Home / Actualitate / Aplicația Telegram blocată pentru abonații rețelei Digi – iată cum poți să o accesezi în continuare

Aplicația Telegram blocată pentru abonații rețelei Digi – iată cum poți să o accesezi în continuare

Sterie Ciumetti
Incorect Politic
Martie 26, 2022

Aplicația Telegram blocată pentru abonații rețelei Digi – iată cum poți să o accesezi în continuare!

 

Aplicația de comunicare Telegram, populară printre cei care au pierdut încrederea în “sursele oficiale” de informare și au descoperit ecosistemul viu al surselor alternative de informare, nu a mai funcționat pentru abonații rețelei Digi din România.

Blocajul nu a fost atât de sever încât să nu se poată rezolva, soluția problemei este gratuită și implică efort minim, instalați ProtonVPN pentru Android (pentru cei cu iPhone, ghinion) accesând site-ul https://protonvpn.com/download-android

Cauza acestui blocaj pare să fie elucidată de către Dan Diaconu:

Dan Diaconu:

Iată misterul întreruperilor din ultima vreme. Se pare că prostovanii noştri au pus umărul astfel încât să ruteze tot traficul de pe messengere prin serverele lor, astfel încât să poată bloca sau intercepta comunicația în timp real.

Fac precizarea că Telegram nu e implicit criptat. Canalele de telegram pot fi ascultate fără probleme. Singura opțiuni viabilă e ca în comunicările unu-la-unu să treceți pe „chat secret”(apăsați pe mesaj nou, selectați interlocutorul și alegeți „New secret chat”). Briar nu cred că poate fi interceptat. Teoretic nici Signal-ul n-ar trebui să poată fi interceptat.

Ideea e că prin această strategie se implementează absolut ilegal un zid comunicațional care ascultă și, în același timp, e capabil să filtreze în timp real ceea ce ai voie și ceea ce nu ai voie să vezi pe net. Nu trebuie să subliniez că operațiunea e absolut ilegală și, evident, neconstituțională. Doar că „interesele superioare” au decis că trebuie să se implementeze și la noi modelul chinezesc de cenzură.

Ce e de făcut?

Reziliați contractele DIGI

Primul lucru de făcut este, evident, instalarea ProtonVPN dacă sunteți abonați la Digi, pentru a putea accesa Telegram în continuare până reușiți să faceți al doilea lucru.

Al doilea lucru este apelarea numărului de suport clienți Digi și solicitarea rezilierii contractului, apoi portarea pe o altă rețea.

Cenzorii trebuie să plătească, economic în primul rând. Nu îi iertați. Vorbiți cu prietenii, povestiți-le cum Digi blochează aplicații, cât de intrusivi sunt și cât de prost este serviciul clienți. Anunțați cunoscuții că vă mutați la altă rețea, apoi relatați cât de bine este față de Digi, nu ca să le faceți reclamă, ci ca să-i convingeți pe cât mai mulți să plece de la Digi.

Digi a trecut o linie roșie, care ne indică faptul că  urmează o mare cenzură a internetului. Internetul așa cum îl știe generația născută în anii 90 nu va mai fi la fel. Descărcați ce puteți. Salvați tot ce merită salvat, și stocați local.

Vine furtuna.

7 comments

  1. Signal este de bază criptat capăt-la-capăt (end-to-end ecnryption), iar spre deosebire de Telegram, Signal pe partea de server este cu sursă deschisă (open source, codul sursă pentru server este disponibil oricui să-l analizeze). Iar pe viitor când nici cu Signal nu se poate există Briar, Matrix Protocol sau XMPP

  2. Bun, plecăm de la Digi, facem abonament la Vodafone, Telekom sau Orange pe 1 an sau 2, după aceea ne cenzurează și aceștia și ce mai facem,unde te mai duci, că ai abonament pe un an sau doi….

    • La Elonie Muscă e destul de scump și nu merge chiar așa bine internetul. Nu am o soluție la problema unui abonament pe doi ani la o altă rețea care probabil va cenzura și ea, dar un mesaj trebuie transmis împotriva la Digi, altfel își vor permite orice. Reacția populară e singurul lucru care mai poate să încetinească, dacă nu să oprească planurile care s-au făcut.

  3. care e jidanul rau si care e jidanul bun, asta e problema?!

  4. Eu tocmai am rămas fără adresa de email de la yahoo și n-am de gând să fac ce mi-au cerut ăia ca s-o recuperez, că oricum tocmai am făcut rost de alta și am salvat deja toate mesajele. Dar nu înțeleg de ce trebuie să le dai nr. de telefon, că dacă-ți trebuie un telefon la care plătești într-o lună cât găzduirea de la un sait + numele de domeniu într-un an, înseamnă că emailul gratis e cam scump.

    Trecând peste asta, oare ce mai face gheorghe? Că n-a mai scris de mult și am găsit niște mesaje mai vechi de-ale lui, din 2006:

    https://web.archive.org/web/20070210182401/http://www.myl.ro/forum/index.php?showtopic=2849

    Se pot recunoaște numele (gheorghe, cu “g”), stilul inconfundabil precum și sistemul de operare utilizat (tot Windows folosea și atunci):

    https://web.archive.org/web/20070205135156/http://www.myl.ro/forum/index.php?showuser=181

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *