Home / Evenimente / Ziua Armatei Naționale la Chișinău

Ziua Armatei Naționale la Chișinău

Alecu
Incorect Politic
Septembrie 4, 2019

Ziua Armatei Naționale la Chișinău

Pe data de 1 septembrie, duminică, la Chișinău a fost sărbătorită în avans ziua armatei naționale (a Republicii Moldova) care e, de facto, pe 3 septembrie.

Evenimentul, spre fericire, nu a fost de un iz politic, ci întrunea în sine scopul unei demonstrații de forță a armatei. Ziua “ușilor deschise” în incinta Ministerului de Apărare Națională oferea vizitatorului posibilitatea să considere armamentul și mecanismele folosite de către armată.

La un moment dat, o unitate militară, formată din circa 50 de oameni a defilat pe teritoriu, fiecare soldat ținând la braț un steag distinct, tipic unei perioade a Țării Moldovei de odinioară. La ochiul vizitatorului au fost dispuse arme din inventarul armatei.

Fiecare avuse posibilitate să mântuiască arme, începând de la infamul Makarov până la PSL-ul românesc.

Un ofițer din armată mi-a răspuns la un set de întrebări ce țin de proveniența și durabilitatea armelor. Majoritatea dintre ele sunt din anii 80-90, iar spre mirarea mea un număr impozant dintre ele a fost importat din România, dintre care PSL, AKM și RPK.

Soldaților li s-au oferit recent modelul de pistol Glock de proveniență austrică, probabil din parteneriat cu NATO.

La acest eveniment, spre nefericirea mea, a fost prezent un număr impozant de rusofoni. Oriunde te-ai întoarce ai auzi graiul lor, deși concertul a fost dedicat unui public românofon, întrucât invitații special au jucat sârbă și a răsunat exclusiv muzică românească.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *