cu câteva piese originale și copii din sec. XVII)
• aproximativ 10 registre administrative ale parohiei Mediaș din sec. XVII-XVIII care păstrează fragmente de manuscrise medievale (au fost identificate preliminar – ms. sec. IX-X, ms. sec. XII fin., ms. sec. XIII Paris, mss. liturgice sec. XIV-XV).
Activitățile de cercetare sunt în plină desfășurare, într-un proiect care se va întinde pe cel puțin doi ani: „Schriftlichkeit und Lesekultur in Mediasch/Mediaș (Siebenbürgen, Rumänien) im 14.-16. Jahrhundert. Sicherung, virtuelle Rekonstruktion und wissenschaftliche Analyse einer siebenbürgischen Pfarr- und Gymnasialbibliothek” / „Cultura scrisului și lecturii la Mediaș (Transilvania, România) în secolele XIV-XVI. Protejare, reconstrucție virtuală și analiză științifică a unei biblioteci parohiale și gimnaziale transilvănene” (2022-2023). Proiectul este finanțat de către Ministerul pentru Cultură și Artă (Bundesregierung für Kultur und Medien) al Germaniei.
Mulțumim mult domnului profesor Dincă pentru faptul că a împărtășit cu noi această mare bucurie, și ne-a trimis zeci de fotografii cu unele dintre cele mai importante momente ale aventurii!

One comment

  1. Sa nu sara evanghelistii in sus ca sint ale lor…. chiar daca secta nu exista cand s-au scris acestea iar astfel de dovezi istorice nu pot fi proprietate particulara.
    Sint daca pot…. sa fie interzisa detinerea “in particular”.
    Regelui nu i-au lasat Coroana Sa si nici nu a fost returnata Familiei Regale a Romaniei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *