Home / Actualitate / Adrian Copilu Minune este membru al Uniunii Compozitorilor, Nicu Covaci a fost respins

Adrian Copilu Minune este membru al Uniunii Compozitorilor, Nicu Covaci a fost respins

Incorect Politic
Martie 27, 2023

Adrian Copilu Minune este membru al Uniunii Compozitorilor, Nicu Covaci a fost respins

Via Certitudinea:

Cineva a făcut o remarcă: „Heruvimii cântă sublim și fără Conservator. Sau poate tocmai de aceea”. Frank Sinatra n-avea nici el conservatorul. Nici Maria Tănase. Nici Maria Lătărețu. Nici Dan Spătaru. Nici membrii formațiai The Beatles. Ei sunt legende ale muzicii.

O legendă e și Nicu Covaci. O legendă care a creat o altă legendă: PHOENIX. Compozițiile lui aproape că s-au folclorizat, le cântă și astăzi tinerii români. Sunt amprenta unei generații care pare că se perpetuează. De fapt, ceea ce se perpetuează este spiritul tânăr al acelor compoziții. Cu alte cuvinte, Nicu Covaci și-a luat examenul în fața publicului, a națiunii și a timpului. Poate și a eternității. Doar Uniunea Compozitorilor a refuzat să-l valideze. Un oarecare Dan Dediu i-a dat nota 7. Lui Nicu Covaci! E o rușine, e o mârlănie strigătoare la cer! Acest examen nici nu trebuia să existe! Căci cine e Dan Dediu? Un sergent de circulație care-l pică la examen pe  Ayrton Senna sau Niki Lauda! Este, așadar, mai tare decât timpul, decât consensul public, decât legendele.

Unul din membrii comunității artistice, Fabian Anton, se întreba dacă Adrian Copilu Minune, Marius de la Arad, Marius din Frankfurt, Mihaela de la Vilcea, Demonu, Viorel de la Constanța, Dan Ciotoi și Romeo Fantastick etc. au fost examinați cu aceeași exigență. Căci ei SUNT membri ai Uniunii Compozitorilor! Nicu Covaci NU! Păi nu seamănă situația asta cu cea în care Academia Română a refuzat donația lui Brâncuși (lucrările sale de la Paris) pe motiv că arta lui e decadentă și nu se încadrează în exigențele realismului socialist?

A reînviat Stalin? Se pare că da.

Pe vremea când existau criterii de selecție a valorilor, funcționa un dicton latin„Quod licet Iovi, non licet bovi” (Ceea ce-i e permis lui Jupiter, nu-i e permis boului”). Acum, în era globalismului, reedităm stalinismul și valorile lui răsturnate: „Quod licet bovi, non licet Iovi”.

2 comments

  1. Pe de altă parte, să ne dăm seama că legenda Phoenix va străluci și mai tare, odată cu această nedreptate. Cunoaștem din spusele Sfinților Părinți dar și dacă suntem atenți la cum merg lucrurile, că diavolul a învățat arta de a nu mai crea martiri, dar se pare că tot mai dă rateuri. Plus că în vremurile de pe urmă, apele se separă. Uniunea Compozitorilor e la fel de cușer ca Institutul Elie Wiesel. A-l primi în rândurile sale pe Nicu Covaci, în compania “selectă” a țiganilor maneliști, este ca și cum Institutul Elie Wiesel i-ar acorda o diplomă de onoare pentru “combaterea antisemitismului” redacției Incorect Politic. Înmânată, evident, de Alexandru Florian.

  2. Într-adevăr, Nicu Covaci e o legendă! Nu cum zic unii că ar fi cântăreț, compozitor, chitarist etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *