Home / Educativ / 6 Septembrie – Ziua Biruinței Legionare

6 Septembrie – Ziua Biruinței Legionare

Sterie Ciumetti
Incorect Politic
Septembrie 6, 2021

Via Buciumul:

ROMÂNIA – STAT NAŢIONAL LEGIONAR

În zorii zilei 6 septembrie 1940 regele Carol II, considerat vinovat de dezastrul ţării, abdică în favoarea fiului sau Mihai, după ce cu două zile înainte investise pe generalul Antonescu cu puteri depline în stat. Străzile marilor oraşe sunt invadate de mase de oameni, care salută entuziast sfârşitul regimului totalitar carlist. La 14 septembrie 1940, Regele Mihai semnează decretul prin care România devine Stat Naţional-Legionar. A urmat o guvernare comună, a Mişcării Legionare şi a elementelor fidele generalului Antonescu, care a durat ceva mai mult de 4 luni. Până la 21 ianuarie 1941. Timp de zeci de ani, regimurile totalitare nu au permis o analiză onestă, ştiinţifică, a acestei guvernării. Analizele au fost întotdeauna viciate de comandamente ideologice, adevărul fiind denaturat, într-un fel sau altul, de politruci sau de istoricii aserviţi regimurilor respective. La 73 de ani de la acele evenimente românii au dreptul să cunoască, detaşat şi liber, adevărul istoric. Aşa cum a fost. Vrem să punem la dispoziţia publicului o serie de documente originale, interviuri cu participanţii la evenimente, fotografii de epocă şi alte mărturii. Concluziile rămân a fi trase mai tarziu.

La 6 septembrie 1940, Nicolae Teban:

Revista DACIA, Rio de Janeiro, decembrie 1957

„Ca sã audã glasul noului sef al Miscãrii legionare, Horia Sima, au venit o mare întreagã de Români. Marea piatã din Dealul Mitropoliei din Bucuresti gemea de lume.  Cât vedeai cu ochii numai cãmãsi verzi, ba si albe. Doamne, asa o fi fost si pe câmpia Blajului la 1848?

O regulã cum nu se poate decât regula legionarã. O disciplinã de necrezut la tinerii veniti din toale colturile Tãrii, clocotind de bucuria biruintei, cu focul nestins ale dreptatii în vine, cu ochii înlãcrimati de suferintele trecute si fericirea cãzutã asupra Tãrii prin mâna viteazã a  Comandantului.

Se proslãvea în ziua minunii sfântului Arhanghel Mihail, amintirea Cãpitanului biruitor de dincolo de moarte… Biruinta lui… Jertfa lui…

Dusmanii sãrbãtoriserã cu cupe de sampanie îngroparea Gãrzii de Fier. Credeau cã ucigând elita si pe Cãpitan, Garda s’a nimicit complet. Se’nselaserã însã.

Cãderea tiraniei se vestea prin trâmbite de aramã, cari sunau peste codri, munti si câmpii. Sufletele nevinovate, arse pe rug, strangulate, înnecate în bãltoace, veneau sã chinuiascã pe asasinii lor. Nu sã-i ucidã, ci sã le arate mãretia biruintei legionare, splendoarea ei sub binecuvântare dumnezeiascã. Splendoarera pentru care se jertfiserã ei bucuros.

Ce însemnà acea imensã manifestare româneascã? Insemnà un cutremur de supunere a întregii lumi nelegionare dornicã sã se vadã în cãmasã verde, o nesfârsitã iubire si o convingere cã biruinta Miscãrii este coborîtã din cer si deci binecuvântata de Dumnezeu.

Sufletul legionar era unul singur, plin de rnândrie si de demnitate, întãrit prin jertfa Cãpitanului. Sufletul legionar dealtãdatã si de totdeauna, nealterat si vitenz. Ce mândri eram toti în uniformele verzi si cum priveam în jurul nostru la lumea care ne admira. Unire, unire, ce suflu sfânt fluturã în tine…

Freamãt deodatã. Un «Drepti» tare, rãspicat sparge vãzduhul. Domnul Radu Mironovici, Comandant al Bunei Vestiri dã raportul Sefului Miscãrii. Natura întreagã a încremenit sã asculte graiul de stâncã al viteazului comandant si ctitor de Legiune alãturi de Cãpitan. Imi sunã si-acum în urechi acel freamãt. Intr’o clipã din pieptul a mii de cãmãsi verzi sbucneste «Sfântã tinerete legionarã»… care urcã în slãvi.

Cântam cu lacrãmi de bucurie, sã amintim lumii întregi biruinta Cãpitanului, care a învins Moartea…

Bucurestiul cel blestemat care ca un Moloh nu se mai sãturase de jertfã legionarã era în sãrbãtoare. Verdele stejarilor îl coplesise. Sufla greu sub povara biruintei. Acum strânsese la sânu-i pe toti cei ce supravietuiau marei prigoane a unui rege descreierat si pervers: temnitele, lagãrele, umbrele mortilor, cei vii din toate colturile Tãrii stãteau laolaltã.

Steagul tricolor pretutindeni se’nfrãtise cu steagul verde al Legiunii. Erau îngemãnate!

Muzicile de pretutindeni cântau cântecele legionare. Lumea se bucura nespus. Balcoanele înflorite cu covoare frumoase aruncau flori în uriasa coloanã ce se pregãtea sã defileze înaintea Comandantului.

Asa a fost atunci, la 6 Septembrie 1940, si de-atunci au trecut ani si ani.

Mãcar acum si aici, sã ne strângem suferinta în noi si sã ne gândim la momentele de glorie de la 6 Septembrie 1940 si tot ar fi o mângâiere pentru viitor…”

Revista DACIA, Rio de Janeiro, decembrie 1957

Marturii ale participantilor:

Mircea Nicolau, născut în 1914 la Bucureşti, absolvent al Facultăţii de Litere şi Filosofie, încadrat în Mişcarea Legionară din 1935, fost şef al Corpului Răzleţi, inspector de poliţie al regiunii Oltenia în timpul guvernării legionare, iar după august 1944 şef al organizaţiei legionare Bucureşti. A facut 20 de ani de temnita politica. În septembrie 1940 avea , participă la acţiunile revoluţionare organizate de Mişcarea Legionară marile oraşe ale ţării. În acest sens, face parte din echipa care ocupă sediul Poliţiei din Braşov.Gheorghe Grecu, comandant legionar, născut în 1913 la Cudalbi, judeţul Galaţi, a intrat în Mişcarea Legionară la vârsta de 15 ani, activînd în „Frăţiile de Cruce”, organizaţie destinată exclusiv educaţiei în spirit creştin şi naţional a elevilor. S-a distins prin participarea la majoritatea acţiunilor Legiunii, iar în 1932 devine şef al Frăţiilor de Cruce din judeţul Galaţi. În 1934, la solicitarea expresă a lui Corneliu Zelea Codreanu a făcut parte din comitetul care a judecat abaterile legionarului Mihai Stelescu, găsit vinovat de „trădare” şi eliminat din Mişcare.  În 1939, în condiţiile represiunii fără precedent coordonate de regimul Carol II şi în situaţia abandonării conducerii Frăţiilor de către cei abilitaţi, preia din proprie iniţiativă comandamentul pe ţară a FDC, pe care le reactivează în mod admirabil.
Gheorghe Grecu avea 27 de ani în 1940, şi a acţionat în Bucureşti, unde, conform planului conceput de Horia Sima, avea de îndeplinit o misiune pe fondul evenimentelor revoluţionare. Misiune care a eşuat.  Însă, în condiţiile reculului înregistrat de manifestaţiile stradale, care erau pe punctul de a nu-şi fi atins scopul declanşării unei mişcări populare, Gheorghe Grecu, în fruntea efectivelor FDC, preia în mod spontan conducerea manifestaţiilor, care de această dată obţin efectul scontat.

Imagini si articole din epocă:

Radu Gyr şi Nichifor Crainic in mijlocul multimii

Articole din epocă:


Nota editorului: Pe 6 septembrie 2017 a luat ființă publicația Incorect Politic, ca un antidot românesc la ciuma corectitudinii politice. Astăzi împlinim patru ani de existență neapologetică, pro-românească și “antisemită”, cum descrie raportul INSHREW. Mulțumim tuturor cititorilor pentru sprijin, alături de voi, Incorect Politic a ajuns un fenomen. La mai mulți ani, cu Dumnezeu înainte!

13 comments

 1. DUMNEZEU SA VA OCROTEASCA – MULTUMIM CA EXISTATI :

  CACI SUNTETI INTR-ADEVAR UN FENOMEN !

  O MINUNE FACUTA DE DUMNEZEU !

  PENTRU CA ASA A VRUT EL.

  La mai mulți ani, cu Dumnezeu înainte!

 2. La multi ani fericiti!
  Numai cu dragoste de Dumnezeu si de tara se mai poate Romania ridica!

 3. La Mulți Ani Întru Biruința Neamului Românesc! Doamne ajută și multă sănătate și putere de muncă și luptă!

 4. La Multi Ani! Domnul sa va ajute și să vă întărească in misiunea de a tine sus steagul Biruinței românești creștine asupra Fiarei!

 5. Vasilică Militaru - Asociația Neamul Românesc

  Ziua Biruinței Legionare a avut un preț cumplit. Legionarii au reușit să determine fuga lui “Berilă” sau regele Playboy, așa cum era poreclit Carol al II lea, din România ciuntită. Politica lui Carol falimentase România și o adusese în pragul dezastrului prin pierderea unor teritorii importante. Berilă se întâlnise cu Hitler și totuși aceasta nu a scutit România de pierderea Basarabiei, a Nordului Bucovinei și a Ardealului în urma unor tratate încheiate de Hitler prin spatele României. Ion Antonescu s-a cocoțat la putere pe această biruință a legionarilor iar după 4 luni de guvernare a găsit de cuviință să comande exterminarea legionarilor. Am găsit documente de arhivă din anii 1942-1944 în care legionarii erau urmăriți și hăituiți de regimul antonescian. Câtă lume știe că în lagărul de la Tg. Jiu erau internați comuniștii, preponderent evrei, alături de legionari? Despre aceste adevăruri, în care legionarii și evreii au fost încarcerați împreună și nu s-au omorât între ei, nu vrea să vorbească nici unul dintre liderii FCER sau INSHR care aruncă găleți cu lături în spațiul public despre legionarii criminali. Legionarii au fost diabolizați de majoritatea istoricilor români precum și de securiști. Dincolo de prostiile care se vehiculează în media românească, trebuie știut că rușii bolșevici i-au considerat pe legionari cei mai puternici și organizați adversari din România. Planul de distrugere a Mișcării Legiunii a fost pus la punct cu mult timp înainte de ocupația sovietică.

 6. _ „Așa este!”; M-a emoționat profund această „postare / mesaj”.

  = Cu stimă. -„Mesia” _ Romania 5/14; 10/4,(14-?!!!),16-2021; _ Galateni 4/4,8; … & …

  _ 1 Petru 2/1,2,(15),9,10,(11,12): …

  -*9. Voi insa sunteti o semintie aleasa, o preotie imparateasca, un neam sfant, un popor pe care Dumnezeu Si l-a castigat ca sa fie al Lui, ca sa vestiti puterile minunate ale Celui ce v-a chemat din intuneric la lumina Sa minunata; … & … (_ Ioan 9/4,5; 10/8-16); _ Isaia 1/2021-31), …
  10. pe voi, care odinioara nu erati un popor, dar acum sunteti poporul lui Dumnezeu, pe voi, care nu capataserati indurare, dar acum ati capatat indurare.*

  _ Iuda 1/(7,8,10-16),9: …

  -*9. „Arhanghelul Mihail”, cand se impotrivea Diavolului (in Cer) si se certa cu el pentru trupul lui Moise / Trupul Meu _ Luca 17/20-30; _ Fapte 3/(16-2021),22,(23); _ Romania 11/3-8, n-a indraznit sa rosteasca impotriva lui o judecata de ocara, ci doar a zis: -“Domnul sa te mustre!”*

 7. gargara spune asa:
  “regele face legatura dintre D-zeu si popor”
  -poporul roman s-a nascut in comuniune cu D-zeu!
  (poate singurul Popor!)

  • -„maxtor” (!), …dacă binevoiești, te rog să reformulezi comentariul, respectiv să separi / să delilimitezi „gargara”, de „autenticitatea a ceea ce vrei să transmiți. … -Se pare că esti aproape de „Adevăr”, …dar, Eu nu am găsit în Scripturi, noțiunea „rege / regele” (!!!), …aceasta putînd fi „un fel de spoială” / „un fel de invenție, însușire frauduloasă de falsă identitate Biblică”, …precum cele despre „nații mitice / semitice”, …bla, bla, bla, …etc.;
   -Mulțumesc anticipat.

   = Cu stimă. -„Mesia” /„Domnul domnilor și Împăratul împăraților” (coroborează) _ Isaia 6/8,(9-13); 9/1,2,(6); _ 1 Timotei 2/5,(6); _ Filipeni 2/6,(7-10_„Gheorghe -Biruitorul cu Sulița!, și „Sabia” _ Romania 10/4,16-2021; 11/3-10), … & …

   _ Apocalipsa (5/1-9); 17/(15-18),14: …

   -*14. Ei se vor razboi cu Mielul, dar Mielul ii va birui, pentru ca El este Domnul domnilor si Imparatul imparatilor. Si cei chemati, alesi si credinciosi, care sunt cu El, de asemenea, ii vor birui.”*

 8. “La ora 6 dimineața, pe 6 septembrie 1940, Carol al II-lea semnează actul de trecere a coroanei către fiul său, Mihai. Nu este propriu-zis un act de abdicare, ci un act de delegare a puterii în favoarea fiului său, Mihai. Carol plănuia gândul secret că odată se va reîntoarce pe tron.”

 9. Efemeră și extrem de scump plătită biruință…

 10. Vasilică Militaru - Asociația Neamul Românesc

  Iată ce spune un cunoscător despre Ziua de 6 septembrie 1940. Tatăl său a fost șeful unui serviciu secret din România acelor ani și a dezvăluit pe site-ul profesorului Coja lucruri deosebit de interesante și importante. Luați aminte, dragi naționaliști!
  https://ioncoja.ro/spioni-infiltrati-in-miscarea-legionara/

 11. Apreciez foarte mult efortul pe care l-ati facut
  sa dati drumul acestui site pe 6 septembrie 2017!
  E unul din singurele surse de informatie care ataca
  esentialul, adiga jegurile astea de jidani de azi, care
  se cred un popor ales cand de fapt ADN-ul lor se
  trage din blestematele popoare din Canaan.

  Daca aveti posibilitatea, m-as bucura foarte mult
  daca ati putea face o emisiune radio saptamanala
  sau lunara in care sa discutati cu multa voie buna
  noutatile cele mai importante.

Leave a Reply

Your email address will not be published.